Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gamla Stortorgets julmarknad i Åbo ställs in efter bara ett veckoslut

Från 2020
Julmarknad i Åbo.
Bildtext Nya restriktioner tvingar arrangörerna att inhibera marknaden.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Julmarknaden på Gamla Stortorget i Åbo hann ordnas bara ett veckoslut. Nu inhiberas alla andra marknadsveckoslut.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland förbjöd på onsdagen alla utomhusevenemang för mer än 20 personer, om man inte kan följa Institutet för hälsa och välfärds och Undervisnings- och kulturministeriets anvisningar för att förhindra coronavirussmitta.

Bland annat ska arrangörerna kunna se till att det är möjligt att hålla säkra avstånd på en till två meter mellan deltagare eller sällskap.

Föreningen Turun Suurtorin keskiaika meddelar därför att man inte kan ordna julmarknaden, eftersom det är viktigast att alla känner att det är tryggt att arbeta på och besöka evenemanget.

– Fast det är ett tungt beslut att inhibera Gamla Stortorgets julmarknad är det i den här situationen ändå mycket viktigt att följa myndigheternas anvisningar och rekommendationer för att hejda coronaepidemin, säger föreningen i ett pressmeddelande.

Föreningen hade räknat att ungefär 100 försäljare skulle delta i julmarknaden under helgerna inför jul. Alla skulle ändå inte vara på plats samtidigt, utan kring 70 försäljare varje helg.

Då Yle Åboland förra veckoslutet besökte julmarknaden berättade många hantverkare hur livsviktig marknaden är för dem.

Artikeln baserar sig delvis på Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat peruttu Turussa koronatilanteen pahenemisen takia skriven av Jouni Koutonen.

På andra språk

Diskussion om artikeln