Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Den dagen vaccinet kommer är vi snabbt ute och vaccinerar" – kommunerna förbereder sig för coronavaccinens ankomst

Från 2020
Sjukskötare med ansiktsmask sticker en nål in i en liten glasburk med vaccin.
Bildtext På bilden förbereder en sjukskötare i Ryssland en vaccinering med det ryska vaccinet som kallats Sputnik V. Det ryska vaccinet är inte på väg att godkännas i EU, men i stället är tre västerländska vacciner snart godkända.
Bild: Valery Sharifulin/TASS/All Over Press

Nyheterna om att flera coronavaccin kan finnas tillgängliga redan i början av nästa år eller till och med tidigare innebär att förberedelserna för massvaccineringar nu börjar på allvar. Att influensavaccinationerna är i färskt minne gör planeringen lättare, säger Åbos stadsdirektör Minna Arve.

Tre coronavaccin är på intågande på den europeiska marknaden, och förväntas få försäljningstillstånd ännu i december. Vaccinationerna kunde då inledas i början av året, eller till och med i slutet av 2020.

Så att förberedelserna tuffar på för fullt är en underdrift. Det är kommunerna som ska sköta vaccinationerna, och i Åbo har man de stora penseldragen klara redan.

– Då vi hade influensavaccinationer så tänkte vi på samma gång på hur vi kan genomföra vaccinationerna mot corona, berättar Åbos stadsdirektör Minna Arve.

Enligt henne väntar man nu på mer instruktioner från regeringen och Institutet för hälsa och välfärd, och såklart på själva godkännandet av EU.

Hon kan inte ännu avgöra var och hur vaccinationerna ska äga rum, men en arbetsgrupp håller på att reda ut situationen.

Vår personal kan förvandla nästan vilket utrymme som helst till en vaccinationspunkt

Det samma pågår nu i hela landet. I Nyland är det den HUS-ledda coronakoordineringsgruppen som håller i trådarna, berättar Borgå stads chefsläkare Kati Liukko, och även på annat håll samarbetar flera kommuner i enlighet med regeringens önskan.

I Helsingfors är hälsostationerna redo, säger chefsläkare Timo Lukkarinen till Yle Uutiset.

– Vi har färdiga, konkreta planer på hur vaccinationen genomförs, säger Lukkarinen och konstaterar precis som Arve att influensavaccinationerna har fått agera modell.

Inga kommuner har ännu fått besked om hur många doser vaccin eller ens vilket vaccin man får i första omgången – det beror på hur många doser hela EU får och sedan hur Finland fördelar sin andel – men i huvudstaden kan man snabbt ta till de stora kanonerna.

– Vi kan vaccinera 55 000 personer på två veckor. Vi har vid behov en enorm vaccinationskapacitet och kunnig personal, som kan förvandla nästan vilket utrymme som helst till en vaccinationspunkt, säger Lukkarinen.

En (1) lämplig frysbox i Jakobstadsregionen

Jakbostads tillförordnade social- och hälsovårdsdirektör Pia-Maria Sjöström säger att förberedelserna går bra för regionens kommuner.

– När den dagen då vi har ett vaccin kommer så är vi nog väldigt snabbt ute och vaccinerar. Den erfarenhet jag har av vår personal är att finns det möjlighet att vaccinera så börjar de fort, säger Sjöström.

– Det är planerat så gott det går, det är redan flera veckor sedan den här gruppen (som håller i förberedelserna, red anm.) blev tillsatt så att vi skulle hinna fundera, och det är ganska länge sedan kartläggningen av frysen gjordes. Så vi väntar nog ivrigt på att få komma igång.

Får vi ett vaccin som måst vara i frysen hela tiden så går det förstås inte att vaccinera på så många ställen

Frysen ja. Av de tre vaccin som är närmast distribuering kräver ett – företagen Pfizers och Biontechs gemensamma RNA-vaccin – att det långtidsförvaras i –70 grader Celsius. Det klarar också maximalt fem dagar i kylskåpstemperatur.

Det här innebär att logistiken kring det hela blir lite mer utmanande än med vilket vaccin som helst. Pia-Maria Sjöström konstaterar att utbudet på –70 graders frysboxar inte är det största i Jakobstad med omnejd.

– Vad jag vet så är den enda sjuttiogradersfrysen vi har den på social- och hälsovårdsverkets laboratorium, så får vi ett vaccin som måste vara där hela tiden så går det förstås inte att vaccinera på så många ställen, säger Sjöström.

Pietarsaaren sairaalan johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström, Pietarsaari, 3.12.2018.
Bildtext Pia-Maria Sjöström säger att förberedelserna för massvaccinationer mot coronavirus pågått redan en tid.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

I Pargas är det också tunnsått med lämpliga frysar, men tillförordnad social- och hälsovårdschef Miia Lindström är inte speciellt orolig för den saken.

– Det är en utmaning, men Pargas är ganska nära Åbo centralsjukhus som har större möjlighet till nedfrysning av vaccin, säger Lindström.

– Vi tänker oss att det säkert blir så att det kommer vaccin i portioner och då vi får det till Pargas måste det användas inom en viss tid. Då sätter vi mycket personal i arbete med vaccinationen, så det blir periodvis intensivt vaccineringsarbete.

Vi sätter hellre tid och energi på vaccinet, så vi kan förebygga sjukdomen och så småningom förhoppningsvis återgå till vårt normala arbete

Lindström konstaterar att vaccinet är mycket välkommet, och i Pargas är man inte orolig för att det kan bli tungt arbete med vaccinationerna.

– Vi väntar med iver på att det ska komma. Coronapandemin är ju också påfrestande, så vi sätter hellre tid och energi på vaccinet, så vi kan förebygga sjukdomen och så småningom förhoppningsvis återgå till vårt normala arbete.

Institutet för hälsa och välfärd THL har sagt att frysboxläget inte blir avgörande för hur smidigt vaccinationerna kommer genomföras.

Ordningen ännu oklar, och tidtabellen

Vi vet vilka vaccin som ansökt om tillstånd och vi vet hur arbetsfördelningen för vaccinationerna ser ut. Det är också relativt tydligt vem som vill ha vaccinet – undersökningar har visat att kring 70 procent av finländarna är redo att ta vaccinet, trots att det tagits fram snabbt i jämförelse med andra vacciner.

Här kan tilläggas att vaccinet prisats av bland annat THL:s överläkare Sari Ekholm, och att THL:s överläkare Hanna Nohynek anser att det är väldigt säkert.

Först i kön till vaccinet är vårdpersonalen, äldre personer och personer i riskgrupperna.

Diskussion om artikeln