Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bragdartade segermålet fick Amanda Rantanen att brista ut i glädjetårar – har fortfarande ont i näsan efter fullträffen hon aldrig kommer glömma: "Helt galet"

Från 2020
Uppdaterad 02.12.2020 21:03.
Lagkamrater springer med armarna i luften mot Amanda Rantanen.
Bildtext Amanda Rantanen avgjorde på ett spektakulärt sätt mot Skottland.
Bild: /All Over Press

Dagen efter det osannolika avgörandet mot Skottland är Amanda Rantanen fortfarande smått mållös. Samtidigt har hon ännu lite smärtor i näsan – på grund av målet som nu kallas ”Guds näsa”.

Inhopparen Amanda Rantanen hade bara hunnit vara på planen i sekunder i den viktiga EM-kvalmatchen mot Skottland förrän hon grät glädjetårar – omfamnad av glädjerusiga lagkamrater.

– Jag sov två timmar i natt, så man är lite trött just nu. Egentligen har jag ännu heller inte fattat vad som hände i går kväll. Jag har aldrig förr haft en sådan här känsla, det är helt fantastiskt, berättar Rantanen för Yle Urheilu dagen efter segern.

Rantanen fick en fin pass av Emmi Alanen och förvaltade sitt friläge på ett spektakulärt sätt. Hennes första försök gick rakt på den utrusande målvakten Lee Alexander, därefter flög bollen i hennes ansikte och in i mål.

Tack vare fullträffen är Finland ytterst nära en EM-plats.

– Vi vann, laget gjorde en fantastisk match, jag fick debutera och ännu göra mål, vilket är helt galet.

Helsingforsklubben PK-35:s mittfältare gjorde målet på sin tredje bollberöring. Under friläget hann man inte tänka så mycket.

– Bollen var snabb, så det blev lite bråttom då målvakten kom emot. Det enda jag försökte var att få den över målvakten, men det gick så snabbt att man inte hann tänka. Det blev inte som jag tänkt, men det blev mål på ett lite lustigt sätt, skrattar Rantanen.

Se Finlands segermål mot Skottland - Spela upp på Arenan

”Tacksam för att jag fortsatte”

Att få göra målet kändes naturligtvis fantastiskt för Rantanen, som hoppade in som reserv då Kaisa Collin och Juliette Kemppi inte kunnat vara med. Landslagskallelsen i sig var en dröm som gick i uppfyllelse för reserven.

– Allt känslor kom bara samtidigt (efter målet). Det var en så stor sak att bara få vara med i truppen, sedan fick jag komma på planen och sedan det här.

– Jag var mållös blev då kallelsen till truppen kom. Det var en fantastisk känsla. Det är också ett minne för livet. Man blev direkt nervös, men man var lycklig.

När det var dags att bli inbytt var 22-åringen givetvis nervös. Men det gick att utnyttja spänningen i kroppen.

– Man blev plötsligt riktigt kallsvettig och spänd genom hela kroppen. Samtidigt fick man kraft av känslan, man ville gå in på planen och visa vad man kan, minns Rantanen.

Rantanen har inte haft någon lätt väg till landslagsdressen. Skador och ätstörningar har gjort att hon varit nära att ge upp sin fotbollssatsning.

– Man har haft stunder då man inte trott på sig själv som fotbollsspelare längre och så är man plötsligt här, det hade jag aldrig kunna tro för några år sedan.

– Jag är så tacksam för att jag fortsatte spela och kämpade mig genom de svåra stunderna för att få uppleva detta.

Finlands damlandslag jublar efter segrmålet mot Skottland.
Bild: imago images/Pro Sports Images/ All Over Press

Fortfarande ont i näsan

Tv-bilderna visade hur Rantanen grät direkt efter sitt mål. Men var det av glädje, eller av smärtan från bollträffen i ansiktet?

– Det var nog glädjetårar. Jag kände egentligen smärtan först efter att någon lagkamrat påpekat att jag blöder näsblod. Det gör fortfarande lite ont i näsan, avslöjar Rantanen.

– Man har fått många trevliga meddelanden, som har varit trevliga att läsa. Målet har väckt mycket känslor, både skratt och tårar, och så har man fått lite kommentarer om ”näsmålet” förstås.

På sociala medier har målet till och med jämförts skämtsamt med nyligen bortgångne Diego Maradonas legendariska mål från 1986, ”Guds hand”.

– Jag fick se en del inlägg från Twitter där det både kallats för ”Guds näsa” och ”Guds ansikte”, skrattar Rantanen.

Diskussion om artikeln