Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen fattade beslut om Finlands vaccinationsstrategi: Vaccinering av vårdpersonal kan inledas i januari 2021

Från 2020
Uppdaterad 02.12.2020 22:36.
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) på väg in i Ständerhuset den 25 november 2020.
Bildtext Enligt familje- och omsorgsminister Krista Kiuru måste vi förbereda oss på att det inledningsvis inte finns vaccin för alla samtidigt.
Bild: Lehtikuva

Först ute är vårdpersonalen, äldre personer och personer i riskgrupperna, meddelar Social- och hälsovårdsministeriet.

Regeringen har i samband med diskussioner på Ständerhuset under onsdagskvällen fattat beslut om Finlands nationella strategi gällande coronavaccinet.

Avsikten är att hela befolkningen vaccineras när ett vaccin med försäljningstillstånd finns till hands.

– Coronavaccinet kommer att erbjudas till alla som vill ha det, till personer som inte har hinder av hälsoskäl, sa familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) på onsdagskvällen efter mötet.

– Vi måste emellertid förbereda oss på att det inledningsvis inte finns vaccin för alla samtidigt, sa hon.

I ett pressmeddelande bekräftar Social- och hälsovårdsministeriet tidigare uppgifter om att det är vårdpersonalen som är i kontakt med coronapatienter, vårdhemspersonal, samt äldre och personer i riskgrupper som står först i vaccinationskön.

För barnens del förutsätts vidare undersökningar, och det uppskattas att vaccin för barn kan bli aktuellt först senare nästa år.

Vaccinationerna kommer att koordineras av sjukvårdsdistrikten, och utgångspunkten är att alla sjukvårdsdistrikt inleder vaccinationerna samtidigt, säger Kiuru.

Social- och hälsovårdspersonalen kan få vaccin i januari

Coronavaccinet är avgiftsfritt och de första vaccinerna väntas anlända i början av nästa år, uppskattar Social- och hälsovårdsministeriet.

Om EU-kommissionen beviljar något av coronavaccinen försäljningstillstånd under december månad, innebär det att vaccinering av social- och hälsovårdspersonal kan inledas i januari 2021.

Vaccineringen av hälsovårdspersonal uppskattas fortgå till februari-mars, varefter man tar itu med de andra brådskande grupperna.

De slutliga detaljerna i vaccinationsstrategin blir klara då ett vaccin finns tillgängligt, konstateras det i pressmeddelandet.

Social och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd berättar mera ingående om vaccinationsstrategin i samband med sin presskonferens imorgon på torsdagen klockan 10.

Diskussion om artikeln