Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Säsongens sämsta minuter stoppade inte Dickens segertåg – konkurrenterna välkomnar Nico Rönnbergs återkomst: "Mycket har hängt på Jac Karlsson, nu blir BK ett helt nytt lag"

Från 2020
Max Granlund i Dicken.
Bildtext Max Granlund fick tuff bevakning under toppmötet med Cocks.
Bild: Matti Matikainen/Newspix24/Handbollsförbundet

"Det är sällan som jag har varit med om en sådan vändning", säger Ian Martin efter Dickens triumf i tätmatchen. Cocks-tränaren Boris Dvorsek var riktigt besviken på sina spelares nivåfall – men alla är rörande överens om att Nico Rönnberg gör gott för ligan.

Dicken stormar fram i herrarnas handbollsliga. Laget är uppe i tio raka segrar – trots ett riktigt utsatt läge i onsdagens toppmatch mot Cocks.

Åtta mål ner efter tio minuter, men ändå 34–31 på resultattavlan vid slutsignalen. Hur gick det där till?

– Det är sällan som jag har varit med om en sådan vändning. Det visar vilken jäkla moral vi har. Många lag hade vikt ner sig, men vi är inte ett sådant lag, säger Ian Martin till Yle Sporten.

– Vi tog två tidiga timeouter för att försöka nolla läget. Sen fick vi in fyra raka mål och då var vi med igen. Sen blev vi mer kliniska och de fick inte sina enkla mål.

Ian Martin gör mål.
Bildtext Ian Martin.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

I början av andra halvlek tog Dicken ledningen för första gången och till slut blev det aldrig spännande. Cocks-tränaren Boris Dvorsek gillade inte vad han såg.

– De första tio minuterna är våra bästa i höst. De hade inte en chans. Sen känns det som att mina spelare slutade att spela. De kanske trodde att matchen var klar, säger Dvorsek.

– Vi gör riktigt dumma misstag och tappar disciplinen. Vi släpper in mål från långt håll och får ingen hjälp från målvakterna. Dicken förtjänade segern efter paus.

"Ian bombade på"

Det var tydligt att de stora Cocks-spelarna hade siktat in sig på att stoppa Max Granlund. Dickens storskytt togs hårt – men då klev Martin fram.

– Det var stolpe in i dag. När Max blir hårt tagen får någon annan kliva fram, säger niomålsskytten Martin.

– Det var väl väntat att de skulle kliva högt på mig. Men mitt skytte behövdes inte när Ian bombade på. Den bredden blir jätteviktig framöver, säger Granlund.

Dvorsek berömmer de två skyttarna, men lyfter fram faktumet att Dicken är ett sammansvetsat lag.

– De kan spela med förbundna ögon och hitta varandra. Jag tycker att Dicken är den största favoriten, men vi har tre lag som är med och gör upp om titlarna.

Vad betyder Rönnberg?

Det tredje topplaget är BK-46 – och Karislaget har i ett huj blivit ett betydligt svårare motstånd. Finlands bäste handbollsspelare Nico Rönnberg är tillbaka i laget.

Roligt, tycker motståndarna i Dicken.

– Man är ju van att se Nico i Cocks. Nu är det en helt ny blandning när han är i Karis, och det blir spännande att se. Att hantera Nico är ett problem som vi får ta när vi möter dem nästa gång, säger Granlund.

– Det är roligt för den inhemska handbollen och BK får en jättebra förstärkning. De blir avsevärt bättre. Däremot är det tråkigt för Nico som ville satsa på handbollen i Frankrike och så kom coronan och störde, säger Martin.

Nico Rönnberg lyfter tyngder i gymmet.
Bildtext Nico Rönnberg har valt att spela på hemmaplan i Karis.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Hur mycket bättre blir BK-46 med Rönnberg?

– Det blir ett helt nytt lag. Mycket har hängt på Jac Karlsson, men nu får han en stark spelare bredvid sig.

"Väldigt farligt framåt"

Boris Dvorsek ser framför allt ett offensivt lyft i Karisklubben.

– Han är en av de bästa på nio meter och BK kommer att vara väldigt farligt framåt. Vi får se hur mycket tid de behöver för att få in honom i spelet, men han höjer seriens nivå.

Var ni intresserade?

– Nej, nej, nej … Vi satte vårt lag i augusti. Missförstå mig inte, Nico är en riktigt duktig spelare. Men vi har bra spelare och förstås blir det också en budgetfråga mitt under säsongen. Det är kul att han är tillbaka i vår serie.

Cocks-tränaren säger att hans process behöver mer tid, men är övertygad om att laget blir bättre ju längre säsongen lider. Enligt Ian Martin är tryggheten i spelet en faktor till att Dicken ser mest redo ut i tättrion just nu.

– Laget är bra och vi kan byta friskt utan att nivån faller. Grundspelet sitter. Första tio minuterna i dagens match första gången i höst som vi var riktigt dåliga. Vår lägstanivå är hög.

Handbollsligan:

Dicken–Cocks 34–31 (14–17)
Dicken: Ian Martin 9, Gusten Montonen 7, Max Granlund 7, Felix Nilsson 3, Joacim Broman 3, Anton Rémy 2, Filip Söderlund 1, Oskar Monnberg 1, Benny Broman 1.
Cocks: Ivan Mosic 14, Teemu Tamminen 8, Djordje Djekic 4, Roni Syrjälä 2, Vitalie Nenita 1, Yury Lukyanchuk 1, Ignacy Bak 1.

Matchen spelades utan publik på grund av coronarestriktionerna.

Diskussion om artikeln