Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Trump fortsätter hävda valfusk och angripa den demokratiska processen i lång video från Vita huset

Från 2020
Bild på Donald Trump iförd i röd slips som viftar med händerna.
Bildtext Donald Trump fortsätter att hävda valfusk, trots att USA:s justitieminister Bill Barr häromdagen uppgav att man inte hittat bevis på utbrett valfusk.

USA:s president Donald Trump publicerade på onsdagen en 46 minuter lång video, där han går ut med nya ogrundade påståenden om valfusk och utspel där han angriper valsystemet och den demokratiska processen.

Trump påstår i videon att USA:s valsystem är utsatt för en “koordinerad attack” och menar att Joe Bidens valseger är “statistiskt omöjlig”.

Vidare hävdar Trump att “korrumperade krafter” fyllt valurnor med olagliga röster. Trump vädjade också till högsta domstolen i USA att “göra det som är rätt för vårt land”, vilket enligt honom skulle innebära att ogiltigförklara hundratusentals röster så att “jag lätt vinner i alla delstater.”

Trump kallar den långa monologen för det “kanske viktigaste talet jag någonsin gett.”

Videon är filmad inne i Vita huset, där Trump står vid ett podium, omgiven av flaggor och utan publik.

Videon kommer en dag efter att USA:s justitieminister och en hittills lojal kompanjon till Trump, Bill Barr, sagt att inga bevis på utbrett valfusk hittats.

Ministeriet för inrikessäkerhet har också karakteriserat presidentvalet som “det säkraste valet i amerikansk historia”.

170 miljoner i donationer till Trumps “försvarsfond”

Förra veckan gav Trump grönt ljus för sin administration att dra igång övergångsprocessen för ett maktövertagande, men har inte erkänt sin valförlust samtidigt som han fortsatt att hävda att valfusk skulle ha förekommit.

Trump har efter valdagen också samlat in över 170 miljoner dollar i donationer från anhängare till det som enligt Trumpkampanjen är en “försvarsfond”.

Tre fjärdedelar av pengarna går ändå till en ny politisk aktionskommitté som Trump grundade i mitten av november - Save America. Det är pengar som Trump kan använda till politisk verksamhet, till exempel till personal och resor.

Många förväntar sig att Trump startar en ny kampanj inför presidentvalet 2024 efter att han lämnat Vita huset.

Joe Biden vann presidentvalet i november, med 306 elektorsröster mot Donald Trumps 232 elektorsröster. Biden fick drygt 80 miljoner röster medan Trump fick 74 miljoner.

En majoritet av delstaterna har redan certifierat sina valresultat.

Formellt fastställs valresultatet av elektorerna som samlas den 14 december.

Källor: Washington Post, AP, Axios.

Diskussion om artikeln