Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Styrelseproffset och Hanaholmens vd Gunvor Kronman är ny styrelseordförande för Plan International

Från 2020
En bild på Gunvor Kronman som ler mot kameran. I bakgrunden syns ett konstverk i runda former.
Bildtext Gunvor Kronman har många olika styrelseuppdrag på sitt bord.
Bild: Plan Finland (Plan Suomi)

Den globala barnrättsorganisationen Plan international har valt Hanaholmens kulturcentrums vd och sakkunniga Gunvor Kronman till ny styrelseordförande.

– Jag kan inte föreställa mig ett bättre sätt att kunna främja jämlikhet och ett bättre liv för barnen, speciellt för flickorna, säger Kronman som är expert inom utvecklingsfrågor och internationellt samarbete i organisationens pressmeddelande.

Plan International som har verksamhet i över 70 länder, arbetar med att främja rättigheterna för världens mest utsatta barn, särskilt flickor.

– Under min period vill jag att Plan International ska stärka samarbetet med andra aktörer som jobbar för att försvara flickors rättigheter och feminism så att vi lyckas motarbeta reaktionära krafter och försvara jämställdhet och de resultat som redan uppnåtts gällande flickors ställning, säger Kronman.

Kronman satt tidigare på posten som Plans vice ordförande i sex år. Under perioden 2010–2015 ledde hon den finländska avdelningen Plan International Finlands styrelse.

Lång erfarenhet av styrelseuppdrag

Valet föll på Kronman eftersom hon har gedigen erfarenhet av ledarskaps- och ledningsarbete, djupt kunnande inom utvecklings- och humanitärarbete och ett genuint engagemang för Plans uppdrag att främja barns rättigheter och jämställdhet, uppger organisationen.

Kronman har bland annat erfarenhet från arbete inom Röda Korset och är vice ordförande för Crisis Management Initiative. Hon innehar även en rad andra styrelseuppdrag och fungerar som styrelseordförande för Föreningen Konstsamfundet, Amos Rex museum för samtidskonst och Kalevala Koru.

– Under de senaste tio åren har Plan International fokuserat allt mer på världens mest utsatta flickors ställning och rättigheter, och Plan har blivit en viktig jämställdhetsaktör och expert på flickors ställning på den internationella arenan.

– Gunvor Kronmans starka kunnande om jämställdhet, strategiska tänkande och förmåga att bygga broar mellan olika aktörer och länder har spelat en viktig roll i denna förändring, både i Finland och i den internationella organisationen som helhet, säger Ossi Heinänen, generalsekreterare för Plan International Finland.

Kronman är vald till styrelseordförande för perioden 2021–2023.

Kronman var en av Vegas sommarpratare år 2018.

Diskussion om artikeln