Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Morgonkollen: Vårdpersonal kan vaccineras redan i januari 2021 – och fyra andra nyheter att känna till

Från 2020
Kvinna injiceras med Modernas coronavaccin i försökssyfte i augusti 2020 i Michigan, USA.
Bildtext Snart kan vårdpersonal få vaccin mot covid-19.
Bild: AFP / Lehtikuva

God morgon! Här listar vi fem nyheter som är bra att känna till den här torsdagen.

Partimätning: SDP och Sannfinländarna är nu i praktiken jämnstarka

Enligt Yles färska partimätning har SDP ett stöd på 20,6 procent och Sannfinländarna 20,9 procent.

Väljarstödet för partierna i november 2020
Bild: Yle

Tuomo Turja som är forskningsdirektör på Taloustutkimus som har gjort partimätningen, konstaterar att vi nu har två jämnstarka partier som har dragit ifrån det övriga partifältet.

De andra partierna ligger långt efter. Samlingspartiet landar på 15,9 procent och Centern verkar ha stabiliserat sig runt 12 procent. De gröna flåsar Centern i nacken med 11,6 procent.

Vaccinering av vårdpersonal kan inledas i januari 2021

Först ut att få coronavaccin är vårdpersonalen, äldre personer och personer i riskgrupperna, meddelade Social- och hälsovårdsministeriet i går efter regeringens diskussioner på Ständerhuset.

Avsikten är att hela befolkningen vaccineras när ett vaccin med försäljningstillstånd finns till hands.

– Coronavaccinet kommer att erbjudas till alla som vill ha det, till personer som inte har hinder av hälsoskäl, sa familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) på onsdagskvällen efter mötet.

– Vi måste emellertid förbereda oss på att det inledningsvis inte finns vaccin för alla samtidigt, sa hon.

Social och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd berättar mera ingående om vaccinationsstrategin i samband med sin presskonferens i dag klockan 10.

Trump fortsätter hävda valfusk i lång video från Vita huset

USA:s president Donald Trump publicerade på onsdagen en 46 minuter lång video, där han går ut med nya ogrundade påståenden om valfusk och utspel där han angriper valsystemet och den demokratiska processen.

Bild på Donald Trump iförd i röd slips som viftar med händerna.
Bildtext USA:s president Donald Trump.

Videon kommer en dag efter att USA:s justitieminister och en hittills lojal kompanjon till Trump, Bill Barr, sagt att inga bevis på utbrett valfusk hittats.

Bomberna över Vasa kommer krigsveteranen Ragnar Nordström aldrig glömma - läs hans historia

Klockan 12.21 söndagen den 14 januari år 1940 ljöd flyglarmet över Vasa. Ragnar Nordström befann sig då med några vänner vid hoppbacken vid Öjberget.

– Vi såg nio plan som flög rakt över oss. Från berget kunde vi se bomberna falla ner över staden. Jag såg hur de föll rakt ner över skolan där mitt hem låg.

– Då bombplanen fortsatte norrut tog vi oss över isen tillbaka till staden. Jag hann tänka många tankar om vad som skulle vänta då vi kom fram, berättar Nordström.

Lumipukuun pukeutuneita sotilaita rivissä aseet olalla talvella
Bildtext Fortsättningskriget.
Bild: Veikko Kanninen, Vapriikin kuva-arkisto

Nordström deltog i fortsättningskriget. Svenska Yle har dokumenterat hans minnen från vinterkriget och fortsättningskriget.

Coronaåret har gjort lärare och elever klart tröttare än normalt

Vi mår bra, säger fyra elever som Yle Österbotten träffat i Borgaregatans skola i Vasa. Deras lärare slår fast att glädjande många har klarat coronaåret bra. Men det finns också en växande grupp elever som mår dåligt.

Under hösten har också de vuxnas oro för hur barnen mår vuxit. Lärare Johanna Norrback säger att hon oftare än tidigare har upplevt att hon har orsak att oroa sig för något enskilt barn.

De frågor, utmaningar och problem som unga i högstadieåldern normalt har försvinner förstås ingenstans, påpekar Norrback. Att pandemin kommit till och ständigt hänger över en lägger sten på bördan.

Väder

I dag blir en grå dag. Det är mulet i en stor del av landet och på många håll förekommer lätta regnskurar eller snöbyar. En mild sydlig luftström blåser i vårt land.

Temperaturen i söder rör sig mellan +1 och -3 grader, i norr +1 till -5 grader.

Diskussion om artikeln