Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

26 nya coronafall i regionen på söndagen – vi samlar det senaste om coronavirusläget i regionen

Från 2020
Uppdaterad 31.01.2021 13:03.
Suojavarusteisiin pukeutunut henkilö tekee koronatestiä autossa istuvalle henkilölle.
Bildtext Arkivbild. Fortfarande är många av coronatesten positiva i Åboland.
Bild: Kalle Niskala / Yle

 

Här kan du följa med coronaläget i Egentliga Finland och Satakunta. En lägesrapport över läget i hela landet hittar du här.

31.1 klockan 13 På söndagen registerades 26 nya coronafall i Egentliga Finland. Åbo 14, Reso 4, Lundo och Loimaa 2 och ett fall i S:t Karins, Nådendal, Masku och Nystad. I Satakunta registrerades 7 nya fall på söndagen. Björneborg 4, Karvia 2 och Jämijärvi 1 fall.

30.1 klockan 13.20 På lördagen registrerades 34 nya coronafall i Egentliga Finland. Åbo 19, Reso 4, S:t Karins och Nådendal 3, Laitila 2 och ett fall i Salo, Lundo, Nystad, Pyhäranta och Rusko. I Pemar har fallen minskat med två, i Pemar finns nu totalt 48 fall.

I Satakunta registrerades 17 nya coronafall på lördagen. Björneborg 8, Rauma 6, Jämijärvi 2 och Kokemäki 1.

29.1 klockan 17:22: Nu rekommenderas munskydd för fjärde- och femteklassare också i Nådendal. Enligt Nådendals stad utvidgar man munskyddsrekommendationen i enlighet med de rekommendationer som Egentliga Finlands coronasamarbetsgrupp gett.

Nådendals stad säger att man kommer att dela ut munskydd gratis till elever och personal i skolorna i Nådendal. Man kommer också att dela ut munskydd till studerande i Nådendals gymnasier för att effektivera användningen av munskydd.

29.1 klockan 12:00: 51 nya fall har registrerats i Egentliga Finland. Åbo 27; Salo 1; S:t Karins 3; Reso 8; Nådendal 4; Lundo 1; Loimaa 3; Nystad 1; Letala 1; Pemar 1; Pyhänranta 1.

29.1 klockan 10:12: Enligt uppgifter från Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt härstammar 2 % av coronafallen i regionen från inomhushobbyer.

Ungefär hälften av dessa smittor är kopplade till futsal och ishockey.

– Vi har fått väldigt få rapporter som skulle sammanlänka smittor bland barn och unga med hobbyverksamhet. Den ringa förekomsten av smittor kunde delvis förklaras av att många hobbygrupper har varit på paus, säger överläkare Esa Rintala som ansvarar för smittsamma sjukdomar inom sjukvårdsdistriktet.

Som den klart vanligaste smittkällan står personer inom samma hushåll, vilket utgör 80 % av fallen.

28.1 klockan 12.44: 41 nya fall har registrerats i Egentliga Finland. 21 i Åbo, 1 i Salo, 3 i S:t Karins, 2 i Lundo, 1 i Nådendal, 5 i Nystad, 1 i Letala, 2 i Pemar, 1 i Aura och 1 i Sagu.

28.1 klockan 10:26: Nu rekommenderas munskydd för 4-5 klassare också i Reso. Överlag har coronasituationen i Reso lugnat sig under januari.

27.1 klockan 16:42: På grund av det rådande coronaläget i Åboregionen kommer starten för vårens kurser på Arbis att skjutas upp.

Ledningen för Åbo stads bildningssektor har tagit beslutet att Åbo svenska arbetarinstitut och Turun suomenkielinen työväenopisto får inleda sin närundervisning tidigast den 1 mars. Starten kan senare komma att förskjutas ytterligare.

De som anmält sig till vårens kurser uppmanas följa med de kursvisa förändringarna via institutens webbplatser.

27.1 klockan 16:30: Tio nya coronafall har uppdagats hos boende på servicehemmet Vuokkokoti i Åbo den här veckan.

Förra veckan upptäcktes 28 coronafall på servicehemmet, vilket innebär att det totala antalet bekräftade coronafall på enheten nu är 38 stycken. Också personer ur personalen har uppgets vara smittade. Det är ännu oklart hur så många på servicehemmet kan ha smittats av viruset.

Servicehemmet har infört ett besöksförbud, och håller stängt fram till 7 februari.

27.1 klockan 12:57: 93 nya fall av corona har registrerats i Egentliga Finland sedan gårdagen. Åbo 37; Salo 1; S:t Karins 7; Reso 7; Lundo 1; Nådendal 7; Loimaa 4; Nystad 7; Letala 8; Pargas 6; Aura 1; Pöytyä 2; Vemo 1.

27.1 klockan 10.45: I Björneborg har 4 lärare och 24 elever vid Noormarkku samskola exponerats för coronaviruset. Under lektionerna har munskydd använts enligt rekommendationerna, exponeringarna har skett under raster och i matsalen.

De exponerade har blivit hemma från skolan från och med onsdagsmorgonen. Myndigheterna kontaktar de berörda under dagen.

27.1 klockan 10.09: Åbo stad har som första stad i Finland tagit i bruk prognosmodellen Reina (Realistic Epidemic Interaction Network Agent) för att förutse hur coronaviruspandemin sprider sig i Åboregionen. Åbo stad använder modellen som stöd i beslutsfattandet.

Det här framkommer i ett pressmeddelande av staden.

Med hjälp av Reina kan staden se hur epidemin kommer att sprida sig och vidta åtgärder på basen av data. Prognosen beaktar olika faktorer med anledning av pandemin.

Faktorerna är bland annat smittsamheten, människors mobilitet samt införda begränsningar i till exempel kollektivtrafiken, skolor och munskyddsrekommendationer.

Under förra veckan konstaterades 151 nya coronasmittor i Åbo.

Restriktionerna i idrottslokalerna gäller till och med den 7 februari. Simhallarna, gymmen, ishallarna och övriga inomhusidrottslokaler är stängda för allmänheten. Föreningarnas turer för barn och unga samt tider bokade för toppidrott fortsätter. Idrottstjänsternas ledda verksamhet för barn och unga har satt igång, men den ledda verksamheten för vuxna skjuts upp.

Coronarestriktionerna för stadens verksamhet gäller fram till den 10 februari.

26.1 klockan 19.14: Nu ska också alla fjärde- och femteklassare använda munskydd i Åboskolorna. Rekommendationen gäller från och med onsdag.

Tidigare gällde rekommendationen sjätteklassare och äldre elever, samt fjärde- och femteklassare i skolor, där flera coronafall konstaterats.

Nu gäller rekommendationen alltså alla stadens fjärde- och femteklassare.

26.1 klockan 12.46: 24 nya fall av corona har registrerats i Egentliga Finland sedan gårdagen. 12 i Åbo, 4 i S:t Karins, 1 i Reso, 1 i Lundo, 2 i Nådendal, 1 i Loimaa och 1 i Letala.

En kund som vistats på Åbos stadsbibliotek den 19 januari mellan 9-10.30 har insjuknat i covid-19. De som exponerats har kontaktats. De kunder som varit i biblioteket under den här tiden uppmuntras att testa sig med låg tröskel, om de får symtom.

Under den här veckan kommer Åbo stad att erbjuda munskydd åt de kunder, som besöker biblioteket och inte har ett.

25.1 klockan 14.41: Björneborgs stad meddelar att personer som på söndagen 24.1 kl.12-17 besökt Shells restaurang i Karjaranta kan ha exponerats för corona. En person som besökt restaurangen har senare visat sig ha covid-19.

25.1 klockan 12:53: 24 nya fall av corona har registrerats i Egentliga Finland sedan gårdagen. 15 i Åbo, 4 i S:t Karins, 1 i Reso och 4 i Letala.

25.1 klockan 10.59: Reso stad meddelar om en coronaexponering inom munhälsovården på torsdagen. Två personer är i karantän.

24.1 klockan 9.18: TPS juniordamer har försatts i karantän efter att man konstaterat flera fall av covid-19 i laget. Alla lagets evenemang är inhiberade.

23.1 klockan 16.30: På lördagen rapporterades om 67 nya fall av covid-19 i Egentliga Finland. Av dessa är 43 fall i Åbo, 5 i Reso, 4 i S:t Karins, 3 i Lundo, 1 i Masku, 2 i Nådendal, 2 i Salo, 4 i Nystand och 3 i Letala.

22.1 klockan 13.32: 29 coronafall har uppdagats bland seniorer som bor på Åbo stads äldreboende Vuokkokoti i stadsdelen Björkas. Även en del av personalen har insjuknat i covid-19, meddelar Åbo stad.

Alla som bor på äldreboendet och de anställda kommer att coronatestas och alla som har exponerats har försatts i karantän.

Det är för tillfället förbjudet att besöka Vuokkokoti och det här förbudet är i kraft till den 7 februari. Anhöriga kommer att informeras om läget.

22.1 klockan 11.52: 52 nya fall av covid-19 har registrerats i Egentliga Finland på fredagen enligt THL:s nya coronastatistik. 28 av fallen har registrerats i Åbo, 9 i Salo, 4 i S:t Karins, 2 i Reso, 2 i Loimaa, 7 i Letala, 1 i Pemar, och minus 1 fall i Nystad.

21.1 klockan 12.09: På torsdagen har 53 nya fall av coronasmitta konstaterats i Egentliga Finland. Flest fall konstaterades i Åbo, 29 stycken. I Salo registrerades 5 nya fall, i S:t Karins 5, i Reso 6, i Masku 1, i Loimaa 1, i Nystad 1, och i Letala 5.

20.1 klockan 19.49: Sammankomstbegränsningarna i Satakunta fortsätter nästa vecka på likadant sätt som tidigare, där tillställningar med högst 20 personer är tillåtna.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har idag, onsdag, beslutat att hålla sammankomstbegränsningarna i Satakuntaområdet oförändrade på grund av det rådande coronaläget. Begränsningarna gäller från och med den 24 januari till den 23 februari.

20.1 klockan 12.05: 30 nya fall av covid-19 har registrerats i Egentliga Finland under onsdagen, 21 av dessa i Åbo. I Salo har 3 nya fall konstaterats, 2 i S:t Karins, 1 Reso, 1 i Loimaa, 4 i Nystad, 1 i Pemar, och i Letala har antalet fall minskat med 3.

20.1 klockan 9:36:På onsdagens coronainformationstillfälle meddelade Åbos stadsdirektör Minna Arve att Åbos pandemisituation är på väg åt det bättre.

- Åbos situation har förbättrats för att invånarna har följt rekommendationerna väl. Det är ändå fortfarande viktigt att följa rekommendationerna i framtiden, säger Arve.

Hela 80 % av coronafallen i regionen har kunnat spåras. Senaste veckan registrerades 129 nya fall.

Numera går det att också på veckosluten boka tid till coronaprovtagning via Omaolo. Tidigare har direktbokningen via e-tjänsten varit möjlig endast på vardagarna.

- Även smittor från utlandet håller oss sysselsatta. En femtedel av coronafallen i Egentliga Finland kommer från utlandet, berättar ansvariga smittskyddsläkaren Jutta Peltoniemi.

Under början av år 2021 anländer 1–2 plan i veckan från Gdansk till Åbo. Övriga internationella flygrutter har tagit paus tills vidare. Hälsomyndigheterna möter alla plan från Gdansk.

Coronabussen kommer att fortsätta möta Sverigebåtarna varje morgon också under hela denna vecka. Under helgen testade en passagerare som reste med morgonbåten till Sverige positivt för corona.

19.1 klockan 16.12: Reso stad meddelar om en coronaexponering på daghemmet "Vaisaaren päiväkoti" mellan den 13-15.1. Daghemmets personal samt 30 barn är satta i karantän.

19.1 klockan 14.37: Antalet coronasmittor från utlandet ökar i Egentliga Finland. Det här meddelar sjukvårdsdistriktet.

Coronasamarbetsgruppen i Egentliga Finland samlades under tisdagen och beslöt att alla rekommendationer fortsätter att vara i kraft till den 7 februari.

Trots att antalet coronasmittor har minskat i regionen anser arbetsgruppen inte att det är läge att frångå rekommendationerna ännu. Efter huvudstadsregionen är coronaläget sämst i Egentliga Finland.

Landskapet ligger fortfarande i fasen för allmän samhällsspridning, säger Esa Rintala, som är ansvarig överläkare för smittsamma sjukdomar i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

9 patienter vårdas för covid-19 på ÅUCS.

Incidensen har sjunkit sedan början av året. På måndagen den 18 januari var siffran 85,2 per hundratusen invånare.

Antalet utförda coronatester har stigit i Egentliga Finland, men har inte ännu nått samma nivå som före jul. Andelen positiva coronatestsvar är nu 3,0 procent. För närvarande lyckas man spåra smittan till 76 procent, vilket betyder att smittspårningen är framgångsrik i kommunerna.

För tillfället kommer de flesta smittorna från utlandet, medan smittor inom närkretsen och familjen har sjunkit.

Fram till idag, den 19 januari, har företagshälsovården vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt vaccinerat ca 2 000 anställda inom hälsovården. Kommunerna i Egentliga Finland har rapporterat för sjukvårdsdistriktet att de utfört ca 3 500 vaccinationer för covid-19.

19.1 klockan 12.06: 40 nya fall av covid-19 har registrerats i Egentliga Finland på tisdagen, 16 av dessa i Letala och 15 i Åbo. I Salo har 1 nytt fall konstaterats, 2 i S:t Karins, 2 i Nystad, 1 i Pargas, 1 i Aura, 1 i Pöytyä, och 1 i Reso.

19.1 klockan 8.46: De första personerna vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har nu fått också den andra dosen coronavaccin. Det säger chefsöverläkare Mikko Pietilä till Yle Turku. Nästan all vårdpersonal som vaccinerades för tre veckor sedan får nu den andra vaccindosen, berättar Pietilä.

Vaccineringen vid sjukvårdsdistriktet påbörjades den 28 december, och det var personer som arbetade med coronapatienter som stod först på tur. Totalt arbetar runt 8500 personer inom sjukvårdsdistriktet.

18.1 klockan 11.49: 15 nya fall av covid-19 har konstaterats i Egentliga Finland på måndagen. 10 av fallen har uppdagats i Åbo, 1 i S:t Karins och 2 i Nystad.

18.1 klockan 11.30: Nya coronafall har konstaterats i Ihala skola i Reso. Den 8 januari sattes en klass i karantän efter att det hade skett en coronaexponering i skolan. Bland de elever som sattes i karantän har nu flera coronafall konstaterats, och totalt 7 personer vid skolan har insjuknat i covid-19. Ytterligare två klasser har satts i karantän, men resten av skolan fortsätter sin verksamhet som vanligt.

17.1 klockan 12.02: 13 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på söndagen. 10 av dem är i Åbo, 1 i S:t Karins och 2 i Nystad. I Satakunta har 2 nya coronafall konstaterats.

16.1 klockan 12.01: Totalt 33 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på lördagen: 15 i Åbo, 2 i S:t Karins, 7 i Reso, 1 i Nådendal, 2 i Nystad, 1 i Letala, 2 i Pöytyä och 1 i Nousis.

15.1 klockan 17.08: Två personer har insjuknat i covid-19 i S:t Olofsskolan i Åbo, meddelar Åbo stad på sin webbplats. Flera personer har exponerats.

15.1 klockan 13.43: 30 nya fall av covid-19 har registrerats i Egentliga Finland på fredagen. Majoriteten av fallen, 27 stycken, har registrerats i Åbo. I Salo har 2 nya fall konstaterats, och 1 i Nådendal.

14.1 klockan 13.19: 33 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på torsdagen. 25 av fallen har konstaterats i Åbo, 1 i S:t Karins, 1 i Lundo, 1 i Nådendal, 1 i Masku, 1 i Rusko, 1 i Letala, och 2 i Vemo.

13.1 klockan 14.28: I Åbo hoppas man på att kunna börja vaccinera allmänheten mot corona i mässcentret redan i februari. Det här kommer ändå inte att lyckas om vaccinerna fortsätter levereras i samma takt som nu. Det säger Laura Saurama, ekonomi och förvaltningsdirektör vid Åbo stads välfärdssektor.

Saurama säger att man vid mässcentret kommer att kunna sköta vaccineringen på ett tryggt och flexibelt sätt, på samma sätt som man gjorde vid influensavaccineringen under hösten. Om det finns personer som hör till riskgrupp och som av olika anledningar inte kan ta sig till mässcentret, kommer man att ordna med specialarrangemang.

I Åbo kommer man inte att vaccinera vid hälsocentraler, för att undvika onödig exponering för viruset. Det lönar sig därför inte heller att kontakta sin hälsocentral med frågor om coronavaccinet, eftersom det dessutom belastar telefonlinjerna. Åbo stad kommer att informera via olika kanaler när vaccinet är tillgänligt för allmänheten.

Tidsbokningen kommer framför allt att skötas elektroniskt, men man kommer även att kontakta äldre människor som hör till riskgrupp via telefon.

Även de privata hälsovårdsaktörerna kommer att vara viktiga då vaccineringen drar i gång på allvar. Åbo stad har redan fått löfte om att kunna hyra hälsovårdspersonal av den privata sektorn för att kunna genomföra massvaccineringarna.

13.1 klockan 13.35: I Björneborg kan en person, som senare konstaterats ha covid-19, ha utsatt andra för smittan. Hälsomyndigheterna i Björneborg säger att de som på lördagen 9.1.2021 klockan 21.30-23.00 har besökt centrumrestaurangen Beer Hunters kan ha exponerats, och man uppmanar dem att hålla sig i karantän.

13.1 klockan 12.03: 59 nya coronafall har konstaterats i Egentliga Finland. 41 i Åbo, 2 i Salo, 3 i S:t Karins, 4 i Reso, 2 i Lundo, 1 i Nådendal, 1 i Masku, 1 i Virmo, 2 i Rusko, 2 i Aura och en i Vemo. Loimaa har minus 1 fall.

13.1 klockan 11.52: Coronavaccinationerna har satt igång på vårdhemmen i Åbo. I januari vaccineras personal och klientel i stadens och den privata sektorns vårdhem. Det här framkom under Åbo stads coronainfo, som leds av stadsdirektör Minna Arve, idag. Vaccineringar på äldreboenden som erbjuder vård dygnet runt har börjat den här veckan och förväntas fortsätta nästa vecka. Förhoppningsvis ska en majoritet av de äldre på boendena vara vaccinerade under nästa vecka.

Målet är att i början av februari kunna börja ge vaccin åt äldre som bor hemma. Det finns över 25 000 Åbobor som är 70 år och äldre, så det rör sig om ett betydligt antal människor som ska få vaccin.

I januari uppdagades coronasmittor bland kunderna i Portsahemmets lägenhetsboende. Totalt är nu 10 av 23 klienter smittade. Situationen hålls under uppsikt och besöksförbud gäller till och med den 16 januari.

13.1 klockan 10.25: 12 fall av covid-19 konstaterades på lördagens flyg från Skopje till Åbo. Det skriver Åbo stad på sin webbsida. 192 av de 237 passagerarna testades på flygplatsen. Nästa flyg från Skopje förväntas anlända först den andra mars.

13.1 klockan 08.47: En coronaexponering har i fredags konstaterats i grundskolan Ihalan koulu i Reso. En skolklass på 21 personer är i karantän.

12.1 klockan 18:31: I Egentliga Finland har folk börjat testa sig för corona igen. Antalet test har återgått till samma nivå som före julen.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt var rädd för att det skulle bli en stor ökning av positiva fall efter julen, men antalet fall har inte ökat som man befarade. Däremot har många rest utomlands under julhelgen, och nu hämtas smittan allt oftare från utlandet. Till exempel i måndags, då det rapporterades 19 positiva fall av corona i landskapet, så kom tolv av dem från utlandet.

På måndagen vårdades 16 patienter på ÅUCS för covid-19.

12.1 klockan 12.11: 19 nya fall av covid-19 har registrerats i Egentliga Finland på tisdagen. 16 av fallen har konstaterats i Åbo, 1 i Masku, 1 i Pemar och 1 i Loimaa.

12.1 klockan 11.28: Nu ska även sjätteklassare använda munskydd i Åboskolorna, enligt en rekommendation från THL. Tidigare gällde det här elever i årskurs 7 till 9 och de som studerar på andra stadiet.

I fem skolor i östra Åbo gäller munskydd även för yngre elever i årskurs 4 och 5. Det här gäller bland annat skolorna i Laustis och Kråkkärret.

Skolorna delar ut munskydd åt eleverna, men de får också använda egna munskydd om de så vill.

11.1 klockan 14:34: På daghemmet Lounatuulen päiväkoti i Björneborg har en person visat sig ha covid-19. Hen vistades på dagiset 4-5.1. Sex personer i personalen och tio dagisbarn har exponerats för smittan. På grund av jul- och nyårshelgen fanns färre barn än normalt på daghemmet.

11.1 klockan 14:16: Åbo Svenska Teater blir igen tvungen att ställa in alla föreställningar, denna gång till 10.2.2021. Beslutet innebär inhiberade gästande föreställningar samt inhiberade föreställningar av familjepjäsen Hundarnas historiepjäs. Även premiären av Ken Ludwigs Baskerville - ett fall för Sherlock Holmes drabbas, den inplanerade premiären var 6.2. Ett nytt premiärdatum meddelas snarast möjligt.

11.1 klockan 11.49: På måndagen registrerades 14 nya coronafall i Egentliga Finland, 13 i Åbo och 1 i Reso.

10.1 klockan 12.23: På söndagen konstaterades 15 nya covid-19 fall i Egentliga Finland. Av fallen registrerades 11 i Åbo, 1 i Lundo, 1 i Nådendal, 1 S:t Karins och 1 i Virmo.

9.1 klockan 12.42: På lördagen konstaterades 31 nya fall av covid-19 i Egentliga Finland. 22 av fallen registrerades i Åbo, 2 i Nådendal, 2 i Lundo, 2 i Salo, 1 i S:t Karins, 1 i Vemo och 1 i Reso.

8.1 klockan 18.59: Institutet för hälsa och välfärd (THL) rekommenderar nu att alla över 12 år använder munskyddd. Rekommendationen gäller för hela landet.

8.1 klockan 17.50: 1 000 personer inom vården har vaccinerats för corona inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, meddelar distriktet i ett pressmeddelande. Det handlar om vårdpersonal som sköter om coronapatienter.

Planen i Egentliga Finland är att ta i bruk Moderna-bolagets coronavaccin som är lättare att förvara i de områden dit transporten är långsam, exempelvis skärgården.

Vaccinationsansvaret för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt begränsar sig till sjukvårdsdistriktets personal, det vill säga personalen vid Åucs, Åucs Akuten samt sjukvårdsdistriktets övriga resultatområden. Totalt handlar det om ca 8 500 människor.

8.1 klockan 13:05: På tisdagens flyg från Skopje i Nordmakedonien testade 12 personer positivt för covid-19. Det meddelar Åbo stad i ett pressmeddelande. 142 av de 153 passagerarna testades på flygplatsen.

Myndigheterna kommer att erbjuda coronatest på flygplatsen åt de passagerare som anländer från Skopje på lördag. Även de passagerare som anländer med flyg från Gdansk på söndag kommer att erbjudas coronatest på flygplatsen.

8.1 klockan 13:00: På fredagen har 49 nya fall av covid-19 konstaterats i Egentliga Finland. 38 av fallen har registrerats i Åbo, 2 i Salo, 1 i S:t Karins, 2 i Reso, 2 i Nådendal, 2 i Pargas, 1 i Virmo, och 1 i Vemo.

8.1 klockan 10:44: På lördagens flyg från Skopje till Åbo uppdagades ett nytt fall av covid-19. Det skriver Yle Turku på sin webbplats. 114 passagerare anlände med flyget, och 91 av dessa testades. Även på tisdagen anlände ett flyg från Skopje, och 142 av de 153 passagerarna testades.Testresultaten från tisdagens flyg är ännu inte klara.

På lördag anländer det sista flyget från Skopje till Åbo, och efter det kommer flygen att avbrytas i 8 veckor. Flygbolaget Wizz Air planerar att börja flyga rutten igen den 2 mars.

7.1 klockan 15.43: Pargas stad meddelar om att en i personalen vid serviceboendet Regnbågen i Korpo har testat positivt för coronaviruset. Övrig personal och boende på Rengbågen har testats för covid-19 idag. Regnbågen har 17 kunder och 20 anställda, framkommer i pressmeddelandet.

7.1 klockan 15.17: 6 boende på servicehuset Portsakoti i Åbo har under veckans konstaterats smittade av covid-19. De som har exponerats för smittan är satta i karantän. För de lägenheter som finns på tredje våningen i Portsakoti råder för tillfället besöksförbud fram till den 16 januari. Portsakoti ägs av Åbo stad.

7.1 klockan 13.38: Begränsningarna gällande folksamlingar hålls oförändrade i Egentliga Finland. Det här betyder att också fortsättningsvis är tillställningar med högst 10 personer tillåtna, meddelar Regionförvaltningsverket. Beslutet är i kraft till och med den 10 februari.

7.1 klockan 13.36: 6 nya coronafall har konstaterats i Egentliga Finland. 3 i Åbo och 3 i Rusko. Det låga antalet positiva testsvar beror på att det var så få som testade sig under onsdagen då det var helgdag. Det här säger chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

7.1 klockan 11:51: Begräsningarna som rör Åbo stads idrottsutrymmen fortsätter gälla fram till den 24 januari. Simhallar, gym, ishallar och andara inomhusmotionsutrymmen kommer att vara stängda för allmänheten. Det kommer inte heller att ordnas några ishalls- eller fotbollshallsturer för allmänheten. Verksamheten för barn och unga fortsätter som tidigare. Även toppidrottare har rätt att träna i Åbo stads utrymmen.

Idrottsplatserna utomhus är öppna och där kan invånarna träna självständigt. Måndagen den 11 januari kommer den ledda idrottsverksamheten för barn och unga att börja igen.

7.1 klockan 8:14: I går har 63 nya fall av covid-19 registrerats i Egentliga Finland. 48 av fallen var i Åbo, 7 i Salo, 2 i Reso, 1 i Masku, 1 i Pargas, 1 i Nystad och 3 i Pemar.

5.1 klockan 16:17: Årskurs 5-9 i Pargas återgår till närundervisning måndagen den 11 januari 2021. Det skriver Pargas stad på sin webbsida. Om coronaläget förvärras är man ändå beredd att övergå till distans igen. Rekommendationen att använda munskydd gäller för årskurs 7-9 och gymnasierna. Rekommendationen gäller även skolornas personal.

5.1 klockan 13:58: Andra stadiets skolor ska fortsätta med distans- och närundervisning, men grundskolorna ska återgå till närundervisning. Det rekommenderar Egentliga Finlands regionala coronasamarbetsgrupp. Även högskolorna ska fortsätta på distans.

- Den närundervisning som är nödvändig i andra stadiets läroverk bör garanteras, detta gäller bland annat de sista abiturientkurserna och de praktiska arbetena som hör till yrkesutbildningsstudierna, säger Mikko Pietilä, chefsöverläkare för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

Samarbetsgruppen meddelar att coronaläget fortsättningsvis är allvarligt i regionen, och att man därför inte kommer att lätta på några andra restriktioner i nuläget. Landskapet befinner sig fortfarande i spridningsfasen. Nuvarande rekommendationer gäller fram till den 24 januari.

Samarbetsgruppen utvidgar också sin rekommendation gällande användning av munskydd.

– Användning av munskydd rekommenderas då det är möjligt också i lågstadiet, särskilt i svårt drabbade epidemiområden. Givetvis är det kommunerna som har bedömningsutrymme i denna fråga, säger Pietilä.

Texten uppdaterades 5.1.2020 klockan 15.59 med mer specifik information om hur andra stadiets undervisning ska organiseras.

5.1 klockan 12.29: 47 nya fall har registrerats i Egentliga Finland. 28 i Åbo, 8 i Salo, 1 i S:t Karins, 1 i Reso, 3 i Lundo, 1 i Nådendal, 2 i Pargas, 2 i Nystad och 1 i Pemar.

5.1 klockan 12.24: Reso stad har börjat med coronavaccineringar för personal inom social- och hälsovården idag.

Det här framkommer i ett pressmeddelande från staden.

Vaccineringarna ges i första hand till den personal som har att göra med coronapatienter och som tar coronaprovtagningar. Reso stad ansvarar också för coronavaccineringarna inom social- och hälsovården i Rusko.

4.1.2021 klockan 17:19: Antalet coronasmittade har sjunkit under nyårshelgen. En anledning till detta kan vara att endast mellan 200 och 300 coronatester har gjorts per dag, vilket är endast mellan 15 och 40 procent av den mängd tester som togs dagligen före julhelgen. Det meddelar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

- Under helgerna har tyvärr mycket färre än vanligt gått på coronatest, vilket betyder att vi inte med säkerhet vet det riktiga antalet smittade i Egentliga Finland. Det är svårt att säga om det handlar om att färre personer har upplevt symptom, eller om det har att göra med att tröskeln för att testa sig under helgen har varit högre. Jag hoppas att det minskade antalet fall visar den faktiska utvecklingen i landskapet, säger Esa Rintala, ansvarig överläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Incidenstalet de senaste två veckorna är 97,5 (samma siffra den 29 december var 142). Totalt har 3343 personer inom sjukvårdsdistriktet nu konstaterats smittade av viruset. Just nu vårdas 14 patienter vid ÅUCS på grund av covid-19.

De allra flesta smittfallen uppstår i det egna hushållet eller i den närmaste kretsen. Antalet smittfall från utlandet har även ökat allt mer. Under nyårshelgen uppdagades exempelvis sex nya coronafall hos personer som rest från Sverige.

- Man ska fortfarande söka sig till coronatest även vid lindriga symptom. Vi kommer att kunna se effekterna av julhelgen under nästa vecka, säger Rintala.

För tillfället går det att få ett coronatest redan samma dag som man kontaktar sjukvården i Åbo.

4.1.2021 klockan 15:27: På tisdag påbörjas coronavaccineringen i Kimitoön. Till en början handlar det endast om högst tolv vaccindoser, det vill säga två ampuller som innehåller högst sex doser av vaccinet. Enligt ledande överläkare Sami Salminen förväntar man sig ändå att redan nästa vecka få ytterligare några tiotal vaccindoser.

Enligt Salminen kommer man först att vaccinera hälsovårdspersonal som arbetar med coronapatienter eller riskgrupper, till exempel personal vid äldreboenden. Salminen säger att fortfarande är väldigt osäkert när man kommer att kunna påbörja allmän vaccinering i Kimitoön.

4.1.2021 klockan 13:31: På måndagen rapporterades om 24 nya fall av covid-19 i Egentliga Finland; 18 i Åbo, 1 i S:t Karins, 1 i Reso, 1 i Lundo och 3 i Virmo.

3.1.2021 klockan 11:55: Totalt meddelades om endast 10 nya fall av covid-19 i Egentliga Finland; 7 i Åbo, 1 i S:t Karins, 1 i Reso och 1 i Pemar.

I Satakunta rapporterades ett nytt fall, en person i Björneborg.

Antalet nya fall har sjunkit i hela Finland under den senaste tvåveckorsperioden. Incidenstalet var under nyåret högst i Egentliga Finland, där cirka 130 personer per 100 000 invånare har smittats av coronaviruset. På söndagen hade incidenstalet sjunkit till 107, medan Åland hade det högsta incidenstalet med 116. I hela landet är incidenstalet mindre än 70 under de senaste två veckorna.

2.1.2021 klockan 12:28: På lördagen rapporterades om 201 nya fall i Finland, men bara 16 av dem fanns i Egentliga Finland; 11 i Åbo, 2 i Reso, 1 i Salo, 1 i Nådendal och 1 i Loimaa.

I Satakunta rapporterades ett nytt fall, en person i Björneborg.

Sammanlagt har Åbo nu haft 2 044 fall av covid-19. I Salo har 259 fall upptäckts, i S:t Karins 186, i Reso 126, i Björneborg 124, i Pargas 47 och i Kimitoön 27.

1.1.2021 klockan 12:00: I Finland rapporterades på nyårsdagen om 296 nya fall av covid-19. I Egentliga Finland konstaterades 17 fall i Åbo, 4 i Salo, 3 i Reso, 2 i Nystad, 1 i Nådendal, 1 i Pargas, 1 i S:t Karins och 1 i Loimaa.

31.12 2020 klockan 14.35: 45 nya coronafall har konstaterats i Egentliga Finland. 19 i Åbo, 7 i Salo, 2 i S:t Karins, 5 i Reso, 1 i Nådendal, 2 i Loimaa, 2 i Pargas, 5 i Nystad, 1 i Pemar och 1 i Sagu.

30 december klockan 17.21: Passagerare som anländer från Skopje i Nordmakdenoien till Åbo på lördag kommer att testas för coronaviruset. Först meddelade Åbo stad att man inte kommer att testa passagerarna på grund av att det har varit få passagerare, och att personalen inte räcker till. Men efter diskussioner idag har man gjort en helomvändning i frågan, och testpersonalen kommer att möta passagerarna på Åbo flygplats och erbjuda dem att testa sig för coronaviruset liksom man gjort också tidigare.

30 december klockan 17.10: 61 nya coronafall har konstaterats i Egentliga Finland. 43 i Åbo, 5 i Salo, 6 i S:t Karins, 3 i Reso, 1 i Lundo, 2 i Nystad och 1 i Rusko. Pargas har minus 1 fall jämfört med tidigare.

30 december klockan 6.53: De personer som har anlänt från Skopje till Åbo under julhelgen har inte kunnat coronatestas. Det skriver tidningen Helsingin Sanomat. Till exempel har inte de resenärer som anlände till Åbo på annandagen coronatestats enligt tidningen. Åbo stad berättar för tidningen att anledningen är bristande personalresurser.Totalt har 84 personer på flygen från Skopje konstaterats smittade av coronaviruset. Flygen återupptogs i december efter en paus, och på det första flyget konstaterades fyra personer vara smittade av covid-19.

29 december klockan 16.58: Pargas stadsstyrelse har under ett extra insatt möte idag beslutat om att fortsätta med distansundervisningen för årskurserna 5-9 fram till den 10 januari. Beslutet gäller inte elever med särskilt stöd och elever med förlängd läroplikt. Distansundervisningen förlängs alltså med ett par dagar, då det ursprungligen var tänkt att eleverna skulle återgå till närundervisning den 7 januari.

29 december klockan 14.34: Coronaläget i Egentliga Finland är lite bättre igen efter julhelgen jämfört med tidigare i december. Det meddelar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

Under julen konstaterades dagligen ca 15–30 nya coronasmittor i Egentliga Finland. Incidenstalet under den senaste tvåveckorsperioden är nu 142 per 100 000 personer. För en vecka sedan var siffran 182,4.

Men trots att incidensen för coronaviruset har minskat, kan smittläget fortfarande snabbt förändras då effekterna av julhelgens sammankomster börjar synas.

De tidigare rekommendationerna i regionen är fortsättningsvis i kraft fram till den 10 januari.

Coronaarbetsruppen i Egentliga Finland tar beslut om rekommendationer gällande en återgång till närstudier i grundskolorna nästa vecka.

Coronasamarbetsgruppen har tidigare rekommenderat distansundervisning för andra stadiets skolor och för klasserna 7-9 samt klasserna 4–6. Rekommendationen gällde höstterminen. Om smittläget tillåter, eftersträvas nu återgång till närundervisning inom grundutbildningen. För andra stadiets skolor rekommenderas att undervisningen sker i hybridform, d.v.s. att när- och distansundervisning kombineras. Högskolorna fortsätter ge undervisningen på distans. Munskydd ska fortfarande användas i klasserna 7-9 och andra stadiets läroverk.

Coronasamarbetsgruppen har möte nästa gång på tisdagen den 5 januari. Då ska skolundervisningen diskuteras mera ingående.

29 december klockan 12.15: Under tisdagen har 60 nya fall av covid-19 registrerats. 33 nya fall i Åbo, I S:t Karins konstaterades 3 nya fall, 2 i Salo, 2 i Reso, 8 i Pargas, 3 i Lundo, 1 i Nystad, 2 i Virmo, 1 i Kimitoön, 2 i Rusko, 1 i Somero, 1 i Sagu och 1 i Punkalaidun.

28 december 16:57: Ett fall av en muterad form av coronaviruset har upptäckts i Egentliga Finland. Enligt myndigheterna ska det nuvarande vaccinet också vara effektivt mot muterade varianter.

De testningsmetoder som för tillfället används ska också kunna upptäcka muterade varianter av covid-19.

28 december klockan 13:40: Antalet fall av covid-19 har fortsatt stiga på Tranbackahemmet i Åbo. Tranbackahemmet är ett hem för äldre i Åbo med 80 platser, med bland annat en avdelning för långtidsvård av äldre.

Totalt har nu 41 patienter insjuknat i covid-19. Det är en ökning med sju personer under den senaste veckan. Utöver patienterna har åtminstone 20 personer i personalen insjuknat i covid-19.

En av de insjuknade patienterna har avlidit och två patienter har vårdats på sjukhus.

28 december klockan 11.55: 35 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland under måndagen. 19 fall konstaterades i Åbo, 1 i Salo, 9 i S:t Karins, 2 i Reso, 1 i Lundo, och 2 i Nådendal.

27 december klockan 14.45: 18 nya fall av covid-19 har konstaterats i Egentliga Finland under söndagen. 6 fall i Åbo, 3 i Pargas, 2 i Nådendal, 2 i Salo, 1 i Kimitoön, 1 i Pöytyä och 1 i Rusko. På grund av julhelgen kan rapporteringen vara fördröjd, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

23 december klockan 11.55: 82 nya fall av covid-19 har registrerats i Egentliga Finland under onsdagen. 58 fall konstaterades i Åbo, 3 i Salo, 3 i S:t Karins, 3 i Reso, 5 i Lundo, 3 i Masku, 1 i Nådendal, 1 Loimaa, 2 i Paimio, 1 Pargas, och 1 i Nystad.

23 december klockan 11.30: Sju fall av covid-19 har bekräftats vid Kustflottan i Pansio i Åbo mellan den 19 och 22 december. Alla sju är för tillfället på permission och deras coronainfektion har också bekräftats under permissionen. Kustflottan har förstärkt den medicinska beredskapen och effektiverat handhygienen för att förhindra ytterligare smittfall.

22 december klockan 13.03: Under tisdagen har 48 nya coronafall registrerades i Egentliga Finland. Av dessa registrerades 28 i Åbo, 6 i S:t Karins, 3 i Pargas, 3 i Lundo, 2 i Reso samt ett fall vardera i Nystad, Masku, Nådendal och Nousiainen.

22 december klockan 12.42: I Åbo är coronaläget fortfarande mycket allvarligt. Totalt registrerades 267 nya smittfall i staden under tiden 14–20.12.2020. Antalet nya smittor och incidensen ligger fortfarande på en hög nivå.

Ansvariga smittskyddsläkaren Jutta Peltoniemi påminner om att det inte är tid att besöka släktingar eller resa mellan landskapen just nu, och att jul och nyår ska i år endast firas med den allra närmaste kretsen.

Den lättaste vägen till coronaprovtagning under jul- och nyårshelgen är att göra en symtombedömning i Omaolo, meddelar staden.

Åbo stad kommer även att ge tilläggsersättning till personal som arbetar med coronaepidemin under tiden 18 december 2020 – 6 januari 2021.

21 december klockan 19.05: Vaccineringarna mot coronaviruset inleds nästa måndag i Egentliga Finland. Först vaccineras vårdpersonal som arbetar med coronapatienter, därefter övrig vårdpersonal och efter det personer i riskgruppen.

Någon exakt tidtabell för när massvaccinationerna i Åbo mässcentrum kan inledas, är ännu inte fastställd. Men planen är att alla som vill få vaccinet, ska vara vaccinerade till sommaren.

21 december klockan 14.30: Under måndagen registrerades 21 nya coronafall i Egentliga Finland. I Åbo 15, i S:t Karins 3, i Salo 1 och i Virmo 2 fall. I Santakunta registrerades inga nya coronafall.

På serviceboendet Kurjenmäkikoti 2 i Åbo har det konstaterats 3 nya fall av corona. Totalt har 34 klienter och 18 ur personalen fått corona. De flesta boende har haft lindriga symptom, 2 personer har behövt sjukhusvård. På Kurjenmäkikoti bor totalt 80 boende fördelat på två avdelningar.

20 december klockan 14:02: 74 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland sedan igår. I Åbo 60; Salo 4; S:t Karins 2; Masku 2; Lundo 2; Nådendal 2; Nystad 2.

19 december klockan 12:53: 46 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland sedan igår. 16 i Åbo; i Salo 10; i S:t Karins 5; I Reso 4; i Lundo 1; i Nådendal 3; i Loimaa 2, i Pemar 1; i Virmo 1; i Letala 1; i Ruskulla 1.

18 december klockan 16.39: Coronaläget är fortfarande allvarligt i Egentliga Finland, det meddelar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. De nya restriktionerna har nu varit i kraft i två veckor, men trots det är siffrorna dystra. I torsdags rapporterades 86 fall, vilket var ett nytt rekord för regionen. Incidensen har också ökat i landskapet.

Behovet av sjukhusvård har också ökat. För tillfället vårdas 16 patienter för covid-19 på ÅUCS. Därutöver vårdas 11 patienter på olika bäddavdelningar i landskapet.

Nu finns det inte fler restriktioner som regionen kan ty sig till. Därför är det upp till var och en att se till att se till att läget förbättras och minska på kontakterna, påminner ÅUCS.

Julen ska firas med kärnfamiljen. Det är inte läge att ordna fester med kompisar eller hälsa på hos släktingar, hälsar ÅUCS.

18 december klockan 11.50: På ett äldreboende i Masku fortsätter antalet coronafall att öka. Innan den 15 december hade redan 27 fall registrerats. Redan i början av december började fall av covid-19 uppstå på äldreboendet.

87 nya coronafall har registrerats i regionen sen igår. I Åbo 53; Salo 2; S.t Karins 7; Reso 4; Masku 5; Lundo 2; Nådendal 5; Pemar 2; Pargas 2; Nystad 2; Virmo 1; Pöytyä 1.

17 december klockan 16.35: Det ordnas ingen penkisdag för abiturienterna i Åbo på grund av coronaläget. Det meddelar Åbo stad. De gamlas dans flyttas till maj.

Vårterminen inleds med hybrid- och närundervisning i Åbo. Det här arrangemanget fortsätter fram till sportlovet i februari.

Grundskolorna inleder vårterminen den 7 januari med närundervisning. Undervisningen ordnas på distans vid behov. Åbo planerar att fortsätta med samma modell som i höstas, då enskilda skolor eller klasser pluggade på distans vid behov.

Gymnasierna och Åbo yrkesinstitut ordnar undervisningen enligt en hybridmodell. I gymnasierna ordnas närundervisningen främst för abiturienterna. De övriga grupperna alternerar med närundervisningen. Eleverna på andra stadiet får information om undervisningen och hur den ordnas via Wilma.

Åbo svenska arbetarinstitut och Turun suomenkielinen työväenopisto inleder sina vårterminer den 1 februari. Terminen fortsätter fram till maj, meddelar Åbo stad.

17 december klockan 12.11:Under torsdagen har 55 nya coronafall registrerats i Egentliga Finland, 34 av dessa i Åbo. I S:t Karins har 5 nya fall registrerats, i Salo 2, i Reso 3, i Lundo 3, i Loimaa 3, i Nådendal 3, i Pemar 1 och i Pargas 1.

16 december klockan 18.37: Från och med torsdag införs begränsningar gällande besök inom Åbo universitetscentralsjukhus, på grund av det försämrade coronaläget. Det här gäller alla sjukhus inom ÅUCS.

Begränsningarna är lindrigare på psykiatriska sjukhuset, på enheterna för palliativ vård, på barnavdelningen och på förlossningsavdelningen.

Den som föder barn får ha med två stödpersoner med sig i förlossningssalen och en stödperson på förlossnings- och barnsängsavdelningen. Besökstiderna för de här stödpersonerna är inte begränsade.

Också anhöriga till kritiskt sjuka patienter får besöka vårdavdelningen enligt överenskommelse med vårdpersonalen. Följeslagare tillåts på förstahjälps- och tidsbeställningspoliklinikerna under hela den tid som patienten besöker polikliniken, om patientens tillstånd kräver det. En följeslagare får också komma till sjukhuset för att hämta en patient.

Besöken tillåts endast för friska och fullkomligt symtomfria besökare, som använder munskydd. Även de patienter som besöker sjukhusen ska använda munskydd. Besökarna ska också följa personalens anvisningar, påminner ÅUCS.

16 december klockan 13:42: Coronafall har upptäckts på ett daghem i Reso. 70 barn har försatts i karantän och dessutom en del personal. 3 barngrupper fortsätter med verksamheten som förut.

16 december klockan 13.31: 82 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på onsdagen: 56 i Åbo, 1 i Salo, 6 i S:t Karins, 5 i Reso, 5 i Lundo, 1 i Loimaa, 1 i Nådendal, 1 i Nystad, 5 i Somero och 1 i Pargas.

16 december klockan 10.28: Flygen från Skopje till Åbo återupptas lördagen den 19 december. Stadens hälsovårdsmyndigheter möter passagerarna och erbjuder provtagning på flygfältet för alla passagerare. De också får råd och instruktioner med anledning av coronaviruset.

16 december klockan 10.07: Nu går årskurserna 5-9 över till distansundervisning i Pargas. Det beslöt stadsstyrelsen i Pargas på ett extra insatt styrelsemöte i dag.

Distansundervisningen pågår under tiden 18-22.12.2020, och gäller inte elever med särskilt stöd och elever med förlängd läroplikt.

Pargas stad kommer också att följa den regionala rekommendationen och stänga hobby- och idrottsutrymmen som simhallar, gym och idrottssalar fram till 27 december. Styrgruppen bedömer situationen på nytt före årsskiftet.

16 december klockan 9:52: Den ökade spridningen av coronaviruset i regionen har gjort det svårare att hålla reda på smittkedjorna. Därför satsar Åbo stad nu på att förbättra smittspårningen. För tillfället kan 65% av fallen spåras.

15 december klockan 12.43: 71 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på tisdagen. I Åbo 44 fall; Salo 2; S:t Karins 3; Reso 5; Masku 8; Lundo 1; Nådendal 1; Pargas 1; Virmo 1; och Rusko 1.

14 december klockan 16.20: Alla kommunala inomhusmotionsplatser stängs och motionsturer inhiberas i Åbo från och med onsdagen den 16 december.

Vuxna toppidrottare får fortfarande träna inomhus under kvällstid. Även redan fastlagna matcher och tävlingar får hållas som planerat. Verksamheten för under 20 åringar inhiberas inte. Begränsningarna är i kraft till den 27 december.

Samtidigt meddelade Nådendals stad att de stänger alla sina utrymmen för inomhusmotion och fritidsverksamhet fram till den 10 januari 2021.

14 december klockan 12.10:27 coronafall har konstaterats i Egentliga Finland under måndagen. 19 fall har registrerats i Åbo, 4 i S:t Karins, 1 i Lundo, 1 i Nådendal, och 1 i Pargas.

14 december klockan 11.22: Årskurserna 4-9 i grundskolorna i Kimitoöns kommun övergår från och med imorgon, tisdag, till distansundervisning. Enligt tf kommundirektör Erika Strandberg tog man beslutet efter ganska mycket diskussion, då kommunstyrelsen hade möte på måndagsmorgonen.

Coronaläget har försämrats i Egentliga Finland och och därför tar man nu också på Kimitoön till förebyggande smittåtgärder. Distansundervisningen pågår fram till slutet av jullovet. Däremot har årskurserna 1-3 fortfarande närundervisning.

13 december klockan 13.50: I Egentliga Finland har man konstaterat 57 nya fall av covid-19. 25 covid-patienter är nu intagna på ÅUCS, fyra av dem på intensivvårdsavdelningen.

12 december klockan 17.13: En person som arbetar på tandkliniken i Nådendal har konstaterats smittad av covid-19. Tre anställda har exponerats och försätts i karantän. Enligt kliniken har inga patienter har utsatts för smitta, eftersom personalen alltid använder munskydd vid kontakt med patienter och följer noggranna hygienrutiner. Kliniken kommer ändå ta kontakt med personer som varit i kontakt med den smittade.

12 december klockan 9.38: I lågstadieskolan Kuparivuoren koulu i Nådendal har cirka 36 personer utsatts för viruset. Exponeringen har skett 7 och 8 december. Alla som utsatts har kontaktats via Wilma, och får vidare instruktioner under helgen.

11 december klockan 16.29: I Åbo fortsätter begränsningar bland annat gällande motions- och idrottsaktiviteter för vuxna fram till den 10 januari. Du kan läsa mer om hur Åbo stads verksamhet just nu är begränsad HÄR.

11 december klockan 15.38: I Åbo övergår elever i klasserna 4-9 till distansundervisning från och med den 16 december till slutet av terminen. Det meddelar Åbo stad i ett pressmeddelande.

En del skolor påbörjar eller fortsätter med distansundervisningen redan på måndag. Det gäller S:t Olofsskolan, Vasaramäen koulu, Lausteen koulu, Varissuon koulu, Turun normaalikoulu och Nummenpakan koulu.

Åbo stad meddelar även att man ställer in fyrverkerierna på nyår som staden brukar ordna med. Anledningen är de nya begränsningarna gällande sammankomster utomhus som är i kraft från den 11 december till den 10 januari.

11 december klockan 14.46: Även i Nådendal går elever från årskurs 4 och uppåt över till distansundervisning från och med måndag. Distansundervisningen fortsätter till terminens slut.

11 december klockan 12.54: 89 nya fall av covid-19 har konstaterats i Egentliga Finland under fredagen. 59 av fallen har registrerats i Åbo, 6 fall i S:t Karins, 4 i Salo, 4 i Reso, 2 i Lundo, 4 i Nådendal, 2 i Masko, 1 i Pemar, 3 i Aura, 1 i Somero, 1 i Nousis och 2 i Rusko.

11 december klockan 12.38: Antalet coronasmittade personer ökar kraftigt i Egentliga Finland. Antalet nya fall av covid-19 uppgår numera till runt 80 per dag, för en vecka sedan var det runt 50 fall per dag. Epidemin härjar framför allt i tätbefolkade och stora bostadsområden. Det meddelar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

– Vi är mycket bekymrade över coronasituationen i Egentliga Finland. Smittan kan härstamma från ett otal olika smittkällor och ingen befolkningsgrupp går säker vad gäller coronasmitta. Under drygt en vecka har vi nu tillämpat i praktiken alla rekommendationer då pandemin är i fasen för samhällsspridning, säger Mikko Pietilä, chefsöverläkare för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i pressmeddelandet.

Av de smittfall som man lyckats spåra har tillsvidare ungefär en fjärdedel uppkommit inom familjen eller inom närkretsen. Många coronafall har också konstaterats på arbetsplatser och vid långvårdsenheter. För närvarande identifieras 39 procent av smittkällorna. Siffran förväntas stiga då smittspårningen fortskrider.

Incidensen ökar fortfarande, och nu har 136 smittfall konstaterats under de senaste två veckorna per 100 000 invånare. Den 6 december var siffran 103. Antalet positiva test är nu 4,1 procent.

13 patienter är just nu intagna på ÅUCS för vård på grund av covid-19. Det är sannolikt att antalet coronapatienter ytterligare stiger under de närmaste dagarna.

- Statistik visar att drygt 10 procent av dem som insjuknat i corona och är över 50 år behöver vård på sjukhus. Av dem som behöver sjukhusvård behöver ca 20 procent intensivvård. Vårdtiden på intensiven kan uppgå till flera veckor. Det är alltså ingalunda frågan om någon lindrig sjukdom utan vi befinner oss i ett allvarligt läge. Trots god beredskap finns det en risk för överbelastning av sjukhusen, om läget förvärras, säger Pietilä.

Av dem som har smittats av covid-19 och är yngre än 50 år behöver ca 2 procent sjukhusvård.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts regionala samarbetsgrupp rekommenderar att kommunerna i Egentliga Finland nu överväger att även inom grundutbildningen övergå från närundervisning till distansundervisning om detta är möjligt då coronaläget kräver det.

Inom en del skolor i kommunerna eller landskapet har man redan övergått eller håller på att övergå till distansutbildning också inom grundskolan.

10 december klockan 15.35: Flera skolor och idrottsanläggningar i S:t Karins stänger helt eller delvis och eleverna fortsätter med distansundervisning från och med måndagen den 14 december fram till nästa termin. S:t Karins informerar om saken via sina webbsidor (på finska). Elever i årskurs 1-3 och elever som huvudsakligen får undervisning i små grupper fortsätter med närundervisning. Föräldrar till elever som berörs informeras om saken via Wilma.

Social- och hälsovårdsnämnden i S:t Karins fattade beslutet på sitt möte igår kväll. Dessa skolor påverkas av skolstängningen:

  • Auranlaakson koulu
  • Hovirinnan koulu
  • Kotimäen koulu
  • Kuusiston koulu
  • Niemenkulman koulu
  • Piikkiön yhtenäiskoulu och idrottshallen
  • Piispanlähteen koulu
  • Rungon koulu
  • S:t Karins svenska skola
  • Valkeavuoren koulu

10 december klockan 14.36: 82 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland under torsdagen. 52 av fallen registrerades i Åbo, 5 i Salo, 5 i Reso, 3 i Pemar och Somero, 2 i Rusko, S:t Karins, Nystad, Aura och Pöytyä, och och 1 i Masko, Virmo, Lundo och Nådendal.

I hela landet registrerades 840 nya fall. Den höga siffran beror på ett tekniskt fel som orsakat fördröjning i rapporteringen av siffrorna.

10 december klockan 14.23: Totalt 26 nya coronafall har uppdagats bland invånarna på äldreboendet Kurjenmäkikoti 2 i Kuppis i Åbo. Coronafall har även konstaterats bland enhetens personal. 9 coronafall konstaterades vid boendet i början av december, och efter det valde man att testa alla som bor på enheten och all personal. En del av de som har smittats är helt symptomfria, och ingen är i nuläget i behov av sjukvård.

Det råder nu besöksförbud vid Kurjenmäkikoti 2 fram till 23 december, eventuellt längre.

Ett coronafall har även konstateras vid det privata äldreboendet Emmi-hemmet i Åbo, och inom hemvården i Kråkkärret har en potentiell exponering skett.

10 december klockan 12.01: I och med att Egentliga Finland övergått till fasen för allmän samhällsspridning har Regionförvaltningsverket kommit med skärptare bestämmelser gällande sammankomster utomhus. Från och med fredagen den 11 december är det tillåtet att ordna sammankomster utomhus för högst 10 personer. Nu är alltså begränsningen den samma som för tillställningar som ordnas inomhus. Så här långt har det varit tillåtet att ordna sammankomster för högst 20 personer utomhus. Beslutet gäller fram till den 10 januari.

9 december klockan 15.52: Coronasituationen i Egentliga Finland är mycket allvarlig. Det konstaterar man i ett pressmeddelande från Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Under onsdagen konstaterades över 80 fall i Egentliga Finland, vilket är den högsta siffran under hela coronapandemin.

Av de smittfall som man hittills lyckats spåra har ungefär en fjärdedel uppkommit inom familjen eller i närkretsen. Incidenstalet som beskriver antalet fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna är nu uppe i 113,5. Den 6 december var incidenstalet 103 fall per 100 000 invånare, och kurvan är tydligt uppåtgående.

För närvarande vårdas 14 patienter på ÅUCS på grund av covid-19. Antalet patienter med covid-19 kommer även högst antagligt att stiga under de närmaste dagarna.

Nya smittor härstammar från allt flera källor. Sedan 30.11.2020 har antalet smittor enligt smittkälla varit följande: 91 smittor inom samma hushåll; 23 smittor från annan närkrets; 23 smittor från arbetsplatsen (social- och sjukvården undantagna); 16 smittor inom långvården; 12 smittor vid skolor och läroanstalter; 15 smittor från utlandsresor; 9 smittor från privata tillställningar.

9 december klockan 15.17: På ett äldreboende i Masku har 11 nya coronafall uppdagats. Förra veckan upptäcktes en misstänkt massexponering vid boendet. Man valde då att testa både serviceboendets invånare och personal, och 11 test var positiva. 7 av de som smittats är invånare på äldreboendet, och två av dem har förflyttats till bäddavdelning.

9 december klockan 13.40: En elev har smittats av coronaviruset i Cygnaeus skola i Åbo, och därför har 20 elever försatts i karantän fram till tisdag nästa vecka i enlighet med smittskyddsmyndigheternas direktiv.

Rektor Nicke Wulff påminner om att man inte ska komma till skolan med minsta förkylningssymptom.

9 december klockan 12.02: 88 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland. 55 av dem i Åbo, 8 i Masku, 5 i S:t Karins, 4 vardera i Nådendal och Somero, 3 i Salo och Lundo, och 1 fall var i Pemar, Pargas, Nystad, Virmo, Rusko och Pöytyä.

8 december klockan 13.43: Egentliga Finland är i fasen för allmän samhällsspridning. Det här konstaterade den regionala coronakoordinationsgruppen på tisdagen den 8 december.

Coronaläget har ytterligare eskalerat i regionen och smittfallen har klart ökat. Dagligen konstateras cirka 50 coronafall i Egentliga Finland. Det har också blivit svårare att spåra smittan.

Fasen för allmän samhällsspridning är den tredje och allvarligaste epidemifasen.

Egentliga Finlands coronaarbetsgrupp möts nästa gång senast på fredag för att bedöma eventuella ytterligare rekommendationer i syfte att förebygga epidemispridningen.

8 december klockan 12.31: Nu ska invånare i Åbo få information om coronaviruset och kunna testa sig på en coronabuss. Bussen började trafikera på tisdagen.

Meningen är att göra coronatestningen så lättillgänglig som möjligt. Personalen delar också ut information om coronaviruset på flera språk. Bussen besöker stadsdelarna Hallis och Perno under vardagar.

Det här är Finlands första coronatestningsstation som finns i en buss. Det är Åbo stad och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt som står för bussens verksamhet.

Bussen kommer att stå parkerad under vardagar utanför ungdomslokalen Huudi i Hallis mellan klockan 9 och 11. Därefter kör bussen till Perno och står parkerad på fältet mitt emot servicecentret Höveli mellan klockan 12 och 14.

Invånarna kan ta ett coronatest i bussen utan tidsbokning eller remiss.

Invånare kan också fortsättningsvis testa sig utan remiss eller tidsbokning vid hälsostationen i Kråkkärret.

8 december klockan 11.59: Totalt 74 nya coronafall har uppdagats i Egentliga Finland under tisdagen: 51 i Åbo, 8 i S:t Karins, 5 i Reso, 4 i Pemar, 3 i Lundo, 1 i Masku och 1 i Pargas. Det här är den näst högsta siffran i landet på tisdagen, endast i Helsingfors och Nyland uppdagades fler fall. I Satakunta uppdagades 2 fall, båda i Björneborg.

Totalt 361 fall registrerades i Finland under tisdagen.

7 december klockan 12.03: 9 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på måndagen: 4 i S:t Karins, 3 i Åbo, 1 i Salo och 1 i Masku. I Satakunta har 1 fall registrerats och det är i Raumo. Totalt 250 fall registrerades i Finland på måndagen, majoriteten i Nyland.

7 december klockan 7.08: En i personalen på hälsocentralen i Ulvsby i Satakunta har testats positivt för corona.

Det här påverkar verksamheten på hälsocentralen och exempelvis har alla rådgivnings- och tandläkartider avbokats för den här veckan.

Personen fick symtom under sin arbetsdag på torsdagen. Totalt har 45 personer exponerats och är i karantän, fem av dem är patienter.

Hälsocentralen har städats ordentligt inför måndagen.

4 december klockan 12:00: 48 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland under fredagen, 27 av dessa i Åbo. 4 fall har även konstaterats i Salo, 2 i S:t Karins, 3 i Reso, 1 i Aura, 3 i Letala, 2 i Masku, 1 i Pemar, 2 i Nousis, 2 i Rusko, 1 i Somero.

I Satakunta registrerades 6 nya fall av covid-19, 2 i Björneborg, 1 i Raumo och 3 i Karvia.

4 december klockan 11.05: S:t Olofsskolan i Åbo fortsätter undervisningen på distans i ytterligare en vecka. Under torsdagen beslutade man att förlänga karantän till fredagen den 11 december. 9 fall av covid-19 har hittills bekräftats i skolan, och enligt Liliane Kjellman, direktör för den svenska servicen inom sektorn för fostran och undervisning i Åbo, bedömde man att det var tryggast att förlänga karantän på grund av antalet fall i skolan.

I nuläget är det endast elever med specialtillstånd som får ha närundervisning i skolans utrymmen under nästa vecka.

3 december klockan 12.00: 48 nya coronafall i Egentliga Finland.

Åbo: 31, Salo:3, S:t Karins: 3, Lundo: 2, Masku: 3, Nådendal: 1, Pargas: 1, Nystad: 1, Virmo: 1, Pemar: 2.

3 december klockan 9.58: Årskurs 1 i Sirkkala skola i Åbo har övergått till distansundervisning med omedelbar verkan efter att ett coronafall har uppdagats. Distansundervisningen pågår fram till nästa veckas torsdag, och gäller alltså bara för årskurs 1. Enligt rektor Elise Kurtén har man vidtagit sådana säkerhetsåtgärder på skolan att man bedömer att inga andra klasser eller personal har blivit exponerade för smittan.

3 december klockan 09.50: Regionförvaltningsverket har korrigerat sitt tidigare pressmeddelande på svenska gällande sammankomstbegränsningarna. I det tidigare meddelandet stod det felaktigt att man i Egentliga Finland får ordna sammankomster för fler än 20 personer utomhus, men egentligen gäller det för högst 20 personer.

2 december klockan 18.55: Nio invånare på ett äldreboende i Åbo har smittats av corona, berättar staden i ett pressmeddelande. De smittade bor på Kurjenmäkikoti 2 i Kuppis, som är en serviceenhet för långtidssjuka.

Alla invånare och personal ska testas, och staden informerar under onsdagen de anhöriga om coronafallen. Äldreboendet är i besöksförbud i två veckor, till den 16 december.

2 december klockan 16.43: Stiftelsen för Åbo Akademi stänger sina tre museer; Ett hem, Casa Haartman och Sibeliusmuseum. Museerna är stängda åtminstone till 23.12. Sibeliusmuseum är stängt till och med 12.1.2021.

Också Åbo stad stänger alla sina museer till 23.12, det vill säga Apoteksmuseet och gården Qwensel, Biologiska museet, Kurala Bybacke, Klosterbacken, Åbo slott, Wäinö Aaltonens museum och Brinkkalas galleri.

Likaså håller Åbo Konstmuseum och Aboa Vetus Ars Nova stängt från torsdag 3.12 nästan hela december ut.

2 december klockan 14:50: För att förebygga spridningen av coronasmitta har Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland fattat beslut om nya sammankomstbegränsningar. Orsaken till skärpningarna är det försämrade coronavirusläget. Begränsningarna gäller från och med den 3 december.

I Egentliga Finland kan offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus för fler än 10 personer ordnas om man i dem följer Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om förhindrande av coronavirussmitta.

I avgränsade områden utomhus kan offentliga tillställningar och allmänna sammankomster för fler än 20 personer ordnas om man i dem följer Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om förhindrande av coronavirussmitta.

I Satakunta kan offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus och i avgränsade områden utomhus för högst 20 personer ordnas om man i dem följer Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar för att förhindra coronavirussmitta.

Det epidemiologiska läget i samband med coronaviruset har försämrats i hela landet. Landskapet Egentliga Finland är i upptrappningsfasen, men nära en spridningsfas. Smittorna har ökat också i Satakunta i november. Landskapet är i upptrappningsfasen, med undantag för Norra Satakunta som är i samhällsspridningsfasen.

2 december klockan 13.02:

På stadsdirektör Minna Arves info diskuterades Åbo stads åtgärder för att förhindra spridningen av coronaviruset. Du kan läsa mer om stadens åtgärder HÄR.

De nya rekommendationerna gäller tiden 3-23.12. Restriktioner införs gällande motions- och idrottsverksamhet, biblioteken och skolorna.

Bland annat ska idrottsverksamhet i inomhuslokaler för över 20 år fyllda personer avbrytas, med undantag för idrott på toppnivå.

För under 20 år fyllda kan inomhusträning fortfarande ordnas, men det är viktigt att träningen är ordnad på ett sådant sätt att ingen närkontakt förekommer mellan idrottarna. Träningen ska också ske inom den egna gruppen. Det är med andra ord inte aktuellt att ordna tävlingar, turneringar eller träningsmatcher, inte ens om de skulle ordnas inom Egentliga Finlands landskap.

Ungdomslokalerna fortsätter sin verksamhet, men besökarantalet begränsas.

Åbo filharmoniska orkesters konserter ordnas utan publik resten av året. Också Självständighetsdagens konsert ordnas utan publik, och kan i stället följas med på webben.

Åbo stadsteater ställer in alla föreställningar och liveevenemang.

Enligt den regionala coronagruppens rekommendationer får högst tio personer samtidigt delta i allmänna tillställningar som ordnas inomhus.

Den 2 december kom Regionförvaltningsverket med sina direktiv gällande publiktillställningar. Sammankomster inomhus begränsas till max 10 personer, och det här gäller också för privata tillställningar, och utomhus till 20 personer. Åbo stad informerar senare om hur det här påverkar stadens tjänster. Bland annat är det ännu oklart hur det blir med julmarknaderna i Åbo.

Enligt Minna Arve har coronaläget i Åbo försämrats på kort tid och därför tar man nu till skärpta rekommendationer. Förhoppningen är att situationen ska lugna sig till julen, som också normalt sett är en lugnare tid då människor är mer hemma. Enligt Arve är de nuvarande rekommendationerna strikta men Åbo stad har möjligihet att ta till ännu striktare åtgärder om situationen kräver det. Rent konkret skulle det till exempel kunna handla om att också grundskolorna från årskurs fyra uppåt skulle övergå till distansundervisning.

2 december klockan 12.52: Under tisdagen registrerades 28 nya coronafall i Egentliga Finland. 14 av fallen registrerades i Åbo, 4 i Salo, 3 i S:t Karins, 1 i Loimaa, 1 i Letala, 1 i Masku, 3 i Kimitoön och 1 i Nousis.

1 december klockan 14.00: Nu har striktare rekommendationer getts åt invånare i Egentliga Finland. Det här påverkar bland annat bibliotek, museer och andra kulturinstanser, andra stadiets utbildning och hobbyverksamhet för vuxna. De nya rekommendationerna är i kraft till 23.12. Läs mer här.

1 december klockan 13.54: 50 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på tisdagen. Av dem är 30 i Åbo, 6 i Salo, 2 i S:t Karins, 4 i Reso, 1 i Loimaa, 2 i Lundo, 2 i Masku, 1 i Nådendal, 1 i Pemar och 1 i Pöytyä. I Satakunta har 4 fall registrerats, 2 i Björneborg, 1 i Raumo och 1 i Karvia.

Diskussion om artikeln