Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Söta rödbetsplättar med farinsocker, muskot och konjak – en oväntad smakkombination som ger rödbetan ett lyft

Från 2020
Stekta rödbetspannkakor på ett fat
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE

Rödbetsplättar

Ingredienser, 7 små plättar:

  • 175 g kokta och skalade rödbetor
  • 2 msk cognac
  • 3 msk grädde
  • 4 äggulor
  • 2 msk mjöl
  • 2 tsk farinsocker
  • 1 tsk riven muskot
  • smör
Kokta rödbetor, farinsocker och riven muskot på olika fat på ett bord
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE

Gör så här:

  • Koka rödbetorna mjuka, men inte för mycket.
  • Spola dem under kallt vatten och skala dem med fingrarna.
  • Riv dem fint på rivjärn.
  • Blanda alla ingredienserna.
Rödbetsplättsmet i en glasskål på ett bord
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE
  • Värm pannan och lägg I en klick smör.
  • Droppa smeten i det smälta smöret och skaka pannan så smeten flyter ut om det behövs.
Rödbetsplättsmet steks i en stekpanna
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE
  • Sänk värmen, plättarna bränns lätt vid.
  • Vänd plätten när den är torr på ovansidan.
  • Torka ur pannan mellan varven om det behövs.
Stekta rödbetspannkakor på ett fat
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE

Tips: Gör gärna maränger av äggvitorna man inte använder i den här rätten, maränger står sej länge.

Julbord med olika maträtter i ett kök
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE

Den här rätten är en del av ett äkta 1700-tals julbord som kocken Kenny Sundqvist dukade upp på Strömsö. Kennys kompletta julbord med alla finesser och rätter hittar du här.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln