Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regissören Aku Louhimies polisanmälan mot Yle läggs ner

Från 2020
Uppdaterad 03.12.2020 18:54.
Ohjaaja Aku Louhimies.
Bildtext Aku Louhimies arbetsmetoder är omstridda
Bild: Yle/Anne Hämäläinen

Regissören Aku Louhimies polisanmälan mot Yle läggs ner. Enligt polisen föreligger inget brott och förundersökningen har lagts ner.

Det var för två år sedan som Louhimies polisanmälde en artikel som skrivits av Yleredaktören Sara Rigatelli våren 2018. I artikeln beskrev Rigatelli Louhimies omstridda regimetoder och många kvinnliga skådespelare berättade om sina erfarenheter.

Artikeln publicerades då metoo-vågen svepte över världen, men de finländska skådespelarna anklagade inte Louhimies för sexuella trakasserier. De hade snarare invändningar mot Louhimies - som det hette - osakliga arbetssätt.

Louhimies krävde att Yle skulle korrigera artikeln, men Yle hävdade att uppgifterna höll streck. Då Yle inte gick med på rättelser gjorde Louhimies en polisanmälan.

Anmälan omfattade både artikelskribenten Rigatelli och Yles chefredaktör Jouko Jokinen som misstänktes för grov ärekränkning respektive chefsredaktörsförseelse.

Enligt Louhimies innehöll artikeln lögnaktiga påståenden som orsakade honom mycket skada och lidande. Artikeln var ute efter att skada och såra mig, sade Louhimies.

Louhimies hade i samma veva också blivit förtörnad över att Rigatelli tipsat det brittiska rundradiobolaget BBC om regissörens arbetsmetoder. Det ska ha lett till att Louhimies gick miste om ett regissörsuppdrag för BBC.

Utredningen läggs ner i brist på bevis

I oktober 2020 framhöll undersökningsledare Teemu Jokinen att förundersökningen ska läggas ner, eftersom det inte för Yles del gick att bevisa att artikeln om Louhimies var skriven i syftet att skada hans karriär.

Enligt undersökningsledaren fick åklagaren uttryckligen ta ställning till det uppsåt som krävs för att uppfylla brottsrekvisiten för ärekränkning.

Det väsentliga ur juridisk synvinkel var ifall journalisten strävat efter att verifiera anklagelserna mot Louhimies från olika källor, och ifall den anklagade fått försvara sig i artikeln. Undersökningsledaren kom till slutsatsen att så hade skett.

Eftersom inga bevis kunde påvisas ansåg åklagaren att förundersökningen ska läggas ner.

Yles ansvariga chefredaktör Jouko Jokinen kommenterar beslutet kort:

– Vi har bedrivit normal, noggrann och grundlig journalistik med stor samhällsrelevans, säger Jokinen.

Yle har inte nått Aku Louhimies för en kommentar kring beslutet.

Iltalehti var först med nyheten.

Artikeln uppdaterad klockan 18:53 med detaljer och kommentar av Jouko Jokinen.

Diskussion om artikeln