Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya namnet på Arbis och Opisto blir Alma – kan associeras till flera kända Vasabor

Från 2020
Vasa arbetarinstitut.
Bildtext Vasa arbetarinstitut, eller Arbis, blir nu en del av en ny tvåspråkig helhet. Fastigheten i hörnet av Kyrkoesplanaden och Sandögatan kommer också i fortsättningen att användas.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Den nya tvåspråkiga läroinrättningen i Vasa kommer att få namnet Vasa medborgarinstitut Alma – Vaasan kansalaisopisto Alma. Det blev klart på bildningsnämndens möte på onsdagen.

Enligt rektorn för institutet Sannasirkku Autio passar namnet bra in i medborgarinstitutets anda. Namnet kan associeras till flera kända Vasabor som till exempel kvinnorättskämpen Alma Skog som engagerade sig i arbetet för flickors och kvinnors möjligheter till utbildning och deltagande i samhällslivet.

Vasa-Opisto och Arbis kommer sammanslås till en tvåspråkig inrättning från och med den 1 januari 2021.

- Emellanåt har instituten gått skilda vägar enligt språket, men nu är det dags att förena resurserna på nytt. Nu förenas de två traditionsrika arbetarinstituten till ett tvåspråkigt medborgarinstitut, säger Sannasirkku Autio i ett pressmeddelande.

Tanken är att den större enheten bättre kan svara på de utmaningar som ett samhälle i förändring förutsätter och erbjuda kunderna mångsidig, tillgänglig och ekonomiskt rationellt producerad service.

Ett informativt och historiskt namn

Under november månad fick Vasaborna föreslå ett namn på det nya institutet, och det var över 200 personer som gav namnförslag.

Valet av nytt namn gjordes i utbildningsnämnden utifrån förslag av en jury som bestått av institutens personal, studerandena och representanter för intressentgrupperna.

Sannasirkku Autio säger att namnet Vasa medborgarinstitut, som kom fram i samband med namntävlingen, framför allt är informativt.

- Alma, för sin del, kan härledas från Vasas historia. Toivo Kuulas maka hette Alma Kuula (1884–1941). En annan känd Vasabo som hette Alma var hovrättsrådinnan Alma Skog, född Strömmer (1846–1939). Hon var en betydande främjare av social verksamhet och även jämställdhetsaktiv.På latin betyder ordet alma mild och närande, på spanska har ordet alma betydelsen själ. För medborgarinstitutet, som förvisso skapar övergripande välbefinnande, är de här beskrivningarna lika passande som för förebilderna!

Anmälan till vårens kurser börjar den 11 december.

Diskussion om artikeln