Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

I år griljeras Strömsös julskinka med pepparkaka – en smakrik blandning av sött och salt

Från 2020
Skinka med pepparkakor i en ungform
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE

Vill du ha julskinkan i en ny förpackning kan du griljera hela skinkan eller bara ett önskat antal skivor. När du häller lite buljong på skinkan innan griljering får du ett saftigt slutresultat.

Skinka med pepparkaksgriljering

Gör så här:

  1. Skiva skinkan i skivor.
  2. Koka upp lite buljong.
  3. Sätt skivorna på rad I en ugnsform och häll på den heta buljongen så det täcker till hälften.
  4. Pensla övre delen av skinkan med honung.
  5. Blanda krossade pepparkakor med honung så det blir lite degaktigt.
  6. Täck övre delen av skinkan med pepparkakssmulet.
  7. Griljera i ugn på ca 200° ca 10 min.
Skinka med pepparkakor i en ungform
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE

Den här rätten är en del av ett 1700-tals julbord som kocken Kenny Sundqvist dukade upp på Strömsö. Kennys kompletta julbord med alla finesser och rätter hittar du här.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln