Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Korpounga vill inte att ungdomsgården ska flytta till skolan: "De som inte trivs i skolan vill kanske inte vara på Gluggen om den är i skolan"

Från 2020
Uppdaterad 08.12.2020 08:51.
Ungdomar på skolgården i Korpo.
Bildtext Ungdomarna Sigrid Jansson, Elvira Andersson, Karin Johansson, Felicia Hagström och Novelie Andersson hoppas att ungdomsgården får stanna i kyrkbyn.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Ungdomsgården Gluggen i Korpo föreslås flytta från Stabshuset i kyrkbyn till skolcentret i Korpo. Orsaken till flytten är att stadens bildningssektor då skulle spara ungefär 64 000 euro i interna hyror och städkostnader.

Men planen har mött mycket motstånd bland Korpoborna. Ungdomarna i Korpo har även sammanställt en skrivelse till staden där de presenterar för- och nackdelar med båda alternativen.

- Jag hoppas att ungdomsgården inte flyttar, för det är långt från butiker och restauranger, säger Elvira Andersson.

- Det känns som om skolan är den värsta plats du kan ha den på. Du kommer äntligen därifrån och så måste du tillbaka. Men det som är bra är att i skolan finns gymnastiksalen, säger Sigrid Jansson.

- De som inte trivs i skolan vill kanske inte vara på Gluggen om den är i skolan, säger Felicia Hagström.

"Roligt att komma till byn och få lite stadskänsla"

Ungdomarna brukar besöka ungdomsgården en till två gånger i veckan. På ungdomsgården kan de umgås med vänner, spela biljard, leka kurragömma, se på film och bara ta det lugnt.

- Det bästa med ungdomsgården är att du får umgås med vänner och inte bara sitter hemma. Man får komma ut lite. På ungdomsgården finns det ungdomar från andra klasser, så det är annorlunda än i skolan. De som bor långt ifrån byn får komma till byn och få lite stadskänsla, säger Karin Johansson.

Grå stenbyggnad fotad från sidan.
Bildtext Gluggen finns nu i Stabshuset i Korpo kyrkby.
Bild: Carmela Johansson/Yle

"Det känns som om de borde tänka lite mer på oss här ute"

Ni har nu lämnat in en skrivelse till staden. Vad hoppas ni att beslutsfattarna tar till sig av era önskemål?

- Jag hoppas att de inte flyttar Gluggen, men antagligen gör de väl det ändå. Det känns som om de borde tänka lite mer på oss här ute, säger Andersson.

Ungdomarna förstår att staden behöver spara pengar, men de tycker att det sparas mycket pengar redan nu ute i skärgården.

- Jag tycker att staden har slösat pengar på ganska mycket annat, som den där fisk-fågel rutschkanan. Istället för att slösa pengar på sådant, kunde de sätta pengarna på lite värdefullare saker, säger Jansson.

- Man förstår ju att de måste spara pengar, men jag tycker de sparar ganska mycket pengar här ute. De kanske kunde spara på något annat istället, säger Andersson.

"Den interna hyran är väldigt hög"

Även Korponämnden motsätter sig en flytt av ungdomsgården. Merja Fredriksson, ordförande för Korponämnden, hör till de frivilliga som fixade upp Gluggen i mitten av 1980-talet. Korponämnden har tagit del av ungdomarnas skrivelse och håller med ungdomarna om att Gluggen ska fortsätta finnas i kyrkbyn.

- Det är beklagligt att det är så här. Gluggen har fått så högt tekniskt värde att den interna årshyran har blivit väldigt hög, säger Fredriksson.

Gluggen renoverades med hjälp av morotspengar som kommunerna fick i samband med kommunsammanslagningen 2009. Årshyran Gluggens källarutrymme är 59 000 euro, dessutom tillkommer ca 5000 euro för städning. Fredriksson medger att stadens interna hyror är ett problem och att staden borde sälja flera av sina fastigheter. Men med tanke på att Gluggen nyligen renoverats är det inte vettigt att sälja byggnaden.

- Jag tycker att det att man flyttar verksamhet från det ena stället till det andra visar att staden har undermålig planering. Om man hyr ut Gluggens utrymmen till en utomstående får staden högst 12 000 euro per år i hyra. Så staden gör ändå förlust eftersom byggnaden antagligen har kostnader ändå, säger Fredriksson.

Merja Fredriksson poserar utomhus i höstväder. I bakgrunden syns ett gult hus.
Bildtext Merja Fredriksson tycker att stadens interna hyror borde ses över.
Bild: Annika Holmbom / Yle

"Det viktigaste är verksamheten"

Även om Gluggen hör till Pargas stad har stadens olika sektorer olika budgetar att följa. Kulturenheten hör under bildningssektorn och eftersom bildningssektorn redan betalar hyra för skolbyggnaden, skulle de ha mycket att vinna på att flytta ungdomsgården till skolan.

- För oss är verksamheten viktigast, det är viktigt att ha en ungdomsgård i Korpo. Men sen vill vi ju förstås också lyssna på de unga och det finns lite delade meningar bland de unga också. Sen hade vi tänkt att vi skulle ha ett helt år på oss att förbereda och föra diskussioner, för vi har sett att det här skulle kunna bli riktigt bra, säger Pargas stads kulturchef Fia Isaksson.

Tanken var alltså att flytten skulle planeras så att alla parter skulle ha en möjlighet att bli hörda. Men på grund av stadens ekonomiska läge satte staden press på att besluten skulle fattas i snabb takt.

fia isaksson är kulturchef i pargas
Bildtext Fia Isaksson tycker att de unga har vettiga resonemang och ser både för- och nackdelar med båda utrymmesförslagen.
Bild: Yle/Johanna Ventus

"Viktigt att utreda det tillsammans"

För tillfället har staden budgeterat hyreskostnader för Gluggen för endast åtta månader nästa år. Så i september 2021 borde Gluggen flytta. Men eftersom planen nu mött motstånd är positionerna låsta.

- Nu har man strukit den rad i budgeten där det står att ungdomsgården ska flytta till skolan. Så nu står vi mellan trädet och barken. Vi har för lite pengar för att ungdomsgården ska vara kvar på den plats den nu är i tolv månader, men vi får inte flytta den till skolan, säger Isaksson.

Pargas stadsfullmäktige behandlar stadens budget på sitt möte den 8 december. Fredriksson hoppas att beslutsfattarna är beredda att justera budgeten så att Gluggen kan få vara kvar där den är hela nästa år.

- Där saknas fyra månaders hyra, som borde läggas till i nästa års budget. Jag hoppas att den solidariteten finns, tills man har utrett det här tillsammans. Efter det kan man fatta ett beslut, säger Fredriksson.

Diskussion om artikeln