Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rekordmånga paket för posten den här julen – 30 000 nya paketluckor har installerats i år

Från 2020
En person plockar upp paket i hyllan i en mataffär.
Bildtext Posten väntar sig närmare 2 miljoner paketförsändelser inför julen.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Samtidigt som mångas att-göra-lista inför julen bara växer så förvärras coronasituationen och alla borde stanna hemma. Därför har många vänt sig till nätet.

I och med coronapandemin ökade näthandeln i Finland med trettio procent, vilket har påverkat logistikföretagen. Enligt en undersökning som Posten publicerade igår kommer drygt 2,5 miljoner finländare att beställa sina julklappar via nätet i år vilket är rekord.

Näthandeln har vuxit kraftigt i Finland de senaste åren. Våren 2019 var det bara fem procent av finländarna som nätshoppade en gång i veckan, men nu, hösten 2020 handlar nästan var tredje finländare via nätet varje vecka.

- År 2016 levererade vi för första gången över en miljon paket under en vecka. Efter det har Posten, speciellt under vårens högsäsong och framöver i snitt levererat en miljon paket i veckan tills vi förra veckan för första gången kom över 1,5 miljoner paketleveranser, säger Tommi Kässi som är affärsverksamhetsdirektör för Postens näthandel.

En rad med paketluckor.
Bildtext Logistikföretagen hoppas folk hämtar sina paket så fort de kan.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Eftersom nätbutikerna i Finland snabbt blivit bättre och mer tillgängliga känner sig fler bekväma med att beställa varor över nätet. Näthandelns tillväxt lär fortsätta, men knappast lika snabbt som under coronapandemin.

- För att kunna möta den ökade efterfrågan på paketleveranser började vi göra upp planer redan i början av året och arbetet har varit långsiktigt och systematisk. Det känns positivt så här långt och vi kommer säkert att klara oss igenom julruschen bra, säger Kässi.

30 000 nya postluckor

Vid posten förutspår man att så många som två miljoner paket ska hinna levereras inom en vecka under den värsta julrusningen. Det är dubbelt fler jämfört med en normal vecka.

För att klara av det ökade trycket i år har Posten installerat 30 000 fler postluckor utspridda på de cirka 3000 olika leveransplatserna runtom i landet.

Dessutom har man grundat ett tillfälligt nätverk inför julruschen som motsvarar åtta nya uthämtningsställen. Flera av dem kommer förmodligen att bli stationära.

Finländare beställer mer produkter från utlandet jämfört med de övriga nordiska länderna. Cirka 40 procent av nätkommersen betalas till utlandet, främst Kina, och de populäraste produkterna är kläder, böcker, hemelektronik och skönhetsprodukter.

För att underlätta för logistikföretagen uppmanar man kunder att hämta ut sina paket så fort som möjligt så att leveranserna kan löpa smidigt.

Diskussion om artikeln