Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska gymnasier övergår till distansundervisning

Från 2020
Uppdaterad 03.12.2020 15:47.
Sveriges statsminister Stefan Löfven håller presskonferens om coronaläget - Spela upp på Arenan

Gymnasieeleverna i Sverige ska läsa på distans från och med måndag 7 december. Målet är att återuppta närundervisningen efter jullovet. Det beskedet kom statsminister Löfven med på dagens presskonferens. I dag rapporterades också om tusentals nya fall av smitta i Sverige.

Löfven sade sig lita på att de unga tar sitt ansvar.

– Jag litar på att ni, landets gymnasieelever, är kloka och förstår att det här är inget förlängt jullov, ingen ny chans att hänga på stan eller i köpcentrum. Ni är snart vuxna och förstår mycket väl att det inte heller är fritt fram för fester med kompisar. Ni går fortfarande i skolan och ska plugga. Jag litar på er och på att ni tar ert ansvar, säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff i dag.

"Förstår att det känns tufft"

Utbildningsminister Anna Ekström, också med på pressträffen, är tydlig med att hon vet att distansundervisningen var svår i våras.

– Jag förstår om det känns tufft att göra ännu en förändring, så här snabbt. Men det här beslutet tas för att det är nödvändigt.

– Jag vet att vårens övergång var svår för många ungdomar. Det gick över förväntan men många hade det tufft med motivationen och med lärandet. Vi är ett helt samhälle som ser hur lärare och annan personal har ansträngt sig och vi är ett helt land som har sett hur ungdomarna har kämpat. Tack för det.

Vill minska trängseln

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson förklarar att förhoppningen är att beslutet också ska minska på trängseln i kollektivtrafiken och bidra till mindre rörelse i samhället.

Precis som i våras blir det möjligt för elever med behov av särskilt stöd att få närundervisning.

Målet är att närundervisningen återupptas för alla efter jullovet. Två veckor på distans ska tillsammans med det nästan tre veckor långa lovet räcka för att få ner smittspridningen, bedömer Folkhälsomyndigheten.

35 nya dödsfall i covid-19

35 nya dödsfall har registrerats i Sverige det senaste dygnet. Totalt har 7 007 personer dött i covid-19 i Sverige, rapporterar Folkhälsomyndigheten.

Under det senaste dygnet har 6 485 nya fall av coronasmitta inrapporterats. Totalt uppgår antalet fall till 272 643.

Just nu får 252 personer intensivvård på grund av covid-19, enligt Svenska intensivvårdsregistret.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell fick en fråga om hur han ser på nyttan av munskydd, och han svarade så här vid dagens coronagenomgång:

- Det kan finnas situationer där munskydd kunde vara bra men hittills har vi menat att det går att klara de här situationerna genom att hålla avstånd. Vilket är viktigare.

Diskussion om artikeln