Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsrådet klubbade igenom förordning som inskränker på restaurangernas verksamhet i flera landskap

Från 2020
Uppdaterad 03.12.2020 15:06.
Barpersonal häller upp öl i ett glas från en ölkran.
Bildtext Ölkranarna stängs tidigare på allt fler håll
Bild: Mostphotos

Strängare restaurangrestriktioner träder i kraft i många landskap i övermorgon på grund av det förvärrade coronaläget. Från och med lördagen den 5 december ska restauranger i Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen och Norra Österbotten följa samma regler som restaurangerna i Nyland.

De här landskapen befinner sig i likhet med Nyland i den allvarligaste epidemifasen - fasen med allmän samhällsspridning. Också i områden som är i accelerationsfasen skärps reglerna, enligt den förordning som statsrådet beslöt om på torsdagen.

Förordningen gäller fram till den 15 december.

Restauranger i Nyland, Egentliga Tavastland, Päijänne Tavastland, Kymmenedalen och Norra Österbotten får hålla öppet till klockan 23. Serveringen måste upphöra en timme tidigare, klockan 22.

Restaurangerna får öppna igen tidigast klockan 5 följande morgon, och härmed upphör möjligheten att hålla nattcafeer öppna.

De barer och krogar som huvudsakligen serverar alkohol får ta emot hälften av den normala kundmängden för att trygga avstånd ska kunna hållas. För matrestauranger gäller en kundmängd på 75 procent av det normala.

Det råder lite lindrigare bestämmelser för restauranger i landskap där epidemin accelererar, bland annat i Egentliga Finland, Birkaland, Satakunta och Österbotten.

Här får alkohol serveras mellan klockan 7 och 22. Restauranger som främst säljer alkohol får ha öppet mellan midnatt och klockan 23, med hälften av kundplatserna i bruk. Övriga serveringsställen får ha öppet mellan 01 och midnatt och fylla 75 procent av sina kundplatser.

På Åland, i Lappland, Norra Savolax, Södra Savolax och Norra Karelen begränsas inte restaurangernas kundmängder alls. Alkoholutskänkning är tillåten mellan 7 och 24.

Begränsningarna gäller inte serveringar i samband med servicestationer.

Diskussion om artikeln