Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bygget av gasledningen Nord Stream 2 går vidare trots hot om sanktioner mot bolag som deltar i projektet

Från 2020
Rörlängder väntar på lastning på kajen. Ett fartyg väntar på att lastas.
Bildtext På lördag borde bygget av den rysk-tyska gasledningen inledas igen, men inget har gått som det ska.
Bild: Ullstein bild - Jens Köhler / All Over Press

Bygget av den omstridda Östersjögasledningen Nord Stream 2 kommer igång igen under veckoslutet, rapporterar tyska medier. Bygget av den rysk-tyska gasledningen har stått stilla i ungefär ett år efter att USA hotade de deltagande bolagen med sanktioner.

På lördag är det tänkt att bygget ska gå vidare, även om det till en början handlar om endast två och en halv kilometer ny gasledning.

Om allt går enligt planerna är det ett jobb som inte borde ta mer än två dagar.

När det gäller gasledningsprojektet Nord Stream 2 är det ändå inget som har gått enligt planerna under det senaste året.

Och när det tyska rundradiobolaget NDR nu rapporterar om att bygget ska komma igång igen är det till exempel fortfarande oklart med vilket fartyg gasledningen ska byggas vidare.

Det ryska fartyg som man har utgått från att ska utföra uppdraget, saknar enligt NDR nämligen fortfarande den av Danmark krävda certifieringen för att få utföra arbetet.

Det norska bolaget DNV GL som skulle bevilja den här certifieringen, meddelade ändå i förra veckan att man inte gör det av rädsla för amerikanska sanktioner.

Schweiziskt byggbolag hoppade av

Och det är just hotet om USA:s sanktioner mot de bolag som deltar i bygget som har satt käppar i hjulen för det rysk-tyska gasledningsprojektet.

I december ifjol, med endast 75 kilometer kvar att bygga, kom det till ett abrupt byggstopp. Det schweiziska företaget Allseas, som hade skött nedläggningen av rören, drog sig ur projektet av rädsla för att drabbas av sanktionerna.

Bakom sanktionshotet ligger en ifjol stiftad amerikansk lag som ska garantera Europas energisäkerhet.

I Washington vill man helt enkelt sätta stopp för gasledningen som man ser att stärker Rysslands och president Vladimir Putins politiska och ekonomiska inflytande över Europa. Stöd för sin linje har USA bland annat i Polen och i de baltiska länderna.

Till saken hör också att USA har ett eget intresse av att sälja gas till Europa.

Också Biden kräver projektstopp

Om man nu i något skede verkligen ska kunna avsluta bygget av den över 1200 kilometer långa gasledningen återstår ändå att se.

Under året som bygget har stått stilla har nämligen också den politiska motvinden i Tyskland börjat blåsa allt starkare.

Efter förgiftningen av den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har röster höjts för att nu en gång för alltid begrava projektet.

Att demokraten Joe Biden nu tar över i Vita Huset kommer knappast heller att ändra den amerikanska positionen. Också Biden vill att Nord Stream 2 stoppas.

Joe Biden
Bildtext USA:s linje väntas inte ändras märkbart när Joe Biden tillträder som president i januari 2021.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den tyske statsvetaren Stephan Bierling, som är expert på internationell politik och de transatlantiska relationerna, ser inte att de amerikanska kraven på Tyskland gällande Nord Stream 2 kommer att ändras trots att Donald Trump lämnar presidentposten.

– Nord Stream 2 var redan från början en idiotisk idé. Tyskland har försatt sig i en situation där det inte längre finns några goda lösningar. Man måste därför sätta stopp för den här skräcken, trots att priset för det politiska misstaget kommer att bli högt, säger Bierling i en intervju för Svenska Yle.

Diskussion om artikeln