Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Studentföreningar kämpar med att bevara gemenskapen – evenemangens betydelse märks mer än någonsin

Från 2020
Merkantila klubbens styrelse
Bildtext Här ler Merkantila Klubben RF:s styrelse stort för att de fått komma ut i den friska luften.
Bild: David Fagerudd/YLE

Många traditionella julevenemang har ställts in det här året och det gäller också för studentföreningarna. Merkantila Klubbens årliga glöggrunda är en av dessa evenemang, men ändå gör föreningarna sitt bästa för att garantera den fortsatta samhörigheten bland studerande.

Torsdagen den 3 december skulle ha varit tidpunkten för Merkantila Klubben RF:s årliga glöggrunda, men tyvärr satte pandemin stopp också för de här planerna. I stället bestämde sig föreningen för att ordna en välgörenhetsinsamling på Domkyrkotorget tillsammans med sin samarbetspartner Protect Our Winters Finland för att motarbeta klimatförändringen.

Tält i förgrunden på domkyrkotorget i Åbo
Bildtext Studerande är beredda på att ta sig igenom regn och blåst för en kopp glögg.
Bild: David Fagerudd/YLE

En del studerande hade tagit sig till platsen för att köpa sig ett halarmärke och en kopp glögg. Enligt Marincke Behm, projektansvarig för föreningen, hade en stadig ström av deltagare anlänt under den timme som evenemanget hunnit pågå. Alla deltagare och arrangörer var beprydda med ansiktsskydd och stämningen var relativt god trots det kalla och regniga vädret.

- Glöggrundan är ett så stort evenemang att vi ville ersätta det med något. Vi är jätte glada att alla har respekterat reglerna för evenemanget genom att hålla avstånd och bära ansiktsskydd, säger Behm.

Studentföreningar spelar en viktig roll som en sammanknytande kraft inte bara för nya studerande, men också för de som studerat längre.

- Man har kanske starkare sett i vardagen hur viktig den här föreningen är för många. Det märks att fastän det vardagliga umgänget fallit bort lite så finns det de som genast ställer upp då vi ordnar något till exempel via nätet. Det är skönt att märka, säger Behm.

Ung kvinna i förgrund. Åbo domkyrkotorg
Bildtext För Marincke Behm är det en guldkant på hösten att märka hur viktig föreningen är för sina medlemmar.
Bild: David Fagerudd/YLE

Föreningar har varit försiktiga i sina planer under hösten då coronaläget skiftat så mycket.

- Det skulle ha varit kul med en glöggkväll, men vi har nu en julkalender på instagram och så ska vi skicka ut ett elektroniskt julkort till våra medlemmar. Så ser situationen ut för vår del, kommenterar Humanistiska Föreningen RF:s ordförande Linda Javén.

Humanistiska föreningen vid Åbo Akademi RF har också varit tvungna att slopa flera av sina traditionella julfester.

- Man funderar ju mera på våra medlemmars välmående. Under våren försökte vi mer aktivt ordna program så att folk skulle ha något att göra på dagarna och på kvällarna. Under hösten har vi tänkt mera på våra gulisar. Vi kan ju inte hjälpa situationen och eftersom vi vill att våra medlemmar ska vara trygga är det bäst att ta en paus, säger Javén.

Diskussion om artikeln