Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flygbolagen anpassar sig: Norwegian skär ner på sin flotta, Finnair skrotar äldre plan

Från 2020
Uppdaterad 03.12.2020 22:18.
Finnairin Airbus A319 lähdössä romutettavaksi
Bildtext Finnairs plan Airbus A319 färdig att lyfta mot Cotswold i Storbritannien, där planet återvinns.
Bild: Harri Koskinen / FlyFinland

På grund av coronapandemin kan hundratals flygplan förstöras i Europa.

Just nu står tusentals flygplan stilla på flygplatser runtom i Europa, och enligt internationella luftfartsunionen IATA kommer det att ta flera år för flygtrafiken att återgå till tiden före coronapandemin.

Därmed har många flygbolag kommit till slutsatsen att man inte behöver behålla alla flygplan.

Den första av Finnairs plan som tagits ur bruk har transporterats till Storbritannien där delarna återanvänds. Airbus A319 har tjänat Finnair i 21 år och flugit runt världen i 50 000 timmar.

Skrovet är gammalt, men i samband med reparationer har många nya delar installerats, och dessa kan återanvändas, uppger man vid Finnair. Flygplanet kan återvinnas till 90 procent.

Därtill har Finnair fyra andra 20-åriga plan vars öde nu ska avgöras. Flygbolaget utreder ifall återvinningen av flygplan kunde göras på Helsingfors-Vanda flygplats.

Också British Airways har meddelat att man kommer att göra av sig med 10 procent av flottan och skrota 31 äldre plan.

Norwegian säljer flygplan

I dag på torsdagen presenterade lågprisbolaget Norwegian krisplanen för att rädda sin verksamhet och undvika konkurs. Till åtgärderna hör att skära ner på flottans storlek genom att sälja flygplan. Därtill ämnar man konvertera skulder till eget kapital.

För en månad sedan kom ett hårt bakslag då den norska staten vägrade att bevilja Norwegian extra stödlån, efter att miljarder pumpades in i bolaget på våren.

I början av året hade Norwegian 10 000 anställda och 140 passagerarplan. I dagsläget är antalet anställda 600 och bara sex flygplan är i användning.

Ryanair köper Boeing 737 Max för miljarder

Däremot går irländska lågprisbolaget Ryanair mot strömmen och meddelar om en storbeställning på Boeings passagerarplan 737 Max till ett värde av 5,8 miljarder euro.

För två år sedan drabbades 737 Max-planen av två förödande olyckor med över 300 dödsoffer, vilket ledde till att plantypen belades med flygförbud våren 2019.

Nu har Boeing åtgärdat säkerhetsbristerna, och USA:s luftfartsmyndighet gav i oktober tillåtelse att återuppta trafiken.

Källor: Yle Uutiset, STT, AFP

Diskussion om artikeln