Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA rapporterar nya dystra coronarekord: över 2 800 dödsfall på ett dygn, över 100 000 inlagda på sjukhus – Obama, Bush och Clinton vill bli vaccinerade på TV

Från 2020
Gruppbild på Bush, Clinton och Obama.
Bildtext Bush, Clinton och Obama är alla redo att ställa upp för att främja tilliten till coronavaccinet.
Bild: Jim Chapin / AFP

USA har rapporterat det största antalet dödsoffer under ett dygn sedan coronaepidemin bröt ut i april. Samtidigt erbjuder sig tidigare presidenter att ta coronavaccin inför kameror för att uppmuntra amerikanerna att göra det samma.

USA rapporterar om över 2 800 coronarelaterade dödsfall på ett dygn, vilket är den högsta siffran hittills. Det tidigare dystra rekordet var från april.

Enligt Johns Hopkins universitetets sammanställning har nästan 14 miljoner smittofall bekräftats hittills, och över 270 000 människor dött i sviterna av covid-19.

Samtidigt överstiger antalet covid-patienter som vårdas på sjukhus över 100 000. Också antalet personer som ligger på intensiven är den största någonsin, nästa 19 400 personer.

Amerikanska ex-presidenter vill öka tilltron till coronavaccinet

Tre av USA:s tidigare presidenter - Barack Obama, George W. Bush och Bill Clinton - har erbjudit sig att bli vaccinerade på tv, för att visa att de litar på coronavaccinet, skriver CNN.

Obama säger att han är beredd att lita på ett vaccin som rekommenderas av USA:s smittskyddsexpert Anthony Fauci.

- Kanhända att jag tar vaccinet på teve eller framför kamerorna, bara så att folk ska veta att jag litar på vetenskapen, sade han i en intervju för radiokanalen SiriusXM.

President Bushs talesperson uppger att också Bush meddelat smittskyddsexperten Fauci att han gladeligen tar vaccinet på TV, när ett tryggt sådant finns till hands, eftersom vill göra allt han kan för att uppmuntra det amerikanska folket att vaccinera sig.

Tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci Yhdysvaltain hallinnon terveysviranomaisten kuultavana 30. kesäkuuta 2020.
Bildtext USA:s ledande smittskyddsexpert har kritiserat Storbritanniens beslut att vara först med att godkänna Pfizers och Biontechs coronavaccin.
Bild: Al Drago / Epa

Anthony Fauci har i sin tur kritiserat Storbritannien för att påskynda godkännandet av det coronavaccin som tagits fram av Pfizer och Biontech. Storbritannien var det första landet som tog beslutet att göra vaccinet allmänt tillgängligt i onsdags.

Enligt Fauci är risken med att påskynda processen att folket tappar tilltron till vaccinet. Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten berömde han däremot för försiktighet.

– De är väldigt försiktiga, som sig bör, sade Fauci för CBS News.

Senare har Fauci mjukat upp sitt uttalande och påpekat att han nog litar på sina brittiska kollegor.

Inget coronavaccin har ännu beviljats distributionslov i USA, men vacciner av Pfizer och Biontech samt Moderna väntas få försäljningstillstånd inom december månad.

Källor: BBC, CNN, Reuters

Diskussion om artikeln