Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pfizers vaccinleveranser försenas - men det äventyrar inte massvaccineringarna nästa år

Från 2020
Bilden visar Pfizer-logon, en glasburk med covid-19-vaccin och en spruta.
Bildtext I Finland inleds vaccineringen i januari
Bild: AFP / Lehtikuva

Läkemedelstillverkaren Pfizer har fått problem med tidtabellen för vaccinleveranserna. Enligt tidningen Wall Street Journal kan Pfizer leverera endast 50 miljoner vaccindoser innan nyår.

Det räcker till 25 miljoner människor, eftersom två doser behövs för fullgott skydd mot covid-19.

Enligt planerna skulle amerikanska Pfizer tillsammans med tyska Biontech leverera dubbelt så många doser vaccin - 100 miljoner doser före årsskiftet. Förseningen äventyrar inte målet att producera en miljard doser 2021, säger Pfizer.

Det är logistikproblem i fråga om råvaran som står bakom förseningen. En del av de råvaror bolagen fick tag på i ett tidigare skede av vaccinutvecklingen ska inte heller ha varit av tillräckligt hög kvalitet.

Britterna får problem?

Förseningen kan innebära problem för britterna som redan har godkänt Pfizer-vaccinet och har beställt 40 miljoner doser av det. Storbritannien har planer på att börja vaccinera befolkningen nästa vecka.

De brittiska myndigheterna jobbar just nu med att göra prioriteringslistor för hur vaccineringen ska gå till.

Pfizers och Biontecs vaccin har ännu inte godkänts av EU:s läkemedelsverk. Det ska veterligen ske den 29 december, varefter leveranserna kan komma igång.

Finland inleder vaccineringen av vårdpersonal i januari, och i februari står äldre och personer i riskgrupper i tur. Resten av befolkningen vaccineras under vårens lopp.

Diskussion om artikeln