Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ljus lyser upp hjältegravarna under självständighetshelgen - gymnasisterna Fanny och Venny: Tänk att soldaterna var i vår ålder

Från 2020
Två flickor står i mörker med munskydd på sid.
Bildtext Hjältegravarna i Näse väcker tankar hos gymnasisterna Fanny von Schantz och Venny Nyman.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Stupade soldater hedras årligen på självständighetsdagen. I Borgå sker uppvaktningen begränsat på grund av coronasituationen.

Ungdomar tänder ljus på hjältegravarna på lördag, och en mindre skara deltar i kransnedläggning på självständighetsdagen.

- Först väcker det inte så mycket känslor, det är ju bara plattor här på marken. Men när jag funderar närmare på att de här människorna var i min egen ålder, då är det mycket att ta in.

Det säger Fanny von Schantz, som studerar för första året vid Borgå gymnasium.

Vi träffas några dagar innan von Schantz med skolkamrater ska vara med om att tända ljus vid de 469 hjältegravarna på begravningsplatser.

Några enstaka ljus brinner vid ett par av hjältegravarna. På lördag klockan 12 ska varenda grav få ett ljus.

Hjältegravarna i Borgå
Bildtext Hjältegravarna i Borgå. Bilden är från år 2015.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Ljusen brinner i flera dagar, så hjältegravarna kommer att se festliga ut när stadens, församlingens och medborgarorganisationernas representanter håller tal och lägger ned kransar vid dem på självständighetsdagen på söndag.

Vanligtvis är ceremonin större, men i år har staden begränsat antalet deltagare för att ta coronasäkerheten i beaktande.

Stadsdirektören och stadsstyrelsens ordförande samt två gymnasister från Linnankosken lukio håller tal vid kransnedläggningen.

Medborgartåget och veterantransporter ordnas däremot inte i år.

"De kämpade för vår välfärd"

Fanny von Schantz besöker gravarna för första gången. Med sig har hon Venny Nyman, som går andra året i Bogy.

Nyman besöker hjältegravarna flera gånger om året med sin familj. Hon pekar ut stenplattan som de brukar tända ljus vid; här vilar en släkting som stupade i kriget som 17-åring.

- Självständigheten ska vi vara stolta över. Men vi ska också komma ihåg att de här människorna stred för oss och gav sitt liv för fosterlandet, säger Nyman.

Visst är det aningen svårt att greppa, säger ungdomarna. I högstadiet lär man sig om Finlands historia, men i gymnasiet har flickorna inte ännu hunnit behandla vinterkriget.

- Först tänkte jag att oj, vad vet jag egentligen om det här? säger von Schantz.

De båda ungdomarna tänker med tacksamhet på de stupade unga männen som vilar i gravarna.

- De var beredda att dö för att Venny och jag ska kunna leva så här, i den här välfärden, i dag, säger von Schantz.

Veteraner gläds över ungdomarnas insats

Det är den lokala veteranföreningen Porvoonseudun sotaveteraanit som koordinerar ljuständandet. Ordförande Tuomo Kankkunen är nöjd över att ungdomarna engagerar sig.

- Det är fint och viktigt att se att ungdomarna för vårt land vidare. Vi sjunger "poikas valveil on", men nu kan vi säga att både pojkar och flickor vakar. Vi är trygga, säger Kankkunen.

Sångtexten som han refererar till sjungs i samband med soldateden, och på svenska lyder frasen "dina söners tro vakar för din ro".

Veteranföreningen anser att uppvaktningen kommer att bli värdig och bra trots undantagsarrangemangen.

Klockan 12 på lördag tänder ungdomar från scoutkårer, Borgå gymnasium och Linnankosken lukio ljus. Ljuständandet ordnas så att de som tänder kan hålla trygga avstånd.

Ljus tänds på hjältegravar på många håll i Östnyland.