Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjukskötarstuderande Maria Nyström från Karis går på självständighetsfest – höjer en skål för alla sjukskötare som kämpat under coronapandemin

Från 2020
Uppdaterad 04.12.2020 14:57.
En kvinna i sköterskeuniform tar en selfie i ett omklädningsrum.
Bildtext Maria Nyström har jobbat som närvårdare och vikarierande sjukskötare. Hon har jobbat inom vården i tolv år. Till julen får hon sin sjukskötarexamen från YH Novia.
Bild: Privat / Maria Nyström

Det gångna coronaåret har varit hektiskt inom vården. Beredskapslagen förorsakade en hel del kaos för alla som jobbar som vårdare. Maria Nyström representerar sjukskötarkåren på årets självständighetsfest.

Karisbon Maria Nyström blir färdig sjukskötare i mitten av december. Tillsammans med sin studiekompis Marco Dias, som kommer från Ekenäs, kommer hon att gå på självständighetsdagens förfest som ordnas av Yle.

När Maria fick samtal om inbjudan blev hon förvånad och glad. Det som ändå gett henne mest styrka är det tack vårdpersonalen har fått under coronapandemin.

- Under det gångna året har den direkta feeedbacken av de man sköter om och deras anhöriga varit positiv, säger Maria Nyström som också upplever att många, också medierna, har fått upp ögonen för hur mycket sjukskötarnas jobb omfattar.

- Det är så mycket mer än att plåstra om, ge lite medicin och någon injektion här och där, säger Maria Nyström.

På söndag, alltså självständighetsdagen, kommer Maria Nyström och Marco Dias att vara på plats i en tv-studio med Mårten Svartström och Sonja Kailassaari.

Maria kommer att ha på sig ett smycke av brodern och guldsmeden Christoffer Nyström, som för fyra år sedan designade det smycke presidentfru Jenni Haukio bar på självständighetsbalen.

- Vi kommer att höja en skål för alla härliga sjukskötare som kämpar på där ute. Det känns spännande och jättekiva!

Blivande sjukskötare Maria Nyström från Karis deltar i självständighetsdagens förfest

4:54

Maria Nyström och Marco Dias medverkade tidigare i höstas i en Svenska Yle Story, där de berättar hur de vill höja sjukskötarnas och vårdbranschens status.

Hälften av sjukskötarna har tänkt byta jobb under pandemin – här är studerandena som vill höja branschens rykte - Spela upp på Arenan

Rättelse 4.12.2020 klockan 14.57: Korrigering av stavningen i Marco Dias' namn.

Diskussion om artikeln