Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige inleder vaccineringen med de 570 000 som bor eller jobbar inom äldreomsorgen

Från 2020
Uppdaterad 04.12.2020 15:05.
En man i grått hår och grå kostym med kravatt med röda inslag står bakom ett podium som det står regeringen på och där det är emblemet tre kronor på. Bredvid honom en kvinna med axellångt ljust hår och blå kavaj o randig kjol, bakom likadant podium.
Bildtext Folkhälsomyndighetens Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren försäkrar att Sverige får vaccindoserna lika snabbt som andra EU-länder.
Bild: EPA

Sverige har presenterat en preliminär tågordning för vaccinering av riskgrupperna. De 6 miljoner svenskar som inte hör dit kommer troligen att vaccineras först under sommaren.

Enligt de uppgifter som finns i dag kommer Sverige att få totalt 4 miljoner doser under första kvartalet av 2021.

Det preliminära datumet för godkännande av Pfizers vaccin är den 29.12, och för Moderna den 12.1. Astra Zeneca har ännu inte lämnat in ansökan men hoppas på godkänt i slutet av januari.

Sverige presenterade sin vaccinationsplan i augusti och på regeringens pressträff i dag presenterades en preliminär plan för vilka grupper som står allra först i kö.

Målet med vaccinet i det här skedet är i första hand att skydda de allra mest utsatta

Enligt tidigare besked ska de som är äldre, hör till riskgrupp eller jobbar inom vården få vaccin först. I dag blev det klart att de 570 000 som bor eller jobbar inom äldreomsorgen vaccineras först.

– Målet med vaccinet i det här skedet är i första hand att skydda de allra mest utsatta, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

De 570 000 första i kö består av drygt 230 000 som bor på äldreboende eller får hemtjänsten, 220 000 som jobbar inom äldrevården, och 120 000 vuxna som bor tillsammans med någon som får hemtjänst.

Eftersom det är dubbla doser som gäller behöver de upp till 1,2 miljoner doser.

Nästa i tur: personal inom sjukvård, och alla över 70

Efter att den första gruppen vaccinerats är det dags för de 400 000 som hör till övrig personal inom hälso- och sjukvård, de 1 500 000 som är äldre än 70 år gamla och de 200 000 som av andra orsaker hör till riskgrupp.

– Vi kommer att återkomma inom kort om hur vi bryter ner den här gruppen för att göra de mest effektiva prioriteringarna. Det här beror förstås väldigt mycket på i vilken takt vaccinen kommer.

Först efter det är det dags för resten av befolkningen, alltså 6 miljoner 19–69-åringar. Vaccineringen av dem bedöms komma igång först under årets andra eller tredje kvartal.

Först då kommer också skyddet mot sjukdomen att öka och smittspridningen att avta

– De får sina vaccin senare, när de som behöver vaccinet mest har erbjudits vaccin. Först då kommer också skyddet mot sjukdomen att öka och smittspridningen att avta.

– I första hand gäller det att skydda de mest sårbara, i andra hand att vaccinera hela befolkningen så att pandemin saktar av och till slut avstannar. Vi har sagt det förut men det är viktigt att upprepa: pandemin är inte över för att den första sprutan sticks i armen. Vi måste fortsätta följa de allmänna råden, upprepade Johan Carlson.

Sveriges regioner ska vaccinera

Vaccinsamordnare Richard Bergström och socialminister Lena Hallengren har redan länge sagt att Sveriges regioner ska vara redo att börja vaccinera mot covid-19 i januari.

– En styrka för Sverige är att regionerna är så vana vid att vaccinera, säger Lena Hallengren. Allt från den 6 veckor gamla bebisen som ska få skydd mot rotavirus till hennes 66-åriga farfar som vill skydda sig mot säsongsinfluensan, allt det här gör regionerna just nu, mitt i en pandemi och de klarar det. De kommer kunna vaccinera mot covid-19 också. De har vanan, organisationen och strukturen.

Staten ska ta stort ansvar för vaccinationskostnaderna, säger Hallengren också, och alla medborgare ska veta att de får vaccinera sig avgiftsfritt.

Vaccinleveranserna kommer att komma till alla länder samtidigt

På pressträffen ställs frågan om varför Sverige räknar med att vaccineringen ska ta så länge, när många andra länder räknar med att vaccinera största delen av sin befolkning redan före sommaren.

– Vi sitter i precis samma båt allihopa, det är väl fråga om vilken realism som finns i bedömningarna. Vaccinleveranserna kommer att komma till alla länder samtidigt, säger Johan Carlson och understryker att hur snabbt vaccinationerna når alla beror på flera omständigheter: det finns ännu inga godkända vaccin.

– När jag är i dialog med mina kolleger runt om i Europa hör jag att alla är väldigt angelägna att se till att vara redo, man vill inte runda några hörn när det gäller godkännandet men det är en viktig del av solidariteten att alla får tillgång till vaccinet samtidigt, säger Lena Hallengren.

På fredagen registrerades 60 nya dödsfall i Sverige. Det senaste dygnet har 6 269 nya fall av coronasmitta konstaterats.