Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Kasper Strömman synar bilden av Finland: finsk lakrits, finska greppet och finska pinnar – här är fem saker som omtalas som finska utomlands

Från 2020
Uppdaterad 05.12.2020 07:11.
Bildmontage. Till vänster syns Kasper Strömman. Till höger syns lakrits.
Bildtext Kasper Strömman har funderat på finska fenomen.
Bild: Montage: Yle / Tiina Jutila, Mostphotos

Det finns föremål och företeelser som utomlands ses som finska. Årets grafiker 2013, Kasper Strömman, listar fem saker du kanske inte visste har fått förnamnet "finsk" i andra länder.

Äkta italiensk pasta, svensk punsch och ryska posten.

Alla länder har något som i utlänningars ögon ses som typiska saker eller fenomen från dessa länder, trots att de inte alltid kommer från just de länderna.

Vi finländare är stolta över finsk bastu, finsk design och finskt vemod. Men har du tänkt på att det finns sådant som i andra länder ses som finskt trots att vi själva inte gör den kopplingen?

Kasper Strömman listar fem saker som betraktas som finska.

Finsk dubbelgunga

Namnet låter kanske som en trevlig parlek, men det handlar naturligtvis om en gunga där man kan sitta mittemot varandra och stirra över axeln på sin kompis, släkting eller en främling.

Om du är utlänning alltså, en finländare skulle ju aldrig sitta i en gunga med en främling.

I Finland är det förstås enklare eftersom vi bara kan kalla det dubbelgunga.

Programmet är inte längre tillgängligt
Fem finska grejer du inte fattade var finska: Finsk dubbelgunga - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finsk lakrits

Det svarta guldet. Vem visste att mycket av den lakrits som säljs i Danmark saluförs som Finsk lakrids?

Och om till och med danskarna själva får välja så trampar de säkert hellre på en bit finsk lakrids än på en bit dansk lego jävlaranammavaddetgöront!!!

I Finland är det förstås enklare eftersom vi bara kan kalla det lakrits.

Programmet är inte längre tillgängligt
Fem finska grejer du inte fattade var finska: Finsk lakrits - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finska pinnar

Färglöst, smaklöst, torrt och trist. Nästan som ihoppackad sand. Det tror svenskarna är vad vi finländare äter.

Finska pinnar är kanske inte världens stiligaste bakverk, men det är inte heller särskilt svårt att tillverka. Så leta fram ett recept och fira Finland med riktiga Finska pinnar.

I Finland är det förstås enklare eftersom vi bara kan kalla dem pinnar.

Programmet är inte längre tillgängligt
Fem finska grejer du inte fattade var finska: Finska pinnar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finska greppet

Att föda barn kan vara komplicerat och fyllt med risker, men Finland ligger år efter år högt uppe på listan över länder där det är tryggast att föda barn.

Så vad är då så speciellt med förlossningarna i Finland? Förutom högt utvecklad vård och topptränade specialister i förlossningssalarna finns det en sak vi har fått exportera till andra länder. Det finska greppet.

Det handlar om en särskild metod som används för att minska risken för allvarliga förlossningsskador.

I Finland är det förstås enklare eftersom vi bara kan kalla det greppet.

Programmet är inte längre tillgängligt
Fem finska grejer du inte fattade var finska: Finska greppet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finska rycket

Vem i fridens namn är finnen som har gett upphov till begreppet finska rycket?

Och är det verkligen något att vara stolt över, i och med att det tjänar sitt syfte i endast 78 procent av fallen enligt preventivmeldesstatistiken?

Hur som helst, i Finland är det förstås enklare eftersom vi bara kan kalla det rycket.

Programmet är inte längre tillgängligt
Fem finska grejer du inte fattade var finska: Finska rycket - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kasper Strömmans finska upptäckter förevisas också i Svenska Yles förfest med Sonja Kailassaari och Mårten Svartström på självständighetsdagen. Programmet sänds den 6 december klockan 18.30.