Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Patienter och personal smittades av coronaviruset på Jorvs sjukhus – "Då patienter smittar andra patienter har det hänt något konstigt"

Från 2020
Jorvin sairaalan päivystyspoliklinikka ulkoa
Bildtext Jorvs sjukhus har flera avdelningar. Internmedicinska avdelningen är nu stängd för sanering efter att coronasmitta lyckades sprida sig på avdelningen.
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Flera personer, inklusive personal och patienter, smittades på Jorvs sjukhus förra veckan efter att en coronapositiv patient vistades bland andra patienter innan smittan upptäcktes. Enligt uppgifter till en av de smittades anhöriga var det medvetet, men sjukvårdsdistriktet avfärdar påståendet.

En anhörig till Katja togs in på Jorvs sjukhus på grund av en allvarlig reaktion på en infektion, och befann sig på internmedicinska avdelningen S6. Katja uppträder utan efternamn eftersom hon på grund av ämnets känsliga natur bett om att få vara anonym.

Två veckor efter att patienten landat på Jorv ringde hon en dag för att höra hur hen mår, som hon gjort också tidigare. Då fick hon bland annat höra att man ska undvika att besöka avdelningen, eftersom coronasmitta har konstaterats där.

- Då frågade jag om jag hade förstått rätt, att det finns corona på avdelningen? Jo, svarade personen jag talade med, du har förstått rätt, berättar Katja.

- Sedan berättade skötaren att på överläkarens beslut har de tagit in coronapositiva från lungavdelningen till deras avdelning.

Det här dementerar ändå HUCS sjukvårdsdistrikts direktör Jukka Louhija. Personer har smittats på sjukhuset men inte genom att andra patienter medvetet utsatts för corona, säger han.

Det fanns inget som tydde på att hen hade smittats av corona på det andra sjukhuset

Enligt Louhija hade en annan patient, som nyligen hade flyttats från ett annat sjukhus till Jorv, varit coronasmittad på avdelningen i en dag innan det uppdagades.

- Det fanns inget som tydde på att hen hade smittats på det andra sjukhuset. Infektionsmässigt var hen frisk. Dagen efter uppstod ändå tecken på annat och det visade sig att hen var coronapositiv.

Snabbt isolerades alla och Katjas anhöriga flyttades till ett annat sjukhus, men då man sedan testade alla som varit på S6:an visade det sig att en del patienter och personal smittats av coronaviruset.

Mycket ovanligt men det händer

Exakt hur många som smittades på grund av fadäsen har Yle inte uppgifter om. Jorvs internmedicinska avdelning är nu stängd för sanering – vilket i sig innebär att sjukhuset har märkbart försämrad kapacitet tills avdelningen är igång igen.

Att en smittkedja har börjat inom sjukhusvärlden är väldigt ovanligt, säger Jukka Louhija. Men det kan hända, och det är då beklagligt.

- Om en patient smittar en annan patient har det skett något mycket konstigt, konstaterar Louhija.

Han bekräftar att det har hänt ett par gånger tidigare, och han säger att det kan hända igen. Det är ett lurigt virus, säger han.

Porträtt på kostymklädd man med skägg.
Bildtext Jukka Louhija beklagar det som hönt på Jorv.
Bild: Matias Uusikylä

"Det måste ske en förändring"

Katja kunde inte tro sina öron då hon fick veta att hennes anhöriga smittats på sjukhuset. Hon tillägger att hennes anhöriga hade bett om munskydd då en sänggranne höll på och hostade i till och med ett par dagar, men nekats. "Det behövs nog inte", hade svaret varit.

Ingen av patienterna på avdelningen hade munskydd, säger hon. Personalen hade nog.

Hon vill ändå tacka personalen, och ge en känga åt administrationen.

- Det vill jag säga om personalen på Jorv att vi fick ett fint bemötande och de gör ett fantastiskt jobb, men de är alldeles slutkörda och alldeles för få på jobb. Det måste ske en förändring, de måste få mer resurser både ekonomiskt och personalmässigt, säger Katja.

Finns inga reserver

Jukka Louhija säger att många nu är väldigt trötta efter åtta månader med coronaviruset, men att man har så mycket personal på jobb som möjligt. Dessutom har man mer personal i jämförelse med den kommunala vården och jämfört med hur det ser ut i andra europeiska länder.

- Vi har anställt alla som finns i Finland. Alla professionella har vi i praktiken nu på jobb, det finns inga reserver, säger Louhija.

Han säger att reserestriktioner stoppar utländsk arbetskraft från att komma in, och enbart undantagslagen kan förändra personalsituationen just nu.

Undantagslagen skulle ge rätt att tvångsinkalla vårdutbildade som jobbar i andra branscher. Det är inte ett alternativ någon vill se.

- Vi måste nu försöka allokera den personal vi har så bra som möjligt, speciellt med tanke på att antalet intensivvårdspatienter säkert kommer öka nästa vecka, säger Louhija.

Hopp om att resurserna räcker till

Han säger att eftersom antalet intagna på sjukhus nu stigit kommer antalet intensivvårdspatienter oundvikligen öka ännu nästa vecka. Han hoppas ändå på att de åtgärder som nu gäller i Nyland ska leda till att man inte behöver ta till drastiska åtgärder.

- Den statistik vi nu har tillgång till visar att om alla nu följer de mycket strikta åtgärderna som nu är i kraft, kommer antalet avdelningspatienter i bästa fall att börja sjunka nästa vecka då antalet som får intensivvård ökar.

Då håller den nuvarande sjukvårdskapaciteten, ingen behöver tvångsinkallas, julhelgen blir mindre panikartad och man behöver inte sätta in extra intensivvårdsplatser.

Diskussion om artikeln