Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Terveystalo belönar sin personal för hårt arbete under coronakrisen - vårdarfacket Tehy applåderar

Från 2020
Pelastuslaitoksen auto Terveystalon toimipisteen edessä Mikkelissä.
Bildtext Terveystalos 5 000 anställda belönas för hårt jobb
Bild: Timo Ikonen / Yle

Det privata vårdbolaget Terveystalo meddelade i dag att de ger sin personal en extra bonus på 500 euro som tack för hårt arbete under coronaåret. Vårdarfacket Tehy applåderar beslutet.

Terveystalo har en personal på 5 000 personer. Coronatillägget på 500 euro innebär en engångsinvestering på 3 miljoner euro.

- Jag vet inte när jag senast har blivit så här glad, säger Tehys ordförande Millariikka Rytkönen. Det här är en strålande nyhet och visar vägen för andra arbetsgivare.

Jag vet inte när jag senast har blivit så här glad

Rytkönen påpekar att Terveystalo inte har fått coronastöd av staten, i motsats till kommunerna.

- Kommunerna har lyft stora coronastöd, och de borde ha råd att premiera sin personal, säger Rytkönen.

Millariikka Rytkönen, TEHY, Borgå fullmäktige
Bildtext Millariikka Rytkönen är Tehys ordförande
Bild: Pekka Tynell / Yle

HUS-uttalande förbryllar

Tehybasen har krävt statsminister Sanna Marin på svar vad gäller ett uttalande som chefsöverläkaren för HUS, Markku Mäkijärvi, kom med i MTV:s nyheter häromdagen.

Mäkijärvi sade att vårdarna inte kan räkna med något extra coronatillägg. Han påstod att det råder samstämmighet om den här saken ända upp i statsledningen.

Rytkönen uppgav för Yle i dag att Marin för henne har bestridit att hon skulle ha känt till att det råder samstämmighet på hög nivå i frågan. Yle har inte själv nått Marin för en kommentar.

Chefsöverläkaren Markku Mäkijärvi på HUS har för sin del låtit förstå att kanske statsministern ändå inte varit införstådd. Via HUS kommunikationsdirektör Niina Kauppinen säger Mäkijärvi så här:

- Saken har diskuterats, men statsministern har inte varit med i diskussionerna. Jag vet inte vilken hennes inställning är. Samtalen har varit konfidentiella och jag kan därför inte öppna upp dem mer än så.

Artikeln är en översättning av Yle-artikeln Tehyn puheenjohtaja Terveystalon koronalisistä: "En muista koska olen viimeksi ollut näin iloinen" i bearbetning av Sara Langh.

Diskussion om artikeln