Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Öppenhet allt viktigare bland män – “Vänskap är att ha någon man kan prata om vad som helst med”

Från 2020
Toni Lahnakoski, Eric Damén och Oskar Högström är medlemmar i bastugänget och de träffas nästan varje fredag för att gå i bastu tillsammans.
Bildtext Toni Lahnakoski, Eric Damén och Oskar Högström är medlemmar i bastugänget och de träffas nästan varje fredag för att gå i bastu tillsammans.
Bild: Ida-Maria Huuhka.

Ett kompisgäng, enbart bestående av män, har träffats nästan varje vecka i snart fyra år för att gå i bastun tillsammans. Medlemmarna i gänget anser att de kan prata om vad som helst inom gruppen. För dem är diskussionerna och gemenskapen det viktigaste med träffarna.

Gruppens storlek varierar och det brukar vara allt mellan två till sju personer som träffas. Männen i 25-års åldern brukar oftast basta tillsammans på fredagar och samtidigt provsmaka olika hantverksöl.  

– Fredagsbastun har vi hållit på med i tre-fyra år, säger Eric Damén, som är en av medlemmarna i gruppen.

Damén är en av dem som skapade bastugruppen.

– Vi ville avsluta veckan på ett bra vis då vi studerade och då började vi gå i bastun på fredagar, säger Damén. 

Medlemmarna i gruppen har många gemensamma intressen. En del tycker om att idrotta och andra brukar spela datorspel tillsammans. 

Gruppen brukar också ordna en skärgårdsresa en gång om året, då alla i gruppen försöker samlas på någons stuga. 

– Det är vår lilla avslutning på året fast det är i mitten av sommaren. Det är höjdpunkten på säsongen, säger Toni Lahnakoski, som är medlem i gruppen. 

De unga männen ser vänskap som något väldigt viktigt för dem. 

– Vänskap betyder att man har någon att prata med, någon som man kan prata om vad som helst med. I den här gruppen pratar vi om vad som helst, säger Oskar Högström, som är en av männen i bastugänget. 

Enligt männen är det viktigt att kunna vara ärliga mot varandra och kunna ventilera saker som stör en. 

– Alla är vänner med varandra och alla säger rakt ut vad de tycker – jag tror det är därför gruppen fungerar så bra. Kanske det att man kommer överens på en högre nivå är det som gör det till vänskap, säger Damén. 

Skillnader i den manliga och kvinnliga kommunikationen

Sture Enberg, psykolog, psykoterapeut och författare, säger att det finns en del skillnader mellan manlig och kvinnlig vänskap.

Generellt sett talar kvinnor om mer intima saker, medan män diskuterar projekt och gemensamma intressen.

– Män har i allmänhet ett ganska konkret och rakt språk, och de är inte lika duktiga som kvinnor på att använda psykologiska begrepp. De talar istället med en ärlig rättframhet som ofta sitter väldigt bra, säger Enberg.

Psykolog Sture Enberg
Bildtext Enligt psykolog Sture Enberg kommunicerar män och kvinnor på olika sätt.
Bild: Ida-Maria Huuhka

Enberg tycker att män i allmänhet kunde styra in sina diskussioner på mer djupa ämnen och frågeställningar. 

– Man skulle till exempel kunna tala om familjen, uppfostran och relationsproblematik. Den vägen kunde männen få ett bra och bestående stöd av sina kompisar.

Att hålla vänskapen vid liv

Hur ser bastugänget på framtiden då? Kommer de fortfarande att vara vänner i till exempel pensionsåldern? 

– Jag kan tänka mig att vi håller kontakten i framtiden men att vi kanske inte träffas lika ofta för att det inte är möjligt geografiskt. Men jag tror att vi ändå alltid kommer ha den här gruppen, och ingenting kommer på det viset att ändra, säger Eric Damén.

Enligt Toni Lahnakoski är det svårt att tänka sig långt in i framtiden. 

– Jag tror att om vi av någon konstig orsak inte skulle träffas i bastun i framtiden, så kan jag nog föreställa oss springande efter någon boll då vi är 70 år, säger Lahnakoski.

Artikeln är skriven av Ida-Maria Huuhka och Chasmine Myntti.
Texten är en del av ett övningsarbete i journalistik som medieettor vid Åbo Akademi i Vasa utfört vid Yle Österbotten.