Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Esapekka Lappi hack i häl på Dani Sordo – Emil Lindholm nia efter den andra VM-rallydagen

Från 2020
Uppdaterad 04.12.2020 20:12.
Esapekka Lappi på den femte specialsträckan i Italien.
Bildtext Esapekka Lappi på den femte specialsträckan i Italien.
Bild: AFP / Lehtikuva / Miguel Medina

Esapekka Lappi imponerade stort i VM-rallyt i Italien på fredagen. Han tappade ändå ledningen på dagens sista specialsträcka, men ligger bara en sekund bakom ledande Dani Sordo. Emil Lindholm har varit på hugget och är tvåa i WRC3-klassen.

VM-säsongens sista rally står på programmet detta veckoslut. Den mest intressanta striden handlar om VM-bucklan. Den 31-årige britten Elfyn Evans kan köra hem sin första titel, medan Sebastien Ogier har möjlighet att ta sin sjunde VM-seger på åtta år. Inför rallyt är Evans försprång 14 poäng.

På fredagen stod fem specialsträckor (2–6) på programmet i norra Italien och Dani Sordo inledde vassast i de utmanande förhållandena.

Specialsträcka 2

Spanjoren vann rallyts andra specialsträcka före tvåan Esapekka Lappi (+4,6 sekunder) och trean Kalle Rovanperä (+8,6 sekunder).

VM-trean Thierry Neuville, som i teorin fortfarande var med i VM-striden, hade ingen vidare start på dagen och gjorde ett misstag som kostade honom en halv minut.

Programmet är inte längre tillgängligt
SS2: Sebastian Ogier och Thierry Neuville hade problem - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Specialsträcka 3

Lappi imponerade på den tredje specialsträckan. Han körde med snödäck och vann etappen med hela åtta sekunder. Samtidigt passerade han Sordo och tog ledningen i rallyt.

– Lite riskabelt då man inte vet hur däcken slits, men det verkade fungera, sa Lappi enligt Yle Urheilu.

För Rovanperä gick det sämre. Han tappade 28 sekunder till Lappi och slutade på 18:e plats.

– Jag gjorde inga misstag. Tiden är dålig och vi får ta en titt på var vi tappade tid, sa Rovanperä.

VM-sexan Teemu Suninen hade motorproblem och var 42 sekunder långsammare än Lappi.

Programmet är inte längre tillgängligt
SS3: Esapekka Lappi tog ledningen i Monzas VM-rally, Teemu Suninen hade motorproblem - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Specialsträcka 4

VM-ledaren Evans kopierade Lappis succérecept och bytte till snödäck. Det resulterade i en etappseger, men Evans var ändå inte helt belåten.

– Jag tog det lite för försiktigt. Spåren är fyllda av vatten, sa han efter den fjärde specialsträckan.

Neuville tappade chansen till VM-titeln då han tvingades bryta. Även Suninen fick tacka för sig då motorn inte möjliggjorde en fortsättning.

Programmet är inte längre tillgängligt
SS4: Thierry Neuvilles bil tog stryk och belgaren tvingades bryta - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ogier var tvåa på den fjärde specialsträckan, en sekund efter segraren Evans. Hela fyra förare delade på tredjeplatsen: Ott Tänak, Dani Sordo, Kalle Rovanperä och Esapekka Lappi.

Lappi behöll ledningen i rallyt efter fyra etapper. Han hade 3,3 sekunder till godo på tvåan Sordo och 20,1 sekunder till trean Ogier.

Specialsträcka 5

Rovanperä höll bra fart på fredagens näst sista specialsträcka. Han var tre sekunder efter etappsegraren Ogier.

Lappi hade ingen vidare sträcka och var nästan tio sekunder efter Ogier. Sordo höll på att ta ledningen i rallyt, men tappade tid på slutet.

Efter fem specialsträckor ledde Lappi rallyt med 2,8 sekunder till tvåan Sordo.

Efter Neuvilles sorti blev VM-striden i praktiken en duell mellan Ogier och Evans. Inför rallyt hade Evans ett 14 poäng stort försprång till Ogier. Efter den femte specialsträckan låg Ogier trea och Evans fyra.

Specialsträcka 6

Sordo vann fredagens sista specialsträcka. Etappfyran Rovanperä hade 2,6 sekunder upp till spanjoren och för etappsexan Lappi var marginalen till täten 3,8 sekunder.

– Hade den tredje specialsträckan gått bättre hade det känts bättre. Det var det enda som gick snett i dag. Det har regnat hela dagen och var mycket vatten på vägarna. I det stora hela ändå en bra dag, sa Rovenperä.

Efter fredagens specialsträckor är Sordo etta, en sekund före tvåan Lappi. Ogier (+12,0) är trea och Evans (+17,1) fyra. Därmed fortsättningsvis klar fördel för britten Evans i VM-striden.

Emil Lindholm i vass form

I Italien tävlar också småkusinerna Emil Lindholm och Niclas Grönholm, som båda är 24 år gamla. Lindholm gör sitt åttonde VM-rally, medan rallycrosstjärnan Grönholm debuterar på VM-rallynivå.

Lindholm imponerade stort och är nia totalt och tvåa i WRC3-klassen. Norrmannen Andreas Mikkelsen leder WRC3-klassen med 52 sekunder före tvåan Lindholm.

Grönholm ligger på 15:e plats.

Poängställningen - poäng
Förare (stall)Poäng
1. Elfyn Evans (Toyota)111
2. Sebastien Ogier (Toyota)97
3. Thierry Neuville (Hyundai)87
4. Ott Tänak (Hyundai)83
5. Kalle Rovanperä (Toyota)70
6. Teemu Suninen (Ford)44
7. Esapekka Lappi (Ford)38
8. Dani Sordo (Hyundai)26
Poängutdelning
TävlingenPower stage
1. 25 poäng1. 5 poäng
2. 18 poäng2. 4 poäng
3. 15 poäng3. 3 poäng
4. 12 poäng4. 2 poäng
5. 10 poäng5. 1 poäng
6. 8 poäng
7. 6 poäng
8. 4 poäng
9. 2 poäng
10. 1 poäng

Resultat efter 6/16 specialsträckor:

1. Dani Sordo, Hyundai 53.29,3
2. Esapekka Lappi, Ford +1,0
3. Sebastien Ogier, Toyota +12,0
4. Elfyn Evans, Toyota +17,1
5. Ott Tänak, Hyundai +17,7
5. Kalle Rovanperä, Toyota +24,8

7. Andreas Mikkelsen, Skoda +1.04,2 (WRC3)
9. Emil Lindholm, Skoda +1.56,7 (WRC3)
11. Jari Huttunen, Hyundai +2.11,0 (WRC3)
15. Niclas Grönholm, Skoda +2.32,3

På lördag körs specialsträckorna 7–13 och rallyt avslutas på söndag med specialsträckorna 14–16. Den sista specialsträckan (power stage) börjar på söndagseftermiddagen klockan 13.18 och sänds i TV2 och på Arenan.

Diskussion om artikeln