Miljöjurister vill stoppa Fortums tyska kolkraftverk Datteln 4 – man hoppas på en dom under år 2021
I Tyskland vill miljöjurister nu sätta stopp för elproduktionen vid det Fortumägda kolkraftverket Datteln 4. Samtidigt som Fortum i går presenterade sin uppdaterade strategi för att uppnå klimatneutralitet fram till år 2050, hoppas man inom miljöorganisationen ClientEarth att det nya kraftverket kan stängas redan under det kommande året.
– Vi gör nu gemensam sak med lokala invånare och naturskyddsorganisationen BUND som redan länge har fört en juridisk kamp mot kraftverket Datteln 4, säger juristen Francesca Mascha Klein på organisationen ClientEarth.
Helt konkret vill man ha en ny granskning av byggplanen för kraftverket och samtidigt besvärar man sig över de lov som kraftverket har beviljats inom ramarna för den tyska lagstiftningen om skydd mot föroreningar.
– Det handlar här bland annat om skydd av klimatet, skydd av vatten och skydd mot luftföroreningar, något som är synnerligen viktigt för de lokala invånarna, fortsätter Klein.
Kolkraftverket Datteln 4, som ligger strax norr om Dortmund, skulle egentligen ha tagits i bruk redan år 2011, men bland annat besvär mot bygget försenade projektet.
Kraftverket togs i stället i bruk i slutet av maj i år, ungefär samtidigt som Tyskland slog fast en tidtabell för hur man ska avveckla kolkraften.
Trots att de stora protesterna mot kraftverket uteblev på grund av coronan har Datteln 4 förblivit en förblivit en av de mest kontroversiella frågorna inom tysk energipolitik.
I drift till år 2038
När Fortum i går presenterade sin uppdaterade strategi för att uppnå klimatneutralitet till år 2050, håller man fast vid de tidigare planerna för det av det tyska energibolaget Uniper drivna kraftverket.
Datteln 4 ska producera el ända fram till år 2038, som samtidigt är året för när Tyskland har slagit fast att det allra senast ska vara förbi med kolkraften.
Från miljöorganisationer, såväl i Finland som i Tyskland, lyder bedömningen att Fortum gör för lite för sent.
– Även om man på Fortum förbinder sig till klimatneutralitet år 2050, så är verkligheten en helt annan. År 2020 tar man i bruk ett nytt kolkraftverk, samtidigt som man i Nederländerna tillåter Uniper att processa mot den avvecklingsplan som landet har gått in för.
– Det här är alltså något helt annat än att gå mot klimatneutralitet, säger juristen Klein på ClientEarth.
”Vi har starka argument”
Under årens lopp har det lämnats in flera besvär mot kraftverket Datteln 4. Där domstolar har godkänt besvären, har politiker sett till att bygget har kunnat gå vidare trots allt.
Bland miljöjuristerna tror man ändå att läget nu kan vara ett annat.
– Utgången är förstås oklar, men samtidigt har vi nu ett tyskt beslut om att kolkraften ska avvecklas. Det finns bred enighet om att utsläppen av växthusgaser måste minska och att det här inte är möjligt så länge kolkraften finns kvar.
– Politiskt går det inte längre att rättfärdiga en fortsatt drift av Datteln 4. Vi tror därför på våra chanser och ser att vi i rätten kan föra fram starka argument, säger Francesca Mascha Klein.
Vid ClientEarth förväntar man sig att det redan i början av året skall komma till en behandling vid förvaltningsdomstolen i Münster.
– Med tanke på klimatet och en snabb stängning av Datteln 4 hoppas vi på ett domstolsbeslut under det kommande året, säger juristen Klein.