Ölen som räddade julen - britternas kreativa lösning under nedstängningen
Under nedstängningen i England i november stängdes alla pubar och restauranger. Engelsmän sökte sig utomhus och hämtöl fortsatte vara ett populärt alternativ.
I norra London en kylig kväll några dagar innan nedstängningen hävs står Morgan Rock och Trent Edmunds utanför en pub och väntar på en drink.
De har tillbringat dagen med att gå på en promenad och besökt olika pubar samtidigt.
Båda har en positiv inställning mot idén med takeaway-öl.
- Vi får fortfarande stödja lokala företag, säger Edmunds.
Om alkohol inte serverades skulle han köpa kaffe eller te, tror Edmunds.
Paret säger att nedstängningen tvingat dem utomhus mer, vilket är bra.
- Vi har båda gått ut och gå i olika områden av London och besökt platser vi annars inte skulle ha besökt, säger Edmunds.
Men han tror ändå inte det blir en genomgående trend. Vädret är för kallt.
Reglerna skärptes sedan i somras
Under den andra nedstängningen i England fick man endast träffa en person utanför sitt hushåll utomhus. Allt förutom universitet och skolor stängdes.
Pubar och restauranger låste sina dörrar, och i början skulle de endast få sälja hämtmat. Det här skapade förvåning då de under sommarens nedstängning också fått sälja öl för avhämtning.
Brittiska regeringen ändrade sig snabbt så att pubar kunde fortsätta sälja hämtöl - så länge kunden köpte alkoholen på förhand, via en applikation till exempel.
Reglerna skärptes alltså lite från sommaren, men takeaway-öl och andra drinkar fortsatte vara ett populärt alternativ även under andra nedstängningen.
Intresset förvånade företagare
Någon som personligen upplevt intresset med takeaway-öl är Tom Howe, som driver en popup-restaurang längs med Themsen.
I november valde de att endast sälja alkohol och inte mat. Vanligtvis brukar de sälja kring åtta till tio tunnor av öl på en lördag. Under nedstängningen sålde de 30 till 40 tunnor på en dag.
Kan man säga att takeaway-ölen räddade julen?
- Ja, säger Howe och skrattar.
Ingen på företaget tänkte egentligen att det skulle vara ett populärt alternativ. Första dagen de började sälja hämtöl tog Howe med sig en bok eftersom han trodde det skulle bli en slö dag.
Tio minuter efter att vi öppnat hade en lång kö formats, säger han.
Läget bra men köer svåra
Läget vid Themsen är en stor fördel, säger han. Det är en plats många går på promenad, och som varit livligt trafikerad även under nedstängningen.
- Jag tror människor ville ha någon slags eskapism.
Samtidigt är det inte lätt att servera alkohol utomhus. Howe säger att det blir svårare för människor att följa reglerna då långa köer formas eller då de fått i sig några drinkar.
Han tycker ändå de flesta försökt följa reglerna så gått som det går, men säger också att det varit svårt att följa med som ett företag då reglerna bytts så mycket.
Takeaway-öl går inte hem överallt
Men alla är inte lika förtjusta i tanken på hämtöl.
Yanna Davis och Chloe Solomon sitter på en bänk vid Themsen och umgås. De tycker båda att hämtöl är onödigt dyrt.
- Jag förstår inte vad det är som lockar. Jag skulle hellre gå till en närbutik. Köpa något trevligare, säger Solomon.
De tycker båda att den andra nedstängningen har känts annorlunda. Ingendera av dem har varit hemma så mycket då Davis studerat och Solomon jobbat.
Under den andra nedstängningen hölls skolor och universitet öppna, till skillnad från i våras.
- Jag vet inte ens om nedstängningen haft en inverkan, säger Solomon.
Davis säger att en inverkan på R-talet känns som ett mirakel.
Forskning från den brittiska regeringen tyder ändå på att antalet smittade minskat under den månadslånga nedstängningen.