Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland erkänner nu disktrasor i kalsongerna – enligt chefstränaren har andra länder tryckt in tvättsvampar för att få till optimala hoppdräkter: "Jag skäms över att vi fuskade"

Från 2020
Finlands chefstränare Petter Kukkonen i Ruka.
Bildtext Finlands chefstränare Petter Kukkonen i Ruka.
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Då det tävlades i världscupen i nordisk kombination i Ruka under veckoslutet var backhoppardräkterna den stora snackisen. Finland medger nu att man fuskat för att få en fördel, men misstänker samtidigt att andra länder tagit till ännu fränare metoder.

I backhoppning har hoppdräkterna stor betydelse. En hoppdräkt som sitter tajt i grenen är en nackdel i jämförelse med en dräkt som sitter löst och där grenen ligger närmare knähöjd.

Finländska experter förundrar sig över hoppdräkterna - Spela upp på Arenan

Inför tävlingarna mäts hopparna och i det finländska lägret medger man nu att man fuskat för att få tillgång till fördelaktigare hoppdräkter.

Finlands chefstränare Petter Kukkonen befallde sina idrottare att trycka in disktrasor i kalsongerna för att få till mer utrymme i tävlingsdräktens gren.

– Finland är nu en del av problemet. Jag skäms över att det gick så här, att vi fuskade och tänjde på gränserna. I den bemärkelsen är jag en dålig människa och bär ansvaret om det här får konsekvenser, säger Kukkonen till Yle Urheilu.

Ilta-Sanomat rapporterade om det hela på torsdagen. Kukkonen sa till tidningen att man med hjälp av disktrasor kan sänka grenmåttet med ett par centimeter, medan tvättsvampar kan ge 7–8 cm mer utrymme.

Använde konkurrenterna tvättsvampar?

Enligt Kukkonen ska representanter för andra länder ha tagit till mer drastiska åtgärder. De ska ha använt sig av tvättsvampar som de tryckt in i kalsongerna.

Ilkka Herola i det blåvita laget uppger ändå att han inte följde Kukkonens direktiv.

– Kukkonen har inte undersökt mina kalsonger och jag har inte tryckt in några disktrasor där.

Den norska stjärnan Jarl Magnus Riiber imponerade stort i Ruka.
Bildtext Den norska stjärnan Jarl Magnus Riiber imponerade stort i Ruka.
Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT/AOP

Hittills har bara Finland erkänt fusket och därför är det möjligt att endast Finland bestraffas.

– Som chefstränare bär jag ansvaret. Vi är de enda som har varit ärliga, säger Kukkonen

– Jag är stolt över vårt lag då vi direkt då diskussionen dök upp konstaterade att vi agerat fel och att det inte kan fortsätta så här. Vi spelar hädanefter med öppna kort.

Diskussion om artikeln