Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump drar tillbaka de flesta av landets soldater från Somalia

Från 2020
I förgrunden syns en soldats arm varpå man ser USA:s flagga på uniformen. I bakgrunden syns ännu fler soldater i uniform i Somalia.
Bildtext Det är oklart exakt hur många amerikanska soldater som lämnar Somalia i början på nästa år.
Bild: PJF Military Collection / Alamy / AOP

USA:s Försvarsministerium meddelade på fredagen att man drar tillbaka de flesta amerikanska trupper i Somalia på president Donald Trumps order.

Det här är ett väntat beslut och ännu ett drag i Trumps strävan att minska på USA:s inblandning i bekämpningsåtgärder mot terrorism utomlands.

I november meddelade Trump att man kraftigt skär ner på sina trupper i Afghanistan och Irak.

Det är oklart exakt hur många soldater som lämnar landet, men enligt Pentagon handlar det om "majoriteten av landets trupper och tillgångar" i Somalia. Det här kommer ske i början av nästa år, 2021.

Befälhavaren för USA:s afrikanska befäl, Stephen Townsend, säger att USA:s militära närvaro i landet kommer att "minska avsevärt", men även han säger inte specifikt hur många soldater det handlar om.

Kritik från demokraterna – Biden kan vända tillbaka beslutet

USA har drygt 700 soldater i Somalia som utbildar lokala soldater att bekämpa terrorist- och extremistgruppen al-Shabab som är affilierad med al-Qaida.

En del av soldaterna väntas fortsätta sina uppgifter i några av Somalias grannländer.

Beslutet kommer bara en månad innan Joe Biden installeras som ny president i USA den 20 januari. Det kan hända att den blivande presidenten återkallar trupperna till Somalia eller gör andra förändringar som reflekterar hans prioriteringar i fråga om bekämpningsåtgärder mot terrorism.

Beslutet har kritiserats av demokrater som menar att det är ett tecken på att Trump ger vika för al-Qaida och att det här kommer leda till våldsamheter och förlorade liv.

– Det här kunde inte komma vid en sämre tidpunkt, med kommande val i Somalia och rasande konflikter i grannlandet Etiopien, säger Jim Langevin som är ledamot i USA:s representanthus.

Pentagon säger ändå att det här beslutet inte innebär slutet för amerikanska bekämpningsåtgärder mot terrorism i Afrika, utan att vissa styrkor nu kan omfördelas utanför Östafrika och till Somalias grannländer.

Källor: AP, AFP

Diskussion om artikeln