Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiktok får inte mer tid för att sälja sin verksamhet i USA till ett amerikanskt företag – appen är ett steg närmare ett förbud i landet

Från 2020
En person håller i en vit telefon. I skärmen syns Tiktoks logo; svart bakgrund med en not och texten "Tiktok".
Bildtext Videoappen Tiktok har över 500 miljoner användare och är populär speciellt bland unga.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Ett förbud mot videoapplikationen Tiktok har länge varit på tapeten i USA. Nu har president Donald Trump nekat Tiktok och dess ägare Bytedance tilläggstid för att sälja appens amerikanska verksamhet.

President Trump har enligt nyhetsbyrån Reuters personligen fattat beslutet som offentliggjordes på fredagen.

Tiktok har redan en tid försökt sälja sin amerikanska verksamhet till företag i USA efter att Trump i augusti hotade förbjuda appen om så inte sker.

Det här bottnar i att man är rädd att appen, som är kinesisk, används som spionage av Kina.

Oklart vad som händer nu – och när något händer

Tiktoks ägare Bytedance fick i september order av Trumpadministrationen att sälja sin verksamhet i USA före den 12 november av nationella säkerhetsskäl.

Efter det har företaget två gånger fått tilläggstid för affären, men hittills har ingen affär gjorts.

Bland annat Microsoft har visat intresse för Tiktok, men företaget fick nobben. På senaste har man förhandlat med Walmart och Oracle.

Bytedance fick förra veckan en veckas tilläggstid. Tiden löpte ut på fredagen, det vill säga i går.

Det är oklart vad som kommer att hända nu. President Trump har meddelat att landets justitieministerium har rätt att genomföra ett förbud då tidsfristen går ut, men det är oklart hur och när regeringen kommer att utföra en avyttring av verksamheten.

Tiktok fortsätter diskutera med USA:s regering

Källor till Reuters uppger att diskussioner mellan Tiktok/Bytedance och den amerikanska regeringen fortsätter – trots att man inte beviljats tilläggstid.

Ingen har hittills kommenterat Tiktoks situation i USA. Det gäller såväl myndigheter i USA, Justitieministeriet, Finansministeriet och Vita huset, som Tiktok.

Tiktok har över 500 miljoner aktiva användare globalt. Av dem finns över 100 miljoner i USA. Speciellt många unga använder appen för att publicera och titta på korta videor.

Tiktok har hela tiden nekat till att man skulle använda appen för spionage.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln