Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Therese Johaug tilldelas prestigefyllt pris – världsmästaren i orientering kritisk: ”Inte en god idrottslig förebild”

Från 2020
Therese Johaug i målområdet i Ruka 2020.
Bildtext Therese Johaug inledde säsongen starkt i Ruka för en vecka sen.
Bild: AOP

En av den norska idrottens förnämsta utmärkelser, Chamberlain Egebergs hederpris, tilldelades Therese Johaug på fredagen. Den tiofaldiga världsmästaren i orientering, Olav Lundanes, risar valet – han befarar att det försvagar förtroendet för antidopningsarbetet.

Egebergs ærespris inrättades 1919 för att främja mångsidig idrott. Therese Johaug har inte bara skördat framgångar i längdskidåkning utan också som friidrottare de senaste åren.

I stadgarna anges att ”pristagaren ska vara en god förebild för idrottens grundläggande värden”. Johaug lämnade ett dopningsprov som innehöll den anabola steroiden clostebol 2016.

Olav Lundanes replik efter att Johaug tilldelats hederspriset var omedelbar.

– Jag har stor respekt för Johaugs resultat och karriär, men om det tar ett år att erkänna att man som idrottare är ansvarig för det man har i sin egen kropp, då är man inte en god förebild. Detta är kanske den viktigaste regeln i antidopningsarbetet, skriver Lundanes på Twitter.

Han hävdar att fallet har lett till en skrämmande attitydförändring till positiva dopningstest i Norge.

Johaug tog ansvar först 2017

Therese Johaug sade sig ha ”noll skuld” till det positiva dopningsprovet i samband med en presskonferens hösten 2016. Först ett drygt år senare medgav hon i en dokumentär i norska TV2 att hon var ansvarig för det som skett.

På tok för sent enligt Lundanes.

– Det jag reagerar på är att hon inte tog ansvar för vad hon gjort. Vi idrottare kan inte bara skylla på läkarna, säger Lundanes till NRK.

Han tror att hederspriset tappar i status i och med att Johaug tilldelades det.

– Att vara en god förebild är i mina ögon lika viktigt som de idrottsliga meriterna. Det känns som att juryn har missat det, säger han.

Odiskutabla idrottsliga meriter

Therese Johaug säger till NRK att att hon var beredd på kritiken.

– Det finns människor som är kritiska till att jag får utmärkelsen. Jag har bara varit på banan och i skidspåret och tävlat och tränat oerhört. Det är inte jag som fattat beslutet att jag tilldelas utmärkelsen.

Johaugs idrottsliga meriter går inte att ifrågasätta. Hon har vunnit tio VM-guld, OS-guld i stafett och världscupen tre gånger.

De senaste åren har hon dessutom varit en framgångsrik friidrottare. Hon blev norsk mästare på 10 000 meter i fjol och i somras putsade hon sitt rekord på distansen till 31.40,69. Tiden var den nionde bästa i världen den gångna friidrottssäsongen.

Diskussion om artikeln