Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Se lördagens jättedrama i Monzas VM-rally – röd flagg efter utkörningar, VM-ledaren halkade troligen bort titeln och främste finländaren körde i snöfallet utan vinterdäck

Från 2020
Uppdaterad 05.12.2020 22:16.
Programmet är inte längre tillgängligt
Greensmiths och Veibys utkörningar avbröt tionde specialsträckan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Avslutningen av VM-säsongen i rally har blivit riktigt dramatisk. De svåra, snöiga förhållandena har lett till flera utkörningar – samtidigt som Esapekka Lappi körde i halkan utan vinterdäck efter en kommunikationsmiss. VM-ledaren Elfyn Evans tvingades avbryta och nu är i stället Sebastien Ogier nära en ny titel.

Inför den tredje dagen av VM-rallyt i Italien toppade Dani Sordo och Esapekka Lappi sammandraget, följda av VM-sammandragets tvåa Sebastien Ogier och -etta Elfyn Evans, då sex specialsträckor var avklarade.

VM-rallydebutanten Niclas Grönholm hade hört till de finländska ljusglimtarna i Monza under torsdagen och fredagen. I dag höll finländaren en hyfsad fart under de två första specialsträckorna och låg på 16:e plats i sammandraget.

Men under den nionde etappen spinnade 24-åringen runt. Hans Skoda skadades så pass mycket att han inte kunde köra mer på lördagen.

– Jag vet inte vad som hände, ifall det var is där, men bakdäcket slog i kantstenen. Den vek sig under och jag var tvungen att avbryta, berättade Grönholm för Yle Urheilu.

Att köra på söndagen är ändå inte uteslutet för Grönholms del.

– Tanken är att köra i morgon, bara vi får bilen i skick. Visst är det här en besvikelse, det hade varit kul att köra alla sträckor, men så här är det ibland. Roligt har det varit ändå.

Rejäla utkörningar i halkan

Lördagen bjöd på varierande förhållanden i norra Italien. Snöovädret tilltog och vissa delar av sträckorna var riktigt hala.

I den tionde etappen smällde först britten Gus Greensmith in i vägräcket med kraft. Direkt därefter M-Sportföraren gjorde norske WRC-debutanten Ole Christian Veiby likadant

Hyundaiföraren Veibys bil blockerade banan så pass mycket att specialsträckan till slut ställdes in.

Kolla in kollisionerna genom att klicka på artikelns huvudbild!

VM-ledaren Evans ute

I nästa specialsträcka fortsatte halkan att ställa till det. Elfyn Evans ledde VM-sammandraget med 14 poäng förrän avslutningen i Italien.

Men brittens första titel ser nu ut att vara förlorad. 31-åringen överraskades av en hal kurva, fastnade utanför banan och tvingades avbryta.

Programmet är inte längre tillgängligt
Elfyn Evans körde ut – avgjordes världsmästerskapet här? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tommi Mäkinen fungerar som stallchef för Toyota för sista gången – och såg riktigt nedstämd ut efter Evans missöde.

– Helt galna förhållanden. Det går inte att sätta ord på det, vi ville ha en ny världsmästare.

– Han behärskade allt så bra, men kanske han hade lite för hög fart i kurvan? Det är så svårt att styra i dessa förhållanden, konstaterade Mäkinen i direktsändningen.

Evans utkörning betyder i stället att stallkamraten Sebastian Ogier har ett jätteläge att knipa sin sjunde VM-titel. Ogier tog också över ledningen efter Evans halkande.

– I början av sträckan var det vatten på asfalten, och småningom fanns där också snö. I början gled bilen inte, men snart hade asfaltytan ändå ändrats och den var som glas. Det överraskade mig helt och hållet, medgav Evans.

Lappi överraskades av snön

Esapekka Lappis började lördagens som två, men avslutade dagen som fyra.

Under den snöiga elfte etappen, där Evans körde ut, utspelade sig märkliga scener. M-Sportföraren hade inte fått någon info om de vintriga förhållandena ute på banan, och finländaren valde att satsa på däck för regnförhållanden kombinerat med bara ett vinterdäck.

– Jag fick för lite info av stallet och sträckan gick åt skogen. Så är det ibland, sa Lappi.

Programmet är inte längre tillgängligt
Grova missen ställde till det för Esapekka Lappi – fick ingen info om snöfall - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ogier nära titeln

Lördagen hann också bjuda på ytterligare en inställd etapp. Inför söndagen har fransmannen Sebastian Ogier ett tryggt grepp om ledningen.

Toyotaföraren leder med 17,8 sekunder ned till tvåan Dani Sordo, Hyundai. Tredjeplatsen innehas av Sordos stallkamrat Ott Tänak.

Ogier är mycket nära VM-titeln efter Evans uttåg. En tredjeplats i rallyt räcker för att fransmannen ska säkra sin sjunde totalseger.

Lappi är med sin fjärdeplats den bästa finländaren i Monza efter lördagen.

Emil Lindholm hittas på en tionde plats. I WRC3-klassen är Skodaföraren på plats fyra.

– Jag förväntade mig en solig helg i Italien, skämt åsido, det är roligt att se snö i Italien innan man gör det i Finland. Förutom ett söndrigt däck har vi haft en bra helg, tyckte Lindholm.

Monzas VM-rally, 13/16:

1. Sebastien Ogier Toyota 1.47.47,2
2. Dani Sordo Hyundai +17,8
3. Ott Tänak Hyundai +22,1
4. Esapekka Lappi M-Sport Ford +38,2
5. Kalle Rovanperä Toyota +1.10,1

6. Andreas Mikkelsen Skoda +3.20,6 (WRC3)
7. Oliver Solberg Skoda +3.34,9 (WRC3)
8. Jari Huttunen Hyundai +4.08,9 (WRC3)
9. Mads Östberg Citroen +4.39,0 (WRC2)
10. Emil Lindholm Skoda +5.06,6 (WRC3)

Poängställningen

Förare (stall)Poäng
1. Elfyn Evans (Toyota)111
2. Sebastien Ogier (Toyota)97
3. Thierry Neuville (Hyundai)87
4. Ott Tänak (Hyundai)83
5. Kalle Rovanperä (Toyota)70
6. Teemu Suninen (Ford)44
7. Esapekka Lappi (Ford)38
8. Dani Sordo (Hyundai)26
TävlingenPower stage
1. 25 poäng1. 5 poäng
2. 18 poäng2. 4 poäng
3. 15 poäng3. 3 poäng
4. 12 poäng4. 2 poäng
5. 10 poäng5. 1 poäng
6. 8 poäng
7. 6 poäng
8. 4 poäng
9. 2 poäng
10. 1 poäng

Diskussion om artikeln