Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Distansfest på slottet och blåvita tips på nätet – så här får du ut så mycket som möjligt av Yles festinnehåll på självständighetsdagen

Från 2020
Uppdaterad 06.12.2020 16:21.
Susani Mahadura, Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kanninen, Daniel Olin.
Bildtext Susani Mahadura, Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kanninen och Daniel Olin firar med dig på slottet i år.
Bild: Jyrki Valkama

Den blåvitaste av årets dagar är här, men på många håll har vi fått tänka om vad gäller festförberedelser. Här kan du läsa hur Yle ska göra din självständighetsdag år 2020 minnesvärd.

Både Presidentens kansli och Yle har fått planera enligt två separata tidslinjer.

I det ena scenariot är coronastöket undanröjt i god tid före självständighetsdagen och slottsbalen kan ordnas som den direktsända fest det brukar vara.

Men det är det andra scenariot som förverkligas, det där balen blir en distansfest dit alla är bjudna och var och en får delta via sin skärm – på tryggt avstånd från andra gäster.

Det har också lett till lite nytänk i Yles utbud inför och under självständighetsdagen.

Under förmiddagen och eftermiddagen blir det programpunkter kring självständigheten i radio på Yle Vegas frekvenser.

Under kvällen får du chansen att chatta med våra redaktörer och andra besökare om och kring självständighetsdagen och händelserna i våra sändningar.

Så här har självständighetsdagen firats

2:13

Nytänk och total omplanering av tv-festen

På Yle Fem och Yle Arenan börjar en förfest med Sonja Kailassaari och Mårten Svartström som värdar klockan 18.30.

Själva festsändningen från Presidentslottet inleds klockan 19.30 på Yle 1 och Yle Arenan. Sändningen har program både på svenska och finska.

I år ska Fest på slottet dessutom tolkas till finlandssvenskt teckenspråk för första gången någonsin. Den tolkade sändningen visas på Arenan.

Du har också chansen att bli en del av festen. Skicka in en bild på hur du firar så kan den komma med i sändningen!

Inför festkvällen hinner du ännu svarva ihop lite självständighetssnacks enligt kändiskocken Micke Björklunds enkla recept.

Självständighetspärlor på webben

Glöm inte att vi har en hel del utbud på webben som du kan bekanta dig med för att komma i rätt stämning.

Att hedra veteranerna är en självklar del av självsständighetsdagen. En av de som ännu kan berätta sin historia är snart 100-årige Ragnar Nordström. Du kan också läsa en intervju med Viola Snickars och Birgit Mattbäck som berättar om hur krigstiden var för kvinnorna då männen kallades in till fronten.

Det finns många orsaker att vara stolt över att bo i Finland eller ha kopplingar till vårt land. Det har Kasper Strömman (årets grafiker 2013) noterat och han vill få oss andra att uppmärksamma samma sak. Han listar fem finska saker som alla inte fattar att kan marknadsföras som just finska.

Du kan också bekanta dig med slottsbalens historia. Läs om hur festen har förändrats under sina första hundra år, om skillnaden mellan festerna före och efter tv-kamerornas intåg eller titta på bilder från de senaste årens fester.

I år har coronviruset präglat vardagen för alla i allmänhet, men för sjukskötare i synnerhet. Maria Nyström representerar sjukskötarkåren på årets självständighetsfest.

Program under dagens lopp på Yle Arenan

Yle Arenan har en hel del underhållning och evenemang att bekanta sig med under dagen.

Om du vill gå tillbaka till början av vår självständighet kan du inleda dagen med Finlands självständighetsförklaring.

I år sker de nationella flagghissningsceremonierna på morgonen klockan 9 i Tavastehus. Det är första gången på över 60 år som den nationella falgghissningen sker utanför Helsingfors.

Klockan 10 deltar bland andra republikens president Sauli Niinistö under kransnedläggningen vid Hjältekorset på Sandudds begravningsplats i Helsingfors.

Radions symfoniorkester ger en festkonsert, självständighetsdagen till ära. Sändningen från Musikhuset börjar klockan 15.

Glöm inte heller den klassiska självständighetsdagsunderhållningen. Filmen Okänd soldat i regissören Edvins Laines version från 1955 visas på Yle Arenan och TV 1 klockan 14.00.

När du tror att allt är gjort kan du ännu kolla vad du vet om slottsbalen. För det ändamålet har vi ett roligt quiz.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln