Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Trump skulle tala om senatorsval i Georgia – ägnade en stor del av sitt tal till påståenden om presidentvalsfusk i delstaten

Från 2020
Donald Trump håller tal under kampanjmöte i samband med senatorsvalet i Georgia i USA.
Bildtext USA:s president Donald Trump deltog i ett kampanjmöte inför senatorsmötet i Georgia på lördagen.
Bild: EPA / Stan Badz

USA:s president Donald Trump reste på lördagen till Georgia för att delta i en kampanj för två republikanska senatorer inför senatorsvalet i januari. Trump lyfte ändå till stor del fram sina påståenden om valfusk i presidentvalet han förlorade i.

Trump började sitt tal i Georgia med att påminna alla i Georgia att rösta på de republikanska kandidaterna, Kelly Loeffler och David Perdue.

– Ni bestämmer om era barn växer upp i socialistiskt land eller i ett fritt land, sa han.

Ganska snabbt vände han blickarna tillbaka mot presidentvalet och lyfte fram påståenden om valfusk som det inte finns bevis för.

– De [demokraterna] fuskade och riggade vårt presidentval, men vi kommer fortfarande att vinna det. Och de kommer att försöka rigga det här valet [senatorsvalet] också.

Publiken välkomnade Trump i Georgia och ropade "Vi älskar dig!" och "Fyra år till!".

Då senatorskandidaterna Loeffler och Perdue tog sig upp på scenen ropade många i publiken "Kämpa för Trump!" och "Stoppa stölden av valet!".

Varför är senatorsvalet viktigt?

Senatorsvalet i Georgia är speciellt viktigt eftersom det avgör om det är republikanerna eller demokraterna som får en majoritet i senaten.

Georgia har inte haft en demokratisk senator på 20 år, men just nu ser det mycket jämnt ut i delstaten då två platser i senaten står på spel.

Från det Demokratiska partiet är det Jon Ossoff och Raphael Warnock som ställer upp i senatorsvalet i Georgia.

Demokraterna har redan majoritet i USA:s representanthus och för majoritet i senaten krävs det att partiet vinner bägge platser i senaten i Georgia.

Den blivande presidenten Joe Biden har sagt att han kommer att resa till Georgia för att ge sitt stöd för demokraternas kandidater i valet, men det är oklart när det sker.

Inga bevis på valfusk – Trump pressade Georgias guvernör

Trumps påståenden om valfusk har avvisats av federala valmyndigheter samt valmyndigheter i delstaterna.

Bidens vinst i presidentvalet i Georgia – där ingen demokrat vunnit i presidentvalet sedan 1992 – har speciellt eggat upp Trump.

Under lördagens kampanjmöte sade Trump att han kommer att ta ärendet om valfusk till Högsta domstolen "inom kort", men förklarade inte mer än det. Experter ser inte hur det här skulle vara möjligt.

Många har fruktat att Trumps påståenden om valfusk kan påverka senatorsvalet negativt. Flera republikaner har uttryckt sin oro om det här.

Trump har attackerat flera republikaner som inte backar honom – bland annat guvernören i Georgia, Brian Kemp.

Den sittande presidenten pressade Kemp på lördagen att ställa sig bakom honom för att vända valresultatet i delstaten.

Biden har vunnit presidentvalet med 306 elektorsröster mot Trumps 232. Elektorskollegiet möts den 14 december för att fastställa resultatet.

Källor: Reuters, AP