Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många demonstrationer uteblir den här självständighetsdagen – polisen uppmanar alla att följa coronarestriktionerna: "Vi är beredda att ingripa om de inte följs"

Från 2020
612-rörelen marscherar under självständighetsdagen 6.12.2019.
Bildtext Flera självständighetsdemonstrationer har ställts in i år på grund av coronaviruset. Det gäller till exempel 612-rörelsens fackeltåg. Bild från deras fackeltåg i fjol.
Bild: Marja Väänänen / Yle

Demonstrationer och marscher av olika slag är en vanlig syn under självständighetsdagen. I år har däremot många demonstrationer ställts in i och med den rådande coronapandemin. Polisen kommer att skingra eventuella demonstrationer och sammankomster som hålls och hotar hälsosäkerheten.

Det är inte bara självständighetsfesten på slottet som blir annorlunda i år – coronapandemin kommer att prägla dagen och firandet på alla vis.

Demonstrationer och andra allmänna sammankomster som vanligtvis ordnas den 6 december påverkas av de coronarestriktioner som fastställts av regionförvaltningsverken. Polisen uppmanar alla att hållas hemma och att inte samlas.

I år har exempelvis den främlingsfientliga 612-rörelsens fackeltåg ställts in och så även Helsingfors utan nazister-demonstrationen.

Polisen: Lugnare firande att vänta

Många landskap befinner sig i fasen för samhällsspridning och i de regionerna är allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i princip förbjudna.

Sammankomster med färre än 10 personer kan ändå ordnas om hälsosäkerheten kan tryggas – men det rekommenderas inte.

Enligt polisens uppgifter kommer firandet att gå lugnare till i år. Polisen kommer ingripa i de fall där hälsosäkerheten inte tryggas om det gäller en demonstration eller en offentlig tillställning.

– De gällande begränsningarna avspeglas också i polisverksamheten. Polisen har som uppgift att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt övervaka att lagen om sammankomster följs. Vid skötsel av dessa uppgifter värnar polisen också om de grundläggande och mänskliga rättigheterna och väljer sina metoder utifrån att dessa rättigheter förverkligas så fullkomligt som möjligt, säger polisdirektör Sanna Heikinheimo vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Polisdirektör Sanna Heikinheimo i Helsingfors 31.8.2019. Hon ler och tittar in i kameran.
Bildtext Polisdirektör Sanna Heikinheimo uppmanar finländarna att fira lugnt denna självständighetsdag.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Polisen påminner att anvisningarna för hälsosäkerheten måste följas om man ordnar små sammankomster. Det betyder exempelvis att ett säkert avstånd ska hållas och munskydd ska användas. Handdesinfektionsmedel och handtvätt ska också finnas tillgängligt.

– Polisen väntar sig färre åsiktsyttringar än vanligt. Polisen är medveten om några planerade demonstrationer och andra tillställningar som eventuellt bryter mot den allmänna ordningen och säkerheten och som enligt uppgift kommer att ordnas oberoende av de gällande begränsningarna av sammankomster. Vi är beredda att ingripa om begränsningarna av sammankomster inte följs, säger Heikinheimo.

Diskussion om artikeln