Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Superlöftet Viivi Lehikoinens utveckling stagnerade – tar nu nya tag med meriterad utländsk tränare

Från 2020
Viivi Lehikoinen skrattar med konkurrenter.
Bildtext Viivi Lehikoinen siktar på U23EM nästa sommar.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Helsingfors IFK:s Viivi Lehikoinen har hört till den finländska friidrottens största talanger i flera år. De senaste åren har hon emellertid stått och stampat på samma ställe. Nu jagar hon en nytändning med hjälp av ett tränarbyte.

Den 21-åriga Viivi Lehikoinens personliga rekord 56,49 på 400 meter häck är redan tre år gammalt. De två senaste säsongerna har hennes årsbästanotering stannat på över 58 sekunder.

Hon medger att den dalande utvecklingskurvan varit en besvikelse och en starkt bidragande orsak till tränarbytet. Hennes mångåriga tränare Jussi Ihamäki ersätts av den meriterade schweizaren Laurent Meuwly.

– Det var jag som tog initiativet och Jussi var av samma åsikt. Vi har försökt på många olika saker i träningen de senaste åren men utvecklingen har inte varit den önskvärda, säger hon till Yle Urheilu.

Lehikoinen löpte sitt rekord då hon slutade trea i finalen i junior-EM 2017. Året innan tog hon EM-guld i klassen damer 17 år.

Schweiziska tränaren lotsar världsstjärnor

Laurent Meuwly är en meriterad friidrottstränare. Han fungerar som personlig tränare för Europamästaren på 400 meter häck, schweizaren Lea Sprunger, och holländaren Femke Bol som var världsetta på långa häcken i somras.

Lehikoinen fick kontakt med Meuwly med hjälp av sprintern Hanna-Maari Latvala, som var adept till schweizaren tidigare.

– Jag har i flera år följt hans idrottare och min plan var att be honom att ta över som min tränare i höstas. Jag velade men Hanna-Maari hjälpte mig, säger Lehikoinen.

Viivi Lehikoinen löper mot FM-guld 2020.
Bildtext Viivi Lehikoinen tog sitt andra guld i Kalevaspelen i Åbo i somras.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

På grund av coronapandemin har hon endast haft videokontakt med sin nya tränare. Men hon får också hjälp av Mikael Ylöstalo och Petra Stenman som följer hennes träningspass på hemmaplan.

– Jag har tränat ensam väldigt ofta de senaste åren. Nu har jag en tränare på plats nästan varje dag. Läget är bättre än på länge.

Sommarens stora mål: U23-EM och personligt rekord

Viivi Lehikoinen har redan tagit i bruk de nya träningsmetoderna. Bytet av tränare har inneburit stora förändringar i upplägget.

– Vi har fokus på snabbhet och styrka. Vi försöker få tillbaka min snabbhet för det är en viktig del av 400 meter häck. Vi har fokuserat för mycket på uthållighet de senaste åren, säger hon.

Lehikoinen är inte den enda finländska elitfriidrottaren som har bytt tränare efter förra säsongen. Också Reetta Hurske (100 meter häck) och Heidi Nokelainen (spjutkastning) har fattat samma beslut.

– Det är inte alltid så lätt att byta tränare. Mitt mål för nästa sommar är U23-EM. Och så vill jag förbättra mitt rekord varje sommar. Jag tror starkt på att jag gör det nästa år.

Texten är en förkortad version av Yle Urheilus artikel: Suomen mestari Viivi Lehikoinen siirtyi ulkomaalaisen huippuvalmentajan leiriin – harjoituksiin heti iso muutos: "Treenasin viime vuosina todella paljon yksin"

Diskussion om artikeln