Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rikspolitikerna aktiva också kommunalt: "Både erfarna och unga kandidater behövs efter coronapandemin"

Från 2020
Joakim Strand framför Replotbron
Bildtext Det finns mer att göra i kommunalpolitiken, säger Joakim Strand. Han satsar på en femte period i Vasa stadsfullmäktige.
Bild: Ville Viitamäki / Yle

De flesta riksdagsmän och ministrar planerar att kandidera i vårens kommunalval. Rikspolitiken och partiernas framgång blir viktig, men de invalda har behörighet mest för lokala frågor. Joakim Strand från SFP i Vasa hör till dem som vill fortsätta sitt tunga dubbeljobb.

Det är nyhetsbyrån STT som har sammanställt listan över intresserade kommunalvalskandidater. Där finns de flesta nuvarande riksdagsledamöterna och nästan alla ministrar, utom Mika Lintilä och Tytti Tuppurainen som inte har gett besked.

Joakim Strand finns inte med på STT:s lista över riksdagsledamöter som ställer upp i vårens kommunalval. Men på telefon med Svenska Yle bekräftar Strand att han självklart tänker kandidera.

Strand har varit medlem i Vasa stadsfullmäktige i 16 år, av dem de senaste åtta åren som ordförande.

"Mycket att göra i fyra år till"

Strand pekar på en stor mängd projekt med rekordstora investeringar, både privata och kommunala. De privata teknologiinvesteringarna i Vasa går på över en miljard euro.

- Men också från kommunens sida gör man mycket för att backa upp och stärka hela Österbottens motor. Det är allt från högskolepolitik, infrastruktur, social- och hälsovård, kommunikationer över Kvarken, förtecknar Joakim Strand.

Det finns alltså arbete i åtminstone fyra år till, motiverar han sin kandidatur.

Strand hör till de riksdagsmän som aldrig missar en chans att nämna sin hemstad och teknologiklustret. Han ser gärna en internationell vinkling också i kommunalpolitiken och all regional politik.

Miniatyrer av den planerade nya Kvarkenfärjan utprintade på 3D-printer av Kvarkenrådet.
Bildtext Teknologi och kommunikationer till Norden ligger på kommunalpolitikernas prioriteringslista.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Nationell och regional framgång hör ihop

- Kombinationen av politikeruppdrag i både riksdagen och stadsfullmäktige är väldigt fördelaktig, säger Joakim Strand.

För att driva frågor effektivt på nationell nivå är den regionala kopplingen livsviktig. Strand ser en koppling mellan starka verksamhetsförutsättningar för exportindustrin och en framgångsrik kommunal ekonomi.

Det är därför landet är indelat i valkretsar, så att alla delar av landet har representation i riksdagen.

Strand ser också i riksdagen att riksdagskolleger utan kommunalpolitiskt kunnande har det svårare.

- Om man har erfarenhet av kommunalt beslutsfattande så förstår man bättre hur nationell lagstiftning faller ut i praktiken. Det kan gynna både arbetet och den hemort man representerar.

"Kommunalvalet 2021 blir speciellt viktigt"

Kommunalvalet i april är ett väldigt viktigt och intressant val, säger Joakim Strand. Det blir intressant att se hur partierna klarar sig, både nationellt och i många enskilda kommuner.

- Förhoppningsvis blir 2021 ett bättre år än nu, så vi får bukt på coronaviruset och kommer igång med att återuppbygga landets ekonomi.

De kommunala beslutsfattarna har några tuffa men intressanta år framför sig.

- Här i den region där jag själv arbetar ser vi verkligen fram emot att skapa ännu fler nya jobb inom olika branscher, och på det sättet dra vårt strå till stacken för att stärka hela Finlands ekonomi.

"Halla-aho kapar borgmästarvalet"

Kommunalvalet ser ut att bli ett riksval i vår, med betoning på Helsingfors. Det är olyckligt, säger Joakim Strand i Vasa.

“Borgmästarvalet” i Helsingfors har gett kommunalvalet en riksdimension.

- Genom att ställa upp där försöker Jussi Halla-aho kapa kommunalvalet till en debatt om invandring, enligt Strand. Partier med lyskraftiga borgmästarkandidater kommer att gynnas, kanske också nationellt.

Jussi Halla-aho kapar kommunalvalet i Helsingfors för en debatt om invandring.

― Joakim Strand (SFP)

Strand noterar också att olika nationella frågor lätt lyfts fram i kommunalkampanjen. Bränsleskatter och andra nationella frågor lyfts fram, utan att det skulle ingå i kommunernas kärnuppgifter eller praktisk beslutsmakt.

När social- och hälsovården med stor sannolikhet flyttas över från kommunerna borde man diskutera det som finns kvar. Joakim Strand nämner småbarnsfostran, utbildning, infrastruktur, näringslivspolitik och livskraftspolitiken.

- Här finns en utmaning för alla att skilja på vilka frågor man verkligen kan påverka i ett kommunfullmäktige och vilka som avgörs på annat håll.

Skyltar med Vasas slogan "livet ska ju vara lätt".
Bildtext Vasa stad satsar på att bli den lyckligaste.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Nu måste också långvariga kommunpolitiker orka

Joakim Strand säger sig ha hört många erfarna kommunalpolitiker klaga. Men just nu blir kommunalpolitiken viktigare än någonsin, när man ska röja upp efter coronapandemin.

Kandidatnomineringen är a och o för alla partier, i alla kommuner. Ju mångsidigare och intressant kandidatbukett man har, desto större chans har väljarna att hitta en intressant kandidat som tilltalar.

Kandidatnomineringen är a och o för alla partier, i alla kommuner.

― Joakim Strand (SFP)

- Jag märker tyvärr i diskussioner runtom i Finland att de äldre erfarna nu funderar på att hoppa av. Efter att ha gett halva sitt liv åt samhället är det begripligt att man funderar på om man ska köra ännu fyra år.

Joakim Strand hoppas ändå de fortsätter. I utmanande tider behövs erfarenhet. Den bästa mixen i en fullmäktigeförsamling är både yngre och äldre med olika bakgrund.

Tidsanvändningen är ett problem för många politiker. Politikerjobbet tar all tid man ger det. För Joakim Strand går all tid åt till rikspolitik och verksamhet i stadsfullmäktige och regionala österbottniska organ, till exempel Österbottens förbund.

Det exemplet kan nog skrämma en yngre kandidat. Strand antyder att han inte heller förstod hur det skulle gå, när han startade sin politikerkarriär som fotbollsspelande juridikstuderande.

Diskussion om artikeln