Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen skingrade mindre folksamling i Helsingfors – fyra personer greps vid Tölö torg

Från 2020
Uppdaterad 06.12.2020 21:40.
Bild på personer som samlats på torg med finlands flagga.
Bildtext Ett tiotal personer gick sedan vidare mot Sandudds begravningsplats efter klockan 19.
Bild: Lehtikuva

Polisen skingrade en mindre folksamling på Tölö torg i Helsingfors vid 18.30 tiden under självständighetssöndagen. Enligt polisen försökte en grupp personer med finska flaggor ordna ett demonstrationståg.

Svenska Yles reporter var på plats på Tölö torg, där omkring 20 personer samlats. Allting gick lugnt till då polisen skingrade folksamlingen. Vid klockan sju var endast högst tio personer kvar på torget.

Polisen grep fyra personer som misstänks ha fäst klistermärken med budskap som kränker sexuella minoriteter på stolpar och väggar. Ärendet utreds som hets mot folkgrupp, och de misstänkta ska nu förhöras.

– En av dem är under 15 år, så för hens del sköter barnskyddet ärendet. De andra tre misstänks för hets mot folkgrupp, säger utredningsledare Kalle da Silva i ett pressmeddelande.

Personerna friges då förhörts.

Polisen uppger inte ifall de som greps hör till samma grupp som de som samlades vid Tölö torg.

Enligt uppgifter på sociala medier planerade grupperingar som representerar ytterhögern ett nationalistiskt demonstrationståg vid Tölö torg.

Också personer med skyltar med budskapet ''Helsingfors utan nazister'' var på plats samtidigt, uppger Svenska Yles reporter på plats. De var kring 20 till antalet. Situationen var ändå snabbt över.

Bild på personer på Tölö torg där personer håller skyltar med antifacistiska budskap.
Bildtext ''Helsingfors utan nazister''-motdemonstranter samlades också vid Tölö torg.
Bild: Yle / Belén Weckström

I enlighet med Regionförvaltningsverkets beslut är folksamlingar på över tio personer förbjudna i Helsingfors med anledning av coronaepidemin.

Polisen följer med diverse diskussionstrådar på sociala medier under kvällen och ingriper ifall det finns behov, uppger kommissarie Patrik Karlsson för STT.

Firandet har i det stora hela förlöpt lugnt i hela landet.

Diskussion om artikeln