Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är Mercedes förklaring till otroliga depåhaveriet – Yle Sportens F1-expert: "Hur kan ett så perfekt team göra bort sig på det sättet?"

Från 2020
Uppdaterad 07.12.2020 00:14.
Toto Wolff blickar uppåt sittandes
Bildtext Toto Wolff skyllde på tekniken efter Mercedes mardrömslopp.
Bild: FIA Pool Image for Editorial Use

Mercedes gjorde bort sig rejält i depån i söndagens F1-lopp i Bahrain, men stallchefen Toto Wolff vill inte skylla på någon enskild person. Yle Sportens expert Fredrik af Petersens efterlyser mer aggressivitet av Valtteri Bottas.

Mercedes har radat upp sju raka konstruktörstitlar i formel 1 och varit överlägsna i det mesta.

Men i söndagens lopp i Bahrain blev det pinsamt för det annars så felfria stallet. Man klåpade bort sin dubbelledning då man tog in både George Russell och Valtteri Bottas samtidigt – och gav Bottas däck till britten.

Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens är ytterst frågande efter den sällsynta fadäsen.

– Ja man kan fråga sig hur ett så perfekt team kan göra bort sig på det sättet. Jag tror inte att de fattade själva varför det gick så snett som det gjorde. Den här gången gick det totalt snett, konstaterar af Petersens.

Mercedes stallchef Toto Wolff fick förklara sig för media efteråt. Och hand hade också en orsak till det skedda.

– Det var helt enkelt en kolossal blunder. En av mekanikerna hörde helt enkelt inte ordern, det var en radiomiss i depån, sa Wolff enligt Sky Sports.

Inte någon enskild persons fel

Enligt österrikaren kallade man in båda förarna av säkerhetsskäl. Man ville inte att däcken skulle slitas för mycket.

– När bilarna kom in visste inte alla om det och det byttes fel däck.

Stallchefen betonade ändå att det handlade om en teknisk miss, inte ett mänskligt misstag.

– Det här är saker som händer. Vi måste lära oss av dem.

af Petersens hade också anat att det dubbla depåbesöket kommit lite hastigt för stallet.

– De var nog inte helt beredda på att båda bilarna skulle komma samtidigt, man var nog inte helt säker på om Bottas var på väg också. Sedan blandar man ihop däcken och det gick som det gick, konstaterar experten.

"Russell är en otrolig talang"

Med Lewis Hamilton borta skulle Valtteri Bottas ha en fin chans att glänsa, då han dessutom startade från pole position. Men finländaren var blek, och fick se nykomlingen George Russell stjäla showen.

– Wolff sammanfattade med att säga att Valtteri inte glänste i dag. Och det får man väl hålla med om, varför det det gick så här vet jag inte, säger af Petersens.

Programmet är inte längre tillgängligt

Bottas slutade på åttonde plats.

– Den sista delen av loppet, då han körde med gamla däck, kan vi glömma, för där hade han inte en chans. Men första delen av loppet var inte riktigt vad han hade tänkt sig.

– Han hade nog kunnat vara lite mer aggressiv, att han förlorar mot Russell redan på första varvet är inte bra.

Reserven Russell tog verkligen för sig på banan i sin första tävling med Mercedes. Utan depåkaoset kunde det ha blivit en sensationell seger direkt.

– Det kunde det utan tvekan ha blivit. Han är en otrolig talang, det visade han i dag. Han tillhör definitivt dem som kan köra om VM-titeln om ett par år, bara han får en bra bil, tror experten.

Valtteri Bottas tar av sig hjälmen och huvan bredvid assistent.
Bild: AFP / Lehtikuva

Är Bottas Mercedesplats hotad redan nu?

Valtteri Bottas har ett kontrakt med Mercedes även för nästa säsong. Tidigare i år ryktades det om att Russell skulle kunna stjäla Bottas plats, men britten fick nöja sig med att fortsätta hos Williams.

Russells uppvisning i dag påverkar inte förarplatserna nästa år, slår af Petersens fast.

– Bottas behöver inte vara rädd för sitt kontrakt, men för år 2022 får han börja se upp lite grann. Toto Wolff har också sagt i kväll att det inte finns någon chans att George Russell skulle ta Valtteris plats nästa år.

– Men Bottas har bara ett ettårskontrakt, så kampen om kontrakten för år 2022 kan bli spännande.

Diskussion om artikeln