Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden har valt ny hälsominister - Becerras största utmaning är coronapandemin

Från 2020
En man med gåraktigt hår och tunna glasögonbågar. Han är klädd i svart kostym samt blå skjorta och slips.
Bildtext Joe Biden ska ha valt Becerra bland annat för hans starka integritet och intellekt.
Bild: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

Valet av Xavier Becerra till hälsominister är en överraskning, skriver New York Times som var först ute med nyheten. Om nomineringen av Becerra godkänns av senaten har han en enorm utmaning framför sig i coronaviruset som drabbat USA hårt.

Vem är Xavier Becerra då? Becarra är 62 år gammal och född i delstaten Kalifornien. Han är utbildad jurist vid Stanforduniversitetet. Becarras föräldrar emigrerade till USA från Mexiko och om han väljs blir han den första latinon att leda USA:s hälso- och socialdepartement.

Departementet har 80 000 anställda samt en budget på mer än en biljon dollar. Det är också den instans som bland annat ansvarar för vaccin.

Becerra var medlem av representanthuset i 24 år innan han 2017 blev Kaliforniens chefsåklagare, en post han tog över efter Kamala Harris.

Han är också en förespråkare för hälsovårdsreformen Affordable Care Act – även känd som Obamacare – som infördes under Barack Obamas presidentperiod.

Biden vill se mångfald hos sina medarbetare

Att tillträda posten som hälsominister mitt under en pågående pandemi kommer att vara utmanande. USA är det värst drabbade landet som dessutom rapporterade nya smittorekord under helgen. Mer än 282 000 amerikaner har vid dags dato dött av viruset, enligt Johns Hopkins-universitetet.

- Biden håller sitt löfte om att skapa ett kabinett som avspeglar den mångfald som finns i USA, säger Robert Garcia som är borgmästare i Long Beach i Kalifornien och en långvarig bundsförvant till både Becerra och Biden.

Enligt Garcia har Biden valt Becerra bland annat för hans starka integritet och intellekt.

Har dragit Trump till rätta mer än hundra gånger

Som chefsåklagare i Kalifornien har Becerra lett en koalition av demokratiska delstater i att försvara hälsovårdsreformen Affordable Care Act då president Donald Trump försökt häva lagen.

Han har som chefsåklagare samtidigt blivit känd som den person som dragit Trump inför rätta flest gånger, mer än hundra gånger i fall som handlar om bland annat immigration och klimatfrågor.

Som medlem av representanthuset var Becerra en av dem som arbetade för att få igenom Obamas hälsovårdsreform i kongressen.

Men att hitta lösningar för att vinna över coronaviruset kommer att vara Xavier Becerras mest utmanande arbetsuppgift hittills i hans liv.

Under 2021 kommer massvaccineringen av amerikaner, om Becarra godkänns, att inledas under hans vakande öga.


Källor: New York Times, The Guardian

Diskussion om artikeln