Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö hamnstyrelses ordförande avgår: "Förtroendekris gör att styrelsen inte är handlingskraftig"

Från 2020
Västra hamnen i Hangö.
Bildtext Hangö hamnbolag utför en specialrevision för tillfället. När den är färdig är det styrelsen som fattar eventuella beslut med den som grund.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Hangö hamnbolags styrelseordförande Johan Wikström (SFP) avgår. Orsaken är att det finns en förtroendekris inom styrelsen, säger han.

- Jag ser inte att jag har förutsättningar att leda en styrelse, som inte är till den delen handlingskraftig att den skulle fungera under normala premisser som en styrelse behöver fungera, kommenterar Johan Wikström sitt beslut att lämna uppdraget som ordförande för Hangö hamn.

Wikström lämnade in anmälan om avsked i fredags (4.12). Indirekt är beslutet att avgå ett resultat av den specialrevision som pågår inom hamnbolaget, säger han.

Specialrevision pågår för tillfället

Hangö hamn utreder för tillfället om det finns en intressekonflikt gällande den tekniska chefens agerande. Hans privata bolag har sålt konsulttjänster till samma företag som han i egenskap av teknisk chef för Hangö hamn varit med om att köpa tjänster av.

Beslutet att sluta som ordförande för hamnstyrelsen har gradvis vuxit fram, säger Johan Wikström.

- Det är klart att det var ett tufft beslut att fatta, samtidigt så såg jag det som det enda möjliga i det här läget.

Samtidigt understryker han att man inte ska överdramatisera beslutet.

- Det är helt enkelt en möjlighet att rensa luften och kanske också en signal till ägaren att det behövs en ny styrelse, som kan ta sig an de utmaningar som bolaget nu står inför.

"Rakryggat beslut att avgå"

Hangö hamn är ett aktiebolag som till hundra procent ägs av Hangö stad. Stadsdirektör Denis Strandell säger att det är förståeligt att Johan Wikström har valt att avgå.

- Jag har full förståelse för det och jag högaktar hans beslut. Det var rakryggat, trots att det var tråkigt ur vår synvinkel sett.

Följande steg är nu att hamnbolaget håller bolagsstämma och det väljs en ny styrelse.

Styrelsen måste kunna fatta beslut

Hamnbolaget har av många orsaker stor betydelse för staden. Därför är det av stor vikt att hamnen har en handlingskraftig styrelse som inte tampas med förtroendeproblem, fortsätter Strandell.

- Det är klart att vi som ägare vill att styrelsen ska vara kompetent och handlingskraftig och ha förtroende från ägarna och inom styrelsen. Nu är vi i den situationen att vi behöver en ny styrelse för att återfinna det läget.

Vilka är styrelsens utmaningar när det gäller specialrevisionen?

- Att det överhuvudtaget behövs en sådan är en utmaning för bolaget, det kan man inte sticka under stol med. Jag skulle inte dramatisera saken, men revisionen blir ju färdig förr eller senare och efter det kan man dra slutsatser om det behövs. Och det är styrelsens sak att ta ställning till vad den revisionen visar.

Då behövs en styrelse som är handlingskraftig och har förtroende?

- Absolut, det är A och O i den här situationen.

Diskussion om artikeln