Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Närpesodlarna Johanna och Jan Smith plockade gurkor inför en miljonpublik på självständighetsdagen: "Det kändes fint att få visa upp Närpes"

Från 2020
Johanna och Jan Smith plockar gurkor också på självständighetsdagen - Spela upp på Arenan

Växthusodlarna Johanna och Jan Smith från Närpes fick visa upp sin gurkodling för hela finländska folket i Yles direktsändning på självständighetsdagen. Responsen har varit väldigt positiv, säger Johanna Smith.

I söndagens specialsändning från presidentslottet fick tittarna bland annat besöka paret Smiths växthus i Närpes. Programledaren Nicke Aldén besökte växthuset och plockade gurkor tillsammans med Johanna och Jan Smith. Inslaget var ett av flera direktsända inslag från olika delar av landet i årets annorlunda upplaga av Fest på slottet.

- Det kändes fint att få vara en del av självständighetsfirandet och programmet, och att få visa upp Närpes och vår verksamhet, säger Johanna Smith dagen efter sändningen.

Hur kom det sig att just ni fick vara med i sändningen?

- Vi blev tillfrågade i oktober. De sökte någon svenskspråkig växthusodlare eller jordbrukare här i Österbotten. Vi funderade lite, men ganska direkt tog vi chansen och tackade ja.

Paret Smith har haft sin grönsaksodling sedan 1998, och odlar både gurkor och tomater. Deras medverkan i sändningen var hemlig på förhand.

- Det skulle ju vara en överraskning så vi har hållit det för oss själva. Vi hade bara berättat för familjen att vi skulle vara med.

Synlighet i nationell tv betyder mycket för näringen

Att plocka gurkor i direktsändning inför hela det finländska folket var lite nervöst, medger Johanna Smith.

- Det var spännande att få allt att löpa som det skulle, men det gick riktigt bra.

Att växthusnäringen i Närpes fick synlighet i nationell tv har stor betydelse, tror Johanna Smith.

- Nog är det ju viktigt att finländarna vet om att vi har en inhemsk matproduktion och vad vi producerar.

Johanna Smith berättar att hon och maken Jan har fått en hel del positiv respons på sin medverkan i sändningen.

- Det har kommit hälsningar både via sms, whatsapp och e-post. Folk tycker att det var bra och att vi var duktiga och att det var bra med ett inslag också från Närpes. Sen är de överlag väldigt nöjda med sändningen, att det var många inslag på svenska.

Ska se sändningen efteråt

Paret Smith hade inte ännu på måndagsförmiddagen hunnit se sändningen själva, men tänker se hela programmet på Yle Arenan när de har tid.

Självständighetsdagens fest på slottet brukar höra till årets mest sedda program. Också i år hade programmet miljonpublik.

Johanna Smith säger att det inte går att föreställa sig att en miljonpublik sett deras gurkodling i tv.

- Nej det går inte att föreställa sig. Det var vi och tre från Yle i växthuset så vi var där i vår egen lilla bubbla. Men det har varit lite pirrigt att tänka sig att man ska visa upp sig för hela Finland.

Diskussion om artikeln