Låga coronasiffror överraskar i Jemen men annars är det humanitära läget tröstlöst
Krig, svält och sjukdomar skördar liv i Jemen. Kriget mellan huthirebellerna och den Saudiledda koalitionen har skapat en massiv humanitär katastrof, som ofta ignoreras av omvärlden.
Det katastrofala humanitära läget förvärras av att Saudiarabien blockerar stora delar av landet för att försöka tvinga huthierna att kapitulera. Strategin har hittills misslyckats, i stället är det civilbefolkningen som får lida.
Förra veckan varnade FN för att det snart är för sent att stoppa en omfattande hungersnöd i Jemen. Redan nu vårdas många barn på sjukhus för undernäring.
Sex månader gamla Muna Bussam är en av dem. Hon har också tidigare varit intagen för undernäring på sjukhuset i Ataq.
– Min fru och jag hade 20 barn. Elva av dem dog, säger Musas farfar Abdullah till The Guardian.
– Men det var länge sedan. Det här borde inte inträffa i dag.
På andra avdelningar på sjukhuset vårdas barn för kolera, difteri och denguefeber. Dödligheten är hög på grund av läkemedelsbrist.
Sjukvården är lamslagen av krig
När coronapandemin började befarade många att följderna för Jemen skulle bli katastrofala. Landet saknar i stort sett alla komponenter som behövs för att bekämpa en pandemi.
– Det finns kanske inget land som är lika utsatt för covid-19 som Jemen. Redan före viruset anlände brottades landet med världens största humanitära katastrof, säger Jens Laerke som är talesman för FN-organet OCHA till tidskriften Science.
Över hälften av Jemens sjukhus har bombats, 3,6 miljoner människor är interna flyktingar, en väldig koleraepidemi rasar i landet och upp till en fjärdedel av befolkningen är undernärda.
Jemen är också delat mellan de territorier som kontrolleras av huthirebellerna och de som kontrolleras av den saudistödda regeringen.
Dystra scenarier
På våren räknade WHO med att kring hälften av Jemens befolkning skulle smittas av coronaviruset och att 30 000 – 40 000 människor skulle dö av sjukdomen.
Men forskare befarade att siffran skulle komma att stiga långt över det, speciellt med tanke på att FN tvingats lägga ned stora delar av sin verksamhet på grund av finansieringsbrist.
När viruset nådde Jemen steg antalet smittade relativt snabbt till drygt 2 000. Myndigheterna rapporterade också drygt 500 dödsfall, vilket var den högsta i världen i relation till antalet smittade.
Det tyder på att mörkertalet var extremt högt även om svält och andra sjukdomar som den svåra koleraepidemin i landet säkert ökar dödligheten i covid-19.
Tomma testcenter
Men sedan ebbade epidemin ut av okänd anledning. Under sommaren och hösten registrerades endast en handfull fall. Statistiken i Jemen är extremt bristfällig, men det är trots det osannolikt att ett storskaligt coronautbrott skulle kunna flyga helt under radarn.
Till exempel The Guardian rapporterade i slutet av november om hur ett splitternytt testcenter i staden Ataq i centrala Jemen stod tomt i väntan på patienter.
Sedan dess har antalet fall stigit något och kurvan pekar nu brant uppåt. Om den här utvecklingen håller i sig kan läget snabbt bli svårt.
Men i dag har läkarna i Jemen annat att tänka på.
– Vi vårdar 20 barn för undernäring och vi tar emot fler och fler patienter med komplikationer från denguefeber – över 3 000 fall i år. Generatorn klarar inte alltid av att hålla vår utrustning i gång, säger läkaren Ali Nasser Saeed vid sjukhuset i Ataq till The Guardian.
– Coronaviruset är inte ens i närheten av att vara vårt största problem.
Svältkatastrof hotar
Men även om coronapandemin hittills inte slagit hårt mot Jemen så ökar den lidandet i landet indirekt.
Pandemin har bidragit till att i ännu högre grad vända världens blickar bort från det svältande landet.
Det internationella samfundets stöd till FN:s projekt i Jemen har minskat i alarmerande grad. I vilken grad det beror på pandemin är oklart.
I maj slog FN larm om att finansieringen för en rad humanitära insatser i Jemen tagit slut efter att donationerna minskat.
I början av decembervarnade en rad FN-organ för att livsmedelsbristen i Jemen förvärrats ytterligare. Antalet personer som lever under kritisk livsmedelsosäkerhet kommer att stiga från 3,6 miljoner till 5 miljoner under första halvan av 2021.
Kritisk livsmedelsosäkerhet är ett försteg till hungersnöd och medför redan i sig enormt lidande. Det betyder också att de mest utsatta i samhället dör av hunger.
En av grupperna som är värst utsatta är barnen. Sedan kriget bröt ut 2014 har över 100 000 barn dött i svält och sjukdomar.
– De här alarmerande siffrorna måste bli en väckarklocka för världen. Jemen står vid randen till hungersnöd och vi får inte vända ryggen åt de miljontals människor som befinner sig desperat behov av hjälp, sa David Beasly, chef för FN:s livsmedelsprogram WFP.
– Missta er inte, 2021 kommer att bli ännu värre för Jemens mest utsatta människor än 2020 var. En hungersnöd kan fortfarande stoppas, men möjligheten att göra det krymper för varje dag som går, tillade han.
Källor: AFP, Reuters, AP, The Gurdian,