Företagare vågar satsa trots coronakrisen: "Det är roligare att vara optimist än pessimist i många lägen"
Företagare i Österbotten har ansökt om investeringsstöd flitigt. Mathias Lindberg i Dagsmark i Kristinestad är en av dem. Han sadlade om och investerade i en såg.
Dagsmarkbon Mathias Lindberg driver jordbruk och bemanningsföretag tillsammans med sin fru. Nu ska de också ge sig in i sågverksamheten.
- Sågverksamheten som vi nu börjar med är ett sätt att ha en lite stabilare fot att stå på. Vi kommer vid årsskiftet att ge över bemanningsfirman till koncernen och så fortsätter vi med sågverksamheten i stället, säger Lindberg.
- På det sättet känns det bra eftersom det byggs och äts, så genom att ha verksamhet inom olika branscher garderar man sina inkomster.
I slutet av året tar Lindberg över sågen i Dagsmark av Harry Kangas som går i pension. Enligt Lindberg känns det naturligt att ge sig in i den branschen.
- Jag har själv jobbat på ett snickeri under ungdomsåren och jag har skog och tycker om att arbeta med det. Så det är sista pusselbiten på plats att man nu får börja såga virket själv också.
- Det har funnits många företag i Dagsmark och vi har tappat en stor del av dem, så jag tycker det är jätteroligt att man kan fortsätta med en verksamhet här i byn.
Att satsa på något nytt i coronatider är inget som skrämmer Lindberg.
- Man måste alltid se framåt. Då du är i det läget att du inser att du inte har någon framtidstro, så då är är det svårt att vara. Det är roligare att vara optimist än pessimist i många lägen.
Ansökte om investeringsstöd
Lindberg är en av många företagare i Österbotten som ansökt om investeringsstöd i år. I och med att han tar över en befintlig verksamhet ville han samtidigt passa på att utveckla verksamheten.
- Det fanns ingen barkmaskin i den befintliga sågen, så då tänkte vi att man måste utveckla verksamheten. Det var en så pass stor investering så jag tänkte att månne det finns något att söka.
- Vill du utveckla företaget så är det jättebra att man kan få lite bidrag på vägen. Jag tycker verkligen att om man till exempel ska införskaffa någon ny maskin så finns det bra möjligheter att söka stöd.
Lindberg riktar ett stort tack till Kristinestads näringslivscentral som hjälpte till med ansökningsprocessen. Enligt företagsrådgivaren Anthony Hannus är det många som likt Lindberg ansökt om investeringsstöd i år.
- Det är väldigt positivt att folk tycker att de har en framtid och att de vill växa och förändra sig. I stället för att se corona som något negativt så ser de det som en chans att växa samt att förnya och utveckla sig.
Och läget är likadant i hela Österbotten. På Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia och på Vasek i Vasaregionen har intresset för att söka investeringsstöd inte påverkats av coronaläget.
Hannus tror att företagare allt mer har fått ögonen upp för olika sorters stöd i och med coronaepidemin.
- Informationen har spridit sig bättre om att man kan söka stöd och vill man utveckla sig så finns det möjligheter till investeringsstöd.
Kan få upp till sexsiffriga stödbelopp
Det är så väl små som stora företag samt företag inom olika branscher som har ansökt om investeringsstöd. Och summorna varierar också.
- Minimibeloppet man kan ansöka om är 10 000 euro, så allt från de summorna upp till sexsiffriga belopp. Har man en investeringsidé och har något man vill utveckla inom företaget så lönar det sig att ta kontakt med oss. Vi hjälper att hitta de rätta kanalerna och ser vad vi kan bygga vidare på, konstaterar Hannus.
Näringslivsbolagen beviljar inte stöden, men de hjälper företagen med ansökningsprocessen.
- Vi är med hela vägen ända från idén till att vi skickar in ansökan och bör det kompletteras så är vi med och hjälper tills ansökan är fullständig.
Eftersom det varit ett tufft år är all hjälp företagarna kan få av stort värde.
- Egentligen har jag inte begrundat mig desto djupare i stöd. Man har levt som en gammal tjock skärmtv och ser bara framåt och kör på. Allt du kan få som företagare och privatperson i bidrag så underlättar ju vardagen.