Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Samu Torsti missade andra åket med 17 hundradelar – Marco Odermatt klarade pressen och tog första seger i storslalom

Från 2020
Uppdaterad 07.12.2020 15:19.
Samu Torsti åker i backen.
Bildtext Samu Torsti fick bra göra ett åk i dagens tävling.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det blev inga nya världscuppoäng för Samu Torsti när herrarna åkte storslalom i Santa Caterina. Vasaåkaren fick nöja sig med en 35:e plats i det första åket. Många åkare hade problem i andra åket, men inte Marco Odermatt som tog en överlägsen seger.

I lördags tog Samu Torsti sina första världscuppoäng på nästan två år då han var 27:e man i storslalomtävlingen i Santa Caterina. Den andra tävlingen i norra Italien skulle egentligen ha körts i söndags men dåligt väder gjorde att man flyttade fram den med ett dygn.

Samu Torsti gick ut i backen med startnummer 56 på bröstet och lyckades inte ta sig in bland de 30 bästa som fick göra två åk. Torsti fick nöja sig med en 35:e plats och var 17 hundradelar från en plats i det andra åket.

Hemmaåkaren Stefano Baruffaldi, med startnummer 58, var sista åkare som gick till den andra omgången.

Marco Odermatt ledde efter det första åket, och schweizaren stod till slut också som segrare. Många åkare hade stora problem med banan i andra åket men inte Odermatt som knep sin första världscupseger i storslalom. Han vann med 73 hundradelar före amerikanen Tommy Ford.

– Det är väldigt känslosamt just nu. Jag kände mycket press då jag ledde efter första åket, men försökte bara fokusera på åkningen. Jag är verkligen stolt nu, sa Odermatt i sin segerintervju.

I säsongens två tidigare storslalomtävlingar har Odermatt slutat tvåa och trea. I fjol vann han sin första världscuptävling i karriären, då i super-G.

Kroaten Filip Zubcic, som vann i lördags, låg bara på 20:e plats efter första omgången men gjorde en kanoninsats i det andra åket. Zubcic klättrade hela vägen upp till tredje plats.

Resultat, storslalom:

1. Marco Odermatt SUI 2.08,42
2. Tommy Ford USA +0,73
3. Filip Zubcic CRO +0,75
4. Loic Meillard SUI +0,78
5. Alexis Pinturault FRA +0,82
6. Luca De Aliprandini ITA +0,86
7. Leif-Kristian Nestvold-Haugen NOR +0,91
8. Adam Zampa SVK +1.01
9. Alexander Schmid GER +1.09
10. Erik Read CAN +1.13
-----------------------
35. Samu Torsti FIN

Diskussion om artikeln